Vetrushka написа: ↑29 Май 2019, 13:06
Това със бирата, скорпи го пробва на първия си outdoor, още преди 3-4 години. След 10-дни, бяха останали само стебло и по дебелите клонки на листата, но тогавашната му градина, беше на една ливада и имаше повече охлюви, от колкото камъни. Вениш-а вече се казва агриметал, не че има някакво значение, ама ако някой търси Вениш няма да намери.
Аз при мен вениш слагам само при засаждането, след това нямам нужда, просто няма толкова охлюви.
Първо ще започна от там, че външното отглеждане 99% от случайте е в Дивата Природа или поне в Природата, защото "Диво" вечен не остана. Всеки се стреми да отглежда на по-диво място на което има по-малко хора. Това означава, че се трови директно в Природата. Дори не говорим за тровене в собствен имот. Това означава, че всички там сте "гости" и че е пълно с други животни и живот на които тази Земя е дом, които можете да нараните с отровите, които ползвате.
Скорпи не е направил нещо, както трябва с чашите с бира. Най-вероятно не е закопал до долу чашите, а ако чашата стърчи нагоре не е ефективно. Или наистина е имало толкова много охлюви.
Имал съм градини в места пълни с охлюви и в ливади и в гората. Като казвам пълни с охлюви, говоря не само по време на дъждове, а си има охлюви постоянно дори в пека и всеки път, когато ходех към градината стъпвах без да искам по 10-на охлюва случайно докато ходя, а иначе по път към градината се виждаха пълзящи стотици охлюви. Но докато съм имал капани с бира от охлюви не съм имал изядени растения, нито изяден разсад, нито вкоренени клонинги на място, нито покълнали растения от семка.
Имал съм изядени растения от други животни, но те са друга тема на разговор, защото не са охлюво или плужеци.
Смятай от кога не ползвам Вениш, че щом дори са го спрели от производство и са му сменили името. Защо ли са му сменили името? Питам за един приятел
Вениш може да се намери, мога да купя Вениш за да покажа, че го има и че все още може да бъде намерен. Всъщност на склад има много неща, които са спряни от търговската мрежа. Но при желание човек може да си купи какво ли не.
Давам пример, като умишено няма да спомена конкретна част от информацията: Около 2008 година забраниха една отрова от семейството на карбаматите (умишлено не казвам името или химичната формула на отровата) . Отровата я забраниха в САЩ, Канада, Европейският Съюз (в това число и България, защото тя е член на ЕС от 2007 г.) и в много други държави, като забранта е за ползване на отровата за отглеждане при растения ползвани за човешка консумация. Забраниха я за продажба в Европейският Съюз, но не и за ползване, защото се оказа, че примерно в България има тонове литри от тази отрова на склад. (това не важи само за България, но и за много държави в Африка...) Дефакто можеш да я ползваш ако си я имаш, но не трябва да я ползваш при култури отглеждани за хора.
За какво я ползват тази отрова? Обикновенно я ползваха за да си обеззаразяват семената за посев на царевица, жито и т.н.. Ако някога сте работили със хибридни семена на Пионер или други водещи компании в областта на производството, селекцията и търговията със семена от царевица, слънчоглед, люцерна, соя, сорго, раапица , пшеница и т.н. сте забелязали, че семенат в чувалите им са оцветени в червено, синьо или друг цвят и това оцветяване е от ОТРОВАТА. Дори почти всички българските компании от години обезаразяват хибридите си сортове царевица със същата отрова. (изобщо не става на въпрос само за мощните фирми, като Пионер)
Фермерите се дразнят, че при засяване семената им ги ядът мишки, птици и буболечки. Но от тази отрова имаше голям бум на умрели птици и диви животни, защото въпреки, че има толкова малко количество отрова колкото само по зърното (при това разредена) отровата от 1 зърно беше достатъчно силна да убие мишка, а след това ако мишката бъде изядена от сокол или куче да отрови и тях и те да умрат. Реално едно отровно зърно може да убие 3 животни безпроблемно. (мишка/лалугре>сокол>уче ... всяко от което по-едро животно от предходното) Отровата е толкова силна и ефикасна, че животното няма да има възможност да изяде 2-ро зрънце, защото умира до минути в изключително болезнена смърт. Изключително бързодействаща отрова.
Имаше голям бум на умрели птици, като фазани, соколи, орли и лешояди. Едните изяли отровното зърно, а другите изяли отровна мишка или друго отровено животно от зърното. Баси отровата!
