Добре дошли! Моля запознайте се с нашите ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ и УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
преди да продължите!
Производството, купуването, продаването, разпространението и притежанието на наркотици се наказва от закона в голяма част от държавите по света! Моля запознайте се с местните си закони.

100 предимства на Mедитацията

Място за дискусия, изследване и проучване на един от най-мистериозните и проницателни ентеогени на Земята.
Семена марихуана
Аватар
firstcitizen
Буден
Буден
Has thanked: 5591 times
Been thanked: 3539 times

Don Marijuan написа: 13 Дек 2020, 12:54 Богомилите(катари) са просто гностицизъм и да,в крайна сметка е сатанизъм...знам,знам как звучи...
Дали чрез молитва или чрез Йога, или чрез Медитация всеки от начините се опитва да осъществи връзка с Бог ( Божественното ). Различните хора ползват различни техники за осъществяването на тази връзка.
Inna написа: Те и Богомилите са смятали, че няма нужда от оторизирани посредници, това да не ти е А1хаха Аз много им симпатизирам, макар че не знам много за тях. Като бяхме ученици ни учеха в училище, че Богомилите били няква секта, сатанисти едва ли не. Но тогава случайно четох Самуил на Димитър Талев(много яка книга!) и там никак не бяха описани гадни(само един имаше гад хаха) , дори напротив. Също и в Дъщерята на Калояна(това е за Асеневци трилогия, тя е една от тях, но автора беше или Фани Попова Мутафова или Вера Мутафчиева, защото ги бъркам двете авторки, но книгите им са много яки исторически) Богомилите бяха представени в добра светлина. Та тези романи като малка ме зачудиха и не повярвах на даскалото🤣Та може и да съм или да съм била такава някога......Също много пъти съм имала чувството, че са ме мятали някога от страшно високи скали сама съм скачала, сега много ме е страх от високо, не пъскам и детето да се разхожда като ходим по такива места, които пък от друга страна много ме привличат...... И няма да е чудно при това робство поне в един живот да съм се метнала/да са ме хвърлили отнякъде............ Или преди това да са ме утрепали за нещо, защото средновековни простотии не бих търпяла хахаха Богомилите са ги горили и мятали още при царете, някои казват че трябвало да ни донесат просветление, но сме ги избили и прогонили и на всеки народ, който гони пратениците се налага наказание после. Което би могло да бъде да речем 5вековно робство и пълен мрак......
Напълно е възможно в предишният си живот да си умряла "насилствено" по начин свързан с високото и много често тези страхове от насилствената смърт се прехвърлят и в новия ни живот, защото как умираме е много важно. Ето примерно имаш страх от високото, защото в смъртта си умряла болезнено от падане.
Но ако човек умре без болка, а с усмивка, и без да наранява тялото си по какъвто и да е начин, а все едно съблича дреха... това човек се слива с Божесттвенното и получава Освобождение от Колелото на Преражданията. Тайната се крие в това, че ако знаеш как си дошъл на този свят, знаеш и как да си тръгнеш.

Светата Инквизиция е създадена заради Богомилите. Богомилите са били едни от най-святите българи по земята, с лица изпити от пост... хора живеещи в любов, равенство и мир. Църквата по това време се е била покварила от лукавия.... те и за това са влезли в противоречения с нея. Така наречените Богомили са причината за ренесанса в Европа! Дори вярвам, че България е била наказана от Бог с 5 века Османско робство за това, което сме причинили на Богомилите.

Не случайно Беинса Дуно ( Петър Дънов) споделя невероятни неща Богомилите, както и нарича Богомилите Бели братя...
Аватар
Zafor19
Баш Градинар
Баш Градинар
Has thanked: 1268 times
Been thanked: 893 times

Inna написа: 13 Дек 2020, 12:03 Те и Богомилите са смятали, че няма нужда от оторизирани посредници, това да не ти е А1хаха Аз много им симпатизирам, макар че не знам много за тях. Като бяхме ученици ни учеха в училище, че Богомилите били няква секта, сатанисти едва ли не. Но тогава случайно четох Самуил на Димитър Талев(много яка книга!) и там никак не бяха описани гадни(само един имаше гад хаха) , дори напротив. Също и в Дъщерята на Калояна(това е за Асеневци трилогия, тя е една от тях, но автора беше или Фани Попова Мутафова или Вера Мутафчиева, защото ги бъркам двете авторки, но книгите им са много яки исторически) Богомилите бяха представени в добра светлина. Та тези романи като малка ме зачудиха и не повярвах на даскалото🤣Та може и да съм или да съм била такава някога......Също много пъти съм имала чувството, че са ме мятали някога от страшно високи скали сама съм скачала, сега много ме е страх от високо, не пъскам и детето да се разхожда като ходим по такива места, които пък от друга страна много ме привличат...... И няма да е чудно при това робство поне в един живот да съм се метнала/да са ме хвърлили отнякъде............ Или преди това да са ме утрепали за нещо, защото средновековни простотии не бих търпяла хахаха Богомилите са ги горили и мятали още при царете, някои казват че трябвало да ни донесат просветление, но сме ги избили и прогонили и на всеки народ, който гони пратениците се налага наказание после. Което би могло да бъде да речем 5вековно робство и пълен мрак......
Честно казано и аз имам такива неприяти мисли и спомени за някои неща, примирно когато сънувам, големи вълни в морето и океана направо много ми е стряскащо и се събуждам. Имам чувството че съм бил в такова бурно вълнение наистина. И за други неща също имам страх и кофти чувство, но не ми е удобно да споделям, поне на всеослушание, то аз на жена ми едвам казах преди няколко години
Аватар
Zafor19
Баш Градинар
Баш Градинар

Здравейте колеги. Сега зимата ако се чудите какво да правите и нещо не ви е тамън и сте нервни- супер. Долните редове са за вас. Медитация, която ще даде смисъл на яда и върне свободата. Ще ви загрее като печки и ще разкърши ставите.

