Наистина всичко трябва да е много стерилно, за да убие мухъла. Спорите с нож ги изтъргах от станиола, където бяха на отпечатък, сложих в предварително преварена и охладена вода. Направих 2 порции с ръж. Едната част 3 буркана, само накисната с вода и после 1 час в тенджера под налягане. Другата част от ръжта я сварих, малко да не се разпука и след това с фолио отгоре я сварих като компот, без тенджера под налягане, за 30мин. И при двата опита стана, но предварително сварената ръж е по-влажно и се развива по-бързо мицела. Винаги съм се чудил защо правят по 2 отвора, един за инжектиране и един за дишане, затова аз направих само един в средата на капачката и натъпках в отвора парче добре изпран дамски чорапогащник - за дишане. След като сварих бурканите сложих по 2 медицински дишашти лепенки върху дупката с чорапогащника.
Буркана със сварената ръж е пуснат 1 седмица по-късно, но като развитие сега са еднакви, предлагам заради повечето влага. На 2 буркана след 2 седмици се наложи да инжектирам оше по 10мл вода, че беше много суха тортата, но всичко е добре. Като цяло малко бавно се развиват нещата, минаха 40 дена, а все още не е на 100% бял буркана, сигурно защото са старички спорите. Но нямам търпение пускам една торта да никне. Каквото такова
Гледах един в Ютуб, сравняваше много продукти и начини за приготвяне. Най-добрите резултати станаха с ръж, пуканки и кафяв ориз с вермикулит, в отделни буркани разбира се. Аз реших да е в ръж.
.png)