Тази отрова е изключително отровна и за хората. Буквално същата доза от 1 зърно, което е достатъчно да убие мишка или куче е достатъчно силна да убие и човек. При хората дори отровата има още по-голям ефект въпреки по-големите размери и килограми на човека, отровата е по-силна върху хората заради метаболизма на хората. (очудих се, кат о го разбрах това)
Забраниха тази отрова за продажба, забраниха я и за култури отглеждани за човешка консумация (замислите се защо), но се оказа, че има тонове литри от нея в България и не само, точно за това разрешиха употребата на наличните количества. Оказа се, че в много запазени колперации от соца има по няколко метални 200 литрови варела от тази концентриран отрова. Буквално разреждат мл от тази отрова с вода и тази малка част с разредена отрова я смесват със стотици килограми зърно и го бъркат за да го обеззаразят преди посев. Има специални бъркалки за обеззаразяването на зърното, което се ползва за семе, но някой дребни фермери (200-2000 декара), които не си купуват скъпите хибридни сортове на МАСТОДОНИТЕ в земеделието, а купуват по-евтини хибриди, които не са обеззаразени си обеззаразяват сами зърното, като дори не ги бъркат в специалните бърлаки за зърно, а ги бъркат в бетонобъркачка/миксер за бетон. Но вместо бетон (цимент, вода и пясък с баластра) вътре слагат зърно (семе) и малко разредена отрова с вода.
Освен това по същият начин обеззаразяват зърното и с фунгициди..., но това е друга тема.
В тоя ред на мисли дори Вениш ГБ да бъде забранен или спрян от продажба... лесно могат да се намерят налични количества на склад при това в България.
Друг пример мога да ви дам, че въпреки забраните за ползване на ГМО в България никога не е спирало употребата на ГМО в земеделието. Все пак сме си имали институт за ГМО-то, които закриха, но мислите ли си, че някой ще изхвърли тонове семена струващи милярди лева? Отделно забранените семената и пепаратите на Е. според вас къде отиват? Точно така в България. Тука и идва и старото месо, и старите продукти от магазините им..., както и старите им коли и всичко от което нямат нужда, изтегла му е годността или го забраняват го препродават в България. Тук контрол няма... има корупция.
Да се върнем към охлювите, че много се отклоних от темата. След, като остановихме, че Вениш може да се намери при желание. Ако пък решите да ползвате отрова има и по-ефикасна от Вениш..., но е сръбска и се казва Плужомор.
С отрови и препарати имам много голям опит. Споделял съм и преди, че този опит съм го натрувал в промишленото растеневъдство, което е свързано с промишленото животновъдство при които съм видял пълният ефект на тези препарати. Толкова много съм видял в ковенционалното земедели, където съм пръскал и торил с всичко, което можете да се сетите..., че и с неща с които не можете да се сетите. Замислите се, защо бягам от ковенционалното земедели? Защо съм започнал да отглеждам био и еко? Защото съм видял пълните възможности на ковенционалното земедели с изключително богат инвентар от машинна техника, торове и перарати. Участвал съм в отглеждането на хиляди декари хибридни култури пръскани по схема с От - До с всички необходими хербициди, пестидицид, фугиници и торове. Говоря за системно отглеждане на хиляди декари разлини култури в продължение на няколко години. Така, че за отрови и торове мога много да говоря, както и за влиянието им върху живите организми и Природата, както и за остатъчните ефекти от тези субстанции.
Срамувам се от това, но може би в тоя форум, а може и от другият форум да няма по-голям отровител от мен. Добре, че човек се променя и никога не е късно човек да се промени към по-добро. Въпреки, че от малък съм бил възпитаван да обичам и да се грижа за Природата ... съм Й причинил невероятно голяма вреда с действията си, когато пораснах. Радам се, че спрях да разрушавам Природата и се промених към по-добро Може би в момента с действията си се опитвам да "изкупя" греха си спрямо Природата и по някакъв начин да възстановя щетите, които съм направил на Природата. Истината е, че ми доставя радост да съм в симбиоза с Природата и всичко става по-лесно, и отнема по-малко усилия и енергия в хармония с Прироадта. Просто, когато си на страната на Прирордата (на страната на Доброто) всичко се получава и самата Природа ти помага. Доставя ми радост и смисъл да съм на страната на Природата. Всъщност най-големият смисъл които виждам в момента е това да съм на страната на Природата, защото ние сме Едно.
Както съм казвал и преди, аз вече отрови не ползвам поради ред причини. Едната е че имам животни, които не искам случайно да се отровят. Другата е, че не желая да тровя повече Майката Природа, защото аз съм част от нея и Тя е моя Майка. Също така знам нагледно ефектите от отровите върху Природата... . Също така вече имам морални проблеми със самото убийство... било то на плужеци . Също така няма как да съм "Еко" (природосъобразно зелен) и да съм отровител!!! Стремя се докато съществувам да намалявам вредите или поне да ги минимилизирам, или да не вредя изобщо на екосистемите и заобикалящата ме среда от съществуването ми. (опитвам се колкото мога да съм по-малък консуматор) Стремя се едно място след като го оставя то да бъде още по-живо, по-зелено и по-чисто след, като го оставя.
Моят път съм го намерил. Вие си отглеждайте градините както си можете и искате.