Ошо дава тази напрегната техника за онези, които са осъзнали един упорит шаблон на разочарование и гняв В ежедневните си дела.
Всеки ден в продължение на 15 минути, по всяко време, когато се чувствате добре, изберете си час, затворете се в стаята и бъдете гневни - но не освобождавайте гнева. Продължавайте да го разпалвате...станете почти луди от гняв, но не го освобождавайте - никакво изразяване, дори никаква възглавница за удряне. Потискайте го по всякакъв начин - следвате ли ме? Това е точно противоположното на катарзис.
Ако почувствате, че в стомаха ви се надига напрежение, все едно че нещо ще експлодира, задръжте го; направете го колкото можете по-напрегнат. Ако усетите, че раменете ви са напрегнати, направете ги още по-напрегнати. Нека цялото тяло бъде колкото е възможно по-напрегнато - все едно върху кипящ вътрешно вулкан - и без никакво освобождаване. Това е важното, което трябва да се помии - никакво освобождаване, никакво изразяване. Не пищете, защото тогава стомахът ще се освободи. Не удряйте нищо, защото тогава раменете ще се освободят и отпуснат.
В продължение на 15 минути загрявайте все едно, че достигате 100 градуса. За тия 15 минути работете до краен предел. Включете алармен сигнал и когато той задейства направете максималното което можете. И когато аларменият сигнал спре, седнете тихо, затворете очи и просто наблюдавайте какво става. Отпуснете тялото.
Това загряване на системата ще накара вашите шаблони да се разтопят.
Аватар
tribulusmet
Нов Градинар
Нов Градинар
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

медитацията не е за всеки : Медитацията може да влоши психичното здраве, дори да причини клинични психиатрични проблеми

Винаги съм бил двусмислен по отношение на медитацията, най-вече поради нейните учения, че много възприемани проблеми са просто в „главата ни“ и всичко, което трябва да направим като „лечение“, е да насочим мислите си в определена посока. Наводнени сме с информация / съвети, че след като овладеем каквато и техника да популяризира конкретният тип медитация, всичките ни проблеми с психичното здраве магически ще изчезнат или поне ще намерим покой. За съжаление, моят (макар и ограничен) опит с хора с психични разстройства предполага, че този подход е силно контрапродуктивен, тъй като истинската причина за психично страдание е физически, реален, осезаем, стрес. Още по-лошо, продължаващото настояване на медицинските специалисти и всякакви „треньори за блаженство“, че проблемът не идва отвън, а отвътре, че сме някак несъвършени и вътрешно обезпокоени без осезаема причина ми се струва много покровителствено и открито манипулативно. Вместо да идентифицират проблеми в нашата среда, диета, взаимоотношения, политика и т.н., които влияят негативно на нашето физиологично здраве (и по този начин психичното здраве), много психиатри и „гурута“ настояват, че трябва да отделим психичното си здраве от всички тези материални проблеми и вместо това се съсредоточете върху „успокояването на ума“ като ключ към решаването на нашето бедствие. Сякаш по някакъв начин умът ни е изолиран от тялото и сигналите, които е получил от околната среда! Напомня ли ви за нещо друго, често проповядвано и практикувано от лекарите? Да разбира се! Това е идеалистично отношение, подобно на идеята за „ген на рака“, която учи, че ракът е дефект в самите нас, който не е свързан с външната среда. Тази токсична / измамна идея управлява медицината / онкологията повече от век, с катастрофални резултати за всички участващи пациенти. И сега виждаме, че подобни идеи проникват в областта на психичното здраве.

През последното десетилетие класовете по медитация и отразяването в медиите се увеличиха няколкостотин пъти и продължават да се увеличават, като в същото време психичното здраве на населението продължава да се влошава значително . В светлината на тази реалност смятам, че сериозният скептицизъм относно ползите от медитацията е повече от оправдан, но доскоро имаше малко конкретни доказателства, които да предполагат, че медитацията не е магическият куршум, в който ни карат да вярваме. И така, дискусиите ми по темата с приятели и семейство често бяха осмивани, че са нещо повече от страх. Въпреки това, наскоро публикувани проучвания и статии по-долу предоставят „ първия систематичен преглед на доказателствата”И картината не е красива. Тези изследвания показват, че медитацията може да влоши нещата за значителен процент от практикуващите. Едно проучване от 1992 г. установи, че повече от 60% от практикуващите са имали поне един неблагоприятен психичен ефект, а 7% са имали дълбоко отрицателни ефекти. В много случаи тези отрицателни ефекти не се разсейват при спиране на медитацията и някои се превръщат в пълноценни клинични психиатрични проблеми, които продължават средно няколко години. Мисля, че процентът на отрицателните странични ефекти всъщност е много по-висок, тъй като проучванията са продължили само по няколко месеца и за много хора истинските ефекти на медитацията не са известни години, а понякога и десетилетия след започване на практиката. Това се потвърждава от едно от изследванията по-долу, което установи, че практикуващите с по-голям опит в медитацията са по-склонни да получат влошено психично здраве. Това предполага „взаимовръзка доза-отговор“ както по мащаб, така и по продължителност на медитацията. Едно от изследванията също така директно заявява, че броят на хората, за които е установено, че изпитват негативни ефекти, е подценяван. Надявам се, че повече хора ще осъзнаят, че медитацията далеч не е магически куршум и често може да влоши нещата, като убеди човек да види проблема от гледна точка на „дефектен Аз“, вместо на неоптимална среда, която движи патологията.

https://www.theatlantic.com/health/arch ... ls/372766/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1428622/

https://www.independent.co.uk/life-styl ... -actually- be-bad-for-you-10268291.html

„... разгледах по-нататък литературата. През 1992 г. Дейвид Шапиро, професор в UCLA Irvine, публикува статия за ефектите от медитационните отстъпления. След като изследва 27 души с различни нива на медитация, той установява , че 63% от тях са претърпели поне един негативен ефект и седем процента дълбоко неблагоприятни ефекти . Негативните ефекти включват тревожност, паника, депресия, болка, объркване и дезориентация. Но може би само най-малко опитните са ги почувствали - и може ли няколко дни медитация да не смажат онези, които са били сравнително нови в практиката? Отговорът беше отрицателен. Когато Шапиро раздели по-голямата група на тези с по-малък и по-голям опит, нямаше разлики: всички имаха еднакъв брой неблагоприятни преживявания. И по-ранно проучване беше стигнало до подобен, но още по-изненадващ извод: тези с по-голям опит също имаха значително по-неблагоприятни ефекти от начинаещите . "

„... Сред малката купчина статии по темата намерих две от Арнолд Лазарус и Алберт Елис, съоснователи на CBT. През 1976 г. Лазар съобщава, че няколко от собствените му пациенти са имали сериозни смущения след медитация и силно критикува идеята, че „медитацията е за всеки“ . И Елис сподели своите опасения. Той вярваше, че може да се използва като терапевтично средство, но не с всички - и като цяло, че може да се използва само умерено като „разсейваща мисълта“ или „релаксираща“ техника. „Подобно на транквилизаторите - пише той, - това може да има както добри, така и лоши ефекти - особено вредния резултат от насърчаването на хората да отклоняват поглед от някои от техните централни проблеми и да се въздържат от действително оспорване и отказване от своите убеждения, създаващи смущения . ”

„... Уилоуби Бритън, невролог и психиатър от университета Браун, сега се опитва да картографира това, което тя нарича„ тъмната страна на Дхарма “, интерес, който възникна от свидетелството, че двама души са хоспитализирани след интензивна медитационна практика, заедно със собствения си опит след отстъпление, при което тя изпитваше невъобразим ужас. И четейки класическата будистка литература , тя осъзна, че подобни преживявания често се споменават като често срещани етапи на медитация . "

„... Могат да се случат и други неприятни неща , както Бритън откри чрез интервюта с многобройни лица: клапи на ръцете, хората се трепват и имат гърчове; други преминават през еуфория или депресия или съобщават, че не чувстват нищо, тъй като физическите им сетива изтръпват . И все пак, колкото и да са неприятни, ако тези симптоми бяха ограничени до отстъпление, нямаше да има много притеснения - но те не са. Понякога те се бавят, засягайки работата, грижите за децата и взаимоотношенията. Те могат да се превърнат в клиничен здравен проблем, който средно продължава повече от три години . Нещо повече, учителите по медитация знаят за това - казва Бритън, - ноизследователите обикновено са скептични; те питат за психиатричната история на медитиращите, които развиват психични заболявания, сякаш самата медитация няма нищо общо или нищо общо с нея . "

"..." Има нова догма за медитацията: когато тя се провали, нейните ограничения никога не се поставят под съмнение " , каза тя. „ Казват ни, че не са го направили правилно. Но може би нито практиката, нито човекът грешат. Истината за нашето човешко състояние е, че нищо не работи за всички . Духовното пътешествие е свързано с разобличаването на себе си, по-автентичното „аз“ и какъвто и път да ни води, е велик за всеки от нас. Този конкретен път не е непременно добър за всички нас - но тъй като той се е преместил от монашеската среда в по-широкия светски свят, медитацията се продава като тази, която не само ще ни накара да се чувстваме по-добре, но и ще ни направи по-добри хора - още успешен, по-силен, убедителен ... ”

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/ful ... acps.13225

https://www.newscientist.com/article/mg ... editation/

„... ДРЪПАНЕ, треперене, паника, дезориентация, халюцинации, ужас, депресия, мания и психотичен срив - това са някои от докладваните ефекти на медитацията. Изненадан? Ние също бяхме . Техники като трансцендентална медитация и внимателност се популяризират като начини за успокояване на ума, облекчаване на болката и безпокойството и дори превръщането ви в по-щастлив и по-състрадателен човек: естествено излекуване без неблагоприятни ефекти. Но щастието и премахването на стреса не бяха това, за което първоначално бяха разработени техниките за медитация с техните будистки и индуски корени . "

https://www.newscientist.com/article/22 ... al-states/

„... Една четвърт от редовните медитиращи казват, че са преживели отрицателни психични състояния в резултат на медитация, включително безпокойство и страх . Марко Шлосер от Университетския колеж в Лондон и колеги изследват 1232 души, които са медитирали поне веднъж седмично в продължение на поне два месеца ... Хората, които преди това са посещавали отстъпление за медитация и тези, които са имали по-високи нива на повтарящо се негативно мислене, са по-склонни да съобщават за неприятни преживявания , свързани с медитация , докато жените и религиозните респонденти са били по-малко вероятни.

https://www.newscientist.com/article/22 ... ion-and-an безпокойство/

„... Внимателността и другите видове медитация обикновено се разглеждат като прости средства за облекчаване на стреса - но понякога могат да оставят хората в по-лошо положение. Около един на всеки 12 души, които се опитват да медитират, изпитват нежелан отрицателен ефект , обикновено влошаване на депресията или безпокойството, или дори появата на тези състояния за първи път , според първия систематичен преглед на доказателствата . „ За повечето хора това работи добре, но несъмнено е свръххиперирано и не е универсално добронамерено “, казва Мигел Фариас от университета в Ковънтри във Великобритания, един от изследователите зад работата. “

„... Откриха, че около 8% от хората, които се опитват да медитират, изпитват нежелан ефект. „ Хората са изпитвали всичко - от нарастване на безпокойството до панически атаки “, казва Фариас. Те също така откриха случаи на психоза или мисли за самоубийство. Цифрата от 8% може да е подценявана , тъй като много изследвания на медитацията регистрират само сериозни отрицателни ефекти или изобщо не ги записват , казва Фариас. "
Аватар
Zafor19
Баш Градинар
Баш Градинар

tribulusmet написа: 31 Дек 2020, 15:07 медитацията не е за всеки : Медитацията може да влоши психичното здраве, дори да причини клинични психиатрични проблеми

Винаги съм бил двусмислен по отношение на медитацията, най-вече поради нейните учения, че много възприемани проблеми са просто в „главата ни“ и всичко, което трябва да направим като „лечение“, е да насочим мислите си в определена посока. Наводнени сме с информация / съвети, че след като овладеем каквато и техника да по/
,................

„... Внимателността и другите видове медитация обикновено се разглеждат като прости средства за облекчаване на стреса - но понякога могат да оставят хората в по-лошо положение. Около един на всеки 12 души, които се опитват да медитират, изпитват нежелан отрицателен ефект , обикновено влошаване на депресията или безпокойството, или дори появата на тези състояния за първи път , според първия систематичен преглед на доказателствата . „ За повечето хора това работи добре, но несъмнено е свръххиперирано и не е универсално добронамерено “, казва Мигел Фариас от университета в Ковънтри във Великобритания, един от изследователите зад работата. “

„... Откриха, че около 8% от хората, които се опитват да медитират, изпитват нежелан ефект. „ Хората са изпитвали всичко - от нарастване на безпокойството до панически атаки “, казва Фариас. Те също така откриха случаи на психоза или мисли за самоубийство. Цифрата от 8% може да е подценявана , тъй като много изследвания на медитацията регистрират само сериозни отрицателни ефекти или изобщо не ги записват , казва Фариас. "
Здравей колега, много факти си намерил и цитати на известни личности и учени. Браво много четеш, но според мен в насока която си избрал.
Аз чета в обратната насока, на 180° там пише обратното, нормално, всичко е в реда на нещата. Точно това казва и Ошо, който е велик учител, преминал тези изпитания. Наистина има такива моменти, спор няма. Но се преминава напред с прошка и любов. Ето малък откъс от "Оранжевата Книга":

"Това се случва,
защото при медитация цялото тяло се променя. То променя химията си. Започват да се случват нови неща и тялото е в хаос. Понякога стомаха ще бъде засегнат, защото в стомаха сте потиснали много емоции, а всички те сега са възбудени. Понякога ще чувствате нещо подобно на гадене, повдигане. Понякога ще чувствате силна болка в главата, защото медитацията променя вътрешната структура на мозъка ви. Минавайки през медитация, вие фактически сте в хаос. Скоро нещата ще се установят, но сега всичко още е неустановено."

"За 60 минути всеки ден просто забравете света. Нека светът да изчезне за вас и вие да изчезнете за света. Обърнете се на сто и осемдесет градуса и просто погледнете навътре. В началото ще виждате само облаци. Не се тревожете от тях; тези облаци са създадени от вашите потискания. Ще преминете през гняв, омраза, алчност и всякакви видове черни дупки. Вие сте ги потискали, затова те са там. И вашите така наречени религии са ви учили да ги потискате, и ето те са там като рани. Вие сте ги скрили.
Затова аз наблягам първо на катарзис. Докато преминавате през голям катарзис, вие ще трябва да минавате през много облаци. Това ще бъде измерително и може да станете така нетърпеливи, че да се върнете обратно към света. И ще кажете, "Там няма нищо. Няма лотос и няма ухание, там има само зловоние и боклук."
Вие го знаете. Когато затворите очи и започнете да се движите навътре какво срещате? Вие не срещате онези красиви страни, за които говорят будите. Срещате ад, агонии, потиснати там, очакващи ви. Гняв, натрупан от много животи. Всичко там е една бъркотия и затова човек предпочита да остане отвън. Човек предпочита да отиде на кино, в клуб, да срещне хора и да побъбри. Иска да остане зает докато се умори и заспи. Това е начинът ви на живот - това е вашият стил на живот.
Ето защо, когато човек започне да гледа навътре, той естествено е много объркан. Пробудените казват, че там има голяма благословия, чуден аромат, срещате цъфнали лотоси - и такова ухание се носи, което е вечно. И цветовете на цветята остават същите; те са непроменящо се явление. Те говорят за рай, те говорят за това царство Божие, което е във вас. А когато вие влизате навътре, срещате само ада.
Вие не виждате страната на Буда, а концентрационни лагери на Адолф Хитлер. Естествено започвате да мислите, че всичко това е глупост, по-добре е да останете отвън. И защо да продължавате да си играете с вашите рани? - това също боли. И гной капе от раните и е мръсно.
Но катарзисът помага. Ако се пречистите, ако минете през хаотична медитация, ще изхвърлите навън всички тези облаци, всичкия мрак, тогава вниманието (mindfulness) става по-лесно."

Сигурно няма да си съгласен с мен и Ошо, но имай в предвид че за марихуаната която отглеждаме и пушим и правим масло, също се говори от подобни учени и доценти, че убива мозъка, докарва болести, врата към хероина, самоубийства след ползване и бла бла интервюта с пострадали, снимки на инвалиди и т.н. Но ние си знаем че не е така, нали? Сигурно знаеш щом си във форума.
Аватар
tribulusmet
Нов Градинар
Нов Градинар
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

Засегна интересна тема за Бхагван Шри Раджнееш. Изглежда има някакво израстване с времето, не е задължително да е в правилната посока. Преди 15 години бях фен на ОШО като ми хареса един негов пасаж, където обяснява, че е толкова добър и може да спори с всеки от която и да е страна на спора и да спечели този спор :) . Книгите му безспорно са интересни за четене , но са деградивни. Не е решен един главен проблем с просенето. Тоест за да е точна схемата по която е работел, трябва да има и балами които да го финансират. Точният бизнес на Раджниш е "ТЪРГОВИЯ С НАДЕЖДА", и е много успешен като концепция. Използва се и в медицината както и в търговията с хранителни добавки , а именно обещанието, че гълтайки някакво хапче всичко ще е наред.
Аватар
firstcitizen
Буден
Буден
Has thanked: 5591 times
Been thanked: 3539 times

tribulusmet написа: 31 Дек 2020, 15:07 медитацията не е за всеки : Медитацията може да влоши психичното здраве, дори да причини клинични психиатрични проблеми

Винаги съм бил двусмислен по отношение на медитацията, най-вече поради нейните учения, че много възприемани проблеми са просто в „главата ни“ и всичко, което трябва да направим като „лечение“, е да насочим мислите си в определена посока. Наводнени сме с информация / съвети, че след като овладеем каквато и техника да популяризира конкретният тип медитация, всичките ни проблеми с психичното здраве магически ще изчезнат или поне ще намерим покой. За съжаление, моят (макар и ограничен) опит с хора с психични разстройства предполага, че този подход е силно контрапродуктивен, тъй като истинската причина за психично страдание е физически, реален, осезаем, стрес. Още по-лошо, продължаващото настояване на медицинските специалисти и всякакви „треньори за блаженство“, че проблемът не идва отвън, а отвътре, че сме някак несъвършени и вътрешно обезпокоени без осезаема причина ми се струва много покровителствено и открито манипулативно. Вместо да идентифицират проблеми в нашата среда, диета, взаимоотношения, политика и т.н., които влияят негативно на нашето физиологично здраве (и по този начин психичното здраве), много психиатри и „гурута“ настояват, че трябва да отделим психичното си здраве от всички тези материални проблеми и вместо това се съсредоточете върху „успокояването на ума“ като ключ към решаването на нашето бедствие. Сякаш по някакъв начин умът ни е изолиран от тялото и сигналите, които е получил от околната среда! Напомня ли ви за нещо друго, често проповядвано и практикувано от лекарите? Да разбира се! Това е идеалистично отношение, подобно на идеята за „ген на рака“, която учи, че ракът е дефект в самите нас, който не е свързан с външната среда. Тази токсична / измамна идея управлява медицината / онкологията повече от век, с катастрофални резултати за всички участващи пациенти. И сега виждаме, че подобни идеи проникват в областта на психичното здраве.

През последното десетилетие класовете по медитация и отразяването в медиите се увеличиха няколкостотин пъти и продължават да се увеличават, като в същото време психичното здраве на населението продължава да се влошава значително . В светлината на тази реалност смятам, че сериозният скептицизъм относно ползите от медитацията е повече от оправдан, но доскоро имаше малко конкретни доказателства, които да предполагат, че медитацията не е магическият куршум, в който ни карат да вярваме. И така, дискусиите ми по темата с приятели и семейство често бяха осмивани, че са нещо повече от страх. Въпреки това, наскоро публикувани проучвания и статии по-долу предоставят „ първия систематичен преглед на доказателствата”И картината не е красива. Тези изследвания показват, че медитацията може да влоши нещата за значителен процент от практикуващите. Едно проучване от 1992 г. установи, че повече от 60% от практикуващите са имали поне един неблагоприятен психичен ефект, а 7% са имали дълбоко отрицателни ефекти. В много случаи тези отрицателни ефекти не се разсейват при спиране на медитацията и някои се превръщат в пълноценни клинични психиатрични проблеми, които продължават средно няколко години. Мисля, че процентът на отрицателните странични ефекти всъщност е много по-висок, тъй като проучванията са продължили само по няколко месеца и за много хора истинските ефекти на медитацията не са известни години, а понякога и десетилетия след започване на практиката. Това се потвърждава от едно от изследванията по-долу, което установи, че практикуващите с по-голям опит в медитацията са по-склонни да получат влошено психично здраве. Това предполага „взаимовръзка доза-отговор“ както по мащаб, така и по продължителност на медитацията. Едно от изследванията също така директно заявява, че броят на хората, за които е установено, че изпитват негативни ефекти, е подценяван. Надявам се, че повече хора ще осъзнаят, че медитацията далеч не е магически куршум и често може да влоши нещата, като убеди човек да види проблема от гледна точка на „дефектен Аз“, вместо на неоптимална среда, която движи патологията.

https://www.theatlantic.com/health/arch ... ls/372766/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1428622/

https://www.independent.co.uk/life-styl ... -actually- be-bad-for-you-10268291.html

„... разгледах по-нататък литературата. През 1992 г. Дейвид Шапиро, професор в UCLA Irvine, публикува статия за ефектите от медитационните отстъпления. След като изследва 27 души с различни нива на медитация, той установява , че 63% от тях са претърпели поне един негативен ефект и седем процента дълбоко неблагоприятни ефекти . Негативните ефекти включват тревожност, паника, депресия, болка, объркване и дезориентация. Но може би само най-малко опитните са ги почувствали - и може ли няколко дни медитация да не смажат онези, които са били сравнително нови в практиката? Отговорът беше отрицателен. Когато Шапиро раздели по-голямата група на тези с по-малък и по-голям опит, нямаше разлики: всички имаха еднакъв брой неблагоприятни преживявания. И по-ранно проучване беше стигнало до подобен, но още по-изненадващ извод: тези с по-голям опит също имаха значително по-неблагоприятни ефекти от начинаещите . "

„... Сред малката купчина статии по темата намерих две от Арнолд Лазарус и Алберт Елис, съоснователи на CBT. През 1976 г. Лазар съобщава, че няколко от собствените му пациенти са имали сериозни смущения след медитация и силно критикува идеята, че „медитацията е за всеки“ . И Елис сподели своите опасения. Той вярваше, че може да се използва като терапевтично средство, но не с всички - и като цяло, че може да се използва само умерено като „разсейваща мисълта“ или „релаксираща“ техника. „Подобно на транквилизаторите - пише той, - това може да има както добри, така и лоши ефекти - особено вредния резултат от насърчаването на хората да отклоняват поглед от някои от техните централни проблеми и да се въздържат от действително оспорване и отказване от своите убеждения, създаващи смущения . ”

„... Уилоуби Бритън, невролог и психиатър от университета Браун, сега се опитва да картографира това, което тя нарича„ тъмната страна на Дхарма “, интерес, който възникна от свидетелството, че двама души са хоспитализирани след интензивна медитационна практика, заедно със собствения си опит след отстъпление, при което тя изпитваше невъобразим ужас. И четейки класическата будистка литература , тя осъзна, че подобни преживявания често се споменават като често срещани етапи на медитация . "

„... Могат да се случат и други неприятни неща , както Бритън откри чрез интервюта с многобройни лица: клапи на ръцете, хората се трепват и имат гърчове; други преминават през еуфория или депресия или съобщават, че не чувстват нищо, тъй като физическите им сетива изтръпват . И все пак, колкото и да са неприятни, ако тези симптоми бяха ограничени до отстъпление, нямаше да има много притеснения - но те не са. Понякога те се бавят, засягайки работата, грижите за децата и взаимоотношенията. Те могат да се превърнат в клиничен здравен проблем, който средно продължава повече от три години . Нещо повече, учителите по медитация знаят за това - казва Бритън, - ноизследователите обикновено са скептични; те питат за психиатричната история на медитиращите, които развиват психични заболявания, сякаш самата медитация няма нищо общо или нищо общо с нея . "

"..." Има нова догма за медитацията: когато тя се провали, нейните ограничения никога не се поставят под съмнение " , каза тя. „ Казват ни, че не са го направили правилно. Но може би нито практиката, нито човекът грешат. Истината за нашето човешко състояние е, че нищо не работи за всички . Духовното пътешествие е свързано с разобличаването на себе си, по-автентичното „аз“ и какъвто и път да ни води, е велик за всеки от нас. Този конкретен път не е непременно добър за всички нас - но тъй като той се е преместил от монашеската среда в по-широкия светски свят, медитацията се продава като тази, която не само ще ни накара да се чувстваме по-добре, но и ще ни направи по-добри хора - още успешен, по-силен, убедителен ... ”

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/ful ... acps.13225

https://www.newscientist.com/article/mg ... editation/

„... ДРЪПАНЕ, треперене, паника, дезориентация, халюцинации, ужас, депресия, мания и психотичен срив - това са някои от докладваните ефекти на медитацията. Изненадан? Ние също бяхме . Техники като трансцендентална медитация и внимателност се популяризират като начини за успокояване на ума, облекчаване на болката и безпокойството и дори превръщането ви в по-щастлив и по-състрадателен човек: естествено излекуване без неблагоприятни ефекти. Но щастието и премахването на стреса не бяха това, за което първоначално бяха разработени техниките за медитация с техните будистки и индуски корени . "

https://www.newscientist.com/article/22 ... al-states/

„... Една четвърт от редовните медитиращи казват, че са преживели отрицателни психични състояния в резултат на медитация, включително безпокойство и страх . Марко Шлосер от Университетския колеж в Лондон и колеги изследват 1232 души, които са медитирали поне веднъж седмично в продължение на поне два месеца ... Хората, които преди това са посещавали отстъпление за медитация и тези, които са имали по-високи нива на повтарящо се негативно мислене, са по-склонни да съобщават за неприятни преживявания , свързани с медитация , докато жените и религиозните респонденти са били по-малко вероятни.

https://www.newscientist.com/article/22 ... ion-and-an безпокойство/

Това, което ще ви споделя не е за хора със слаби сърца.

Tribulusmet, Zafor19 и всички които Медитирате или смятате да медитирате трябва да знаете това, че дадена сила щом има силата да трансформира живота ви към положително, има силата и да го разруши. (тя е енергия и от вас зависи как ще я ползвате и дали ще я ползвате за градеж или за разруха )
Примерно преди 500 години, когато не сте знаели какво е електрическо ако бях дошъл при вас и ви покажа как натискам копчето на стената и цялата стая се изпълни в Светлина вие сте щели да ме помислите, че съм син на Бог, пророг на Бог или Бог самия според вярванията ви и религията която изповядвате :D Сега никой от вас не може да си представи живота без електричество, но преди 500 години това би било "чудо", защото хората когато не разбират нещо то е Чудо. Ако бръкнете с мокри пръсти в контакта същото електричество ще ви нари... Така е и с Йогата и с Медитацията и с Молитвата и с много други неща. За това когато ходите на Йога инструктура ви помага правилно да изпълнявате упражненията, защото същото упражнение което може да премахне болката от връта ви ако не се изпълни правилно може да ви осакати. Медитацията, Йогата и молитвите са технологии, които ви помагат за връзка/съюз с БОГ/Вселената/Природата/Божественното или както искате го наричайте.

Много хора са влезли в лудница, затвора или са умрели, защото активирали своята Кундалини енергия преди да бъдат готови или преди да имат правилен човек който да е до тях и да им помога.

Веднъж след като влезете в това пространство, което наричате човек от тук на татък вашата еволюция не е естествена. От тук на татък еволюцията трябва да е в съзнание ви. Ако не се осъзнаете, оттук нататък няма да има напредък. Маймуните могат да прогресират, човекът не може да напредва. Той може да напредва само съзнателно. Някъде Природата се е доверявала на вашата интелигентност. Природата вярваше, че с интелигентността, която имате, така или иначе ще изберете по-висшото, а не по-ниската. Но вие се опитвате да победите доверието на Природата, но това не е възможно. Няма значение по колко начина да се опитвате, нещо копнее за нещо по-голямо, нали? Да, вие се изпълвате с богатство и мръсотия и всичко останало, но все пак копнежът не е изчезнал. И така, когато копнежът стане непоносим, ​​вие търсите. Когато търсите, не можете ли сами да потърсите онова, което е във вас самите? Можеш!!! Но това е неизследван път. Тъй като това е неизследвана пътека, ако тръгнете сами, знаете ли какво се случи с Колумб (въпреки, че не е бил сам не е знаел пътя) ?
Колуб е искал да стигне в Индия и се е презимил в Америка. Това беше неизследвана пътека, нали? Просто случайно той акустира на този континент. Слушаме само за онези, които са кацнали някъде. Знаете ли колко от тях никога не са кацали никъде? Да. Хиляди моряци, които са тръгнали, никога не са пристигнали никъде. Ако тръгнете по неизследвана пътека без никакви напътствия, това ще се случи. Сега след като Колумб пристигна в Америка вижте колко е лесно пътуването от Европа до Америка. Защо ли? Защото заради този човек има начертан път. (карта) По същия начин отивате при Гуру, защото той е кацнал.
Можете да използването неговия опит и това е нещо добро. Ще ме попитате "Не мога ли да го направя сам?". Можете, но не знаем колко живота ще са ви необходими за да го направите сами.
Не че е невъзможно. Може просто да го направите след малко, и да ви отнеме само миг, знаете ли, може просто да кацнете там горе... ние не знаем.
Но 99% от хората просто ще се изгубят и биват отмити от "Океана". Ето защо е дошъл Гуру в живота ви и срещата ви с Гуру не е случайна. Гуру е просто устройство, Гуру не е човек и това трябва да се разбере! Само когато започнете да го преживявате като нещо повече от човек, чак тогава е вашият Гуру. Дотогава не е. Гуру Пурнима е важен момент, защото едно нещо е от историческо значение, защото това е денят, в който Адийоги (първият Йогин) се превърна в Гуру след Лятното Слънцестоене. (преди 15 000 години) Това първо пълнолуние има определено въздействие. Обикновено се счита за ден на благодатта и това е денят, в който първият Гуру е избрал да преподава. И така, това е важно напомняне за нас, за всяко човешко същество на планетата, защото всеки живее в своите собствени ограничения на тялото, ума, социалните структури и стриктури, всякакви други такива норми...
За всяко човешко същество е важно да знае, че има начин да бъде извън тези неща.
Гуру създава своята личност по такъв начин, че хората да не знаят дали да я обичат или да я мразят тази личност... Това не е човешко същество. Или е дявол, или трябва да е Божествен. :D
Терминът Гуру е комбинация от двете думи на Санскри gu (тъмнина) и ru (светлина), така че заедно те означават „божествена светлина, която разсейва цялата тъмнина" и в буквален превод Гуру човек, които чрез светлината, която разпръсква тъмнината ( тъмнината, като тъмни облаци най-често са невежеството и страданието)

Не ви казвате, че не трябва просто да вярваме на нещо, а по-скоро да експериментираме с живота и да се уверим сами. Изглежда обаче, за да расте духовно е необходимо огромно доверие в Гуру ни. И така, каква е разликата между вярата и доверието?
Вярата произтича от вашите очаквания. Когато казвате „вярвам ви“, вие очаквате, че ще действам според вашите права и грешки. Да предположим, че правя нещо, което не е в полето на вашите права и грешки, тогава първото нещо, което ще се случи, е, че ще дойдете при мен и ще кажете: „Повярвах ти и сега направи това“. Ако вашият Гуру може да бъде задържан в рамките на вашите ограничения, тогава по-добре не се приближавайте до този човек, защото той няма да ви помогне. Той ще те успокои, ще те утеши, но този човек е робство. Този човек не е освобождение. Доверието е различно. Доверието е вашето качество. Тя не е подчинена на нищо друго, просто е там. Когато казвате „Вярвам“, това означава „Няма значение какво правите, аз вярвам.“ Това не попада в рамките на вашите ограничения.
Никога не съм те молил да ми се довериш. Самите причини, поради които никога не използвам думата „доверие“ с хората са, защото е силно корумпирана. Ако изобщо някой тук е говорил за доверието то е да ви издигне отвъд вашите собствени харесвания и антипатии, вашите собствени ограничения. Самото усещане за „вярвам ти“ ви издига извън този пакет харесвания и нехаресвания. "Без значение какво правиш, аз ти вярвам." Ако наистина искате да използвате Присъствието на Гуру, трябва да сте готови да позволите на това Присъствие да Ви завладее, да Ви надвие, да Ви унищожи по един начин. Поне за онези няколко момента, в които сте с него, вече не бива да бъдете себе си. Това, което смятате за себе си, трябва да отсъства в неговото Присъствие.

Брейтру е пробив на рамките, стената ви и ограниченията ви... Когато хората говореха за доверие, те имаха предвид, че позволявате на някой друг да влезе във вас. Ако трябва да позволите на някой друг да влезе във вас, трябва да станете уязвими. След като той влезе във вас, вие сте обект на всичко. Самата причина, поради която сте построили стение,че някъде, когато сте се направили уязвими, някой е направил нещо, което не е в рамките на вашите очаквания. Така сте се ужасили и сте построили стени около себе си. Сега, когато казвате: „Вярвам ви“, сте готови да дръпнете тази стена надолу, което означава, че другият човек не трябва да живее в рамките на вашите очаквания. Така че един аспект е Присъствието на Гуру, качеството на това кой е, прави нещата с Вас. Друг аспект е, че в момента, в който създадете такава ситуация, че не ви притеснява какво ще ви се случи, това само по себе си е трансформация.
Времевата рамка, която имам с хората е ограничена. Така че се правя на разположение само като Присъствие, а не като човек. Като човек просто запазвам определено лице и в много отношения в рамките на вашите очаквания. Ако трябва да използвате човека си и като устройство, то той се нуждае от много повече доверие и може би повече време. Хората, които са с мен за по-дълги периоди от време, ме намират за невъзможен човек, какъвто не съм с вас. В момента тази личност, която наричате „себе си“, е по някакъв начин инцидент и се случила в зависимост от това в какви ситуации сте били изложени. Вашата личност непрекъснато се развива, бита от живота. Независимо от начина, по който животът ви бие, вие ще примете определена фомра. (като с месенето на тесто) Вашата личност постоянно се изгражда от външни ситуации. Този, когото наричате Гуру, не е човек. Целият процес на самореализация означава, че някой е надхвърлил личността му и след това той внимателно изработва личност, тъй като е необходимо за вида роля, която иска да играе. По ограничен начин на повърхността, вие също изграждате личността с за да отговаряте на вашата дейност. Същество, което преживява себе си извън ограниченията, го прави по много по-дълбок начин. Той структурира всеки аспект от живота си, както е необходимо за ролята, която е избрал да играе. Това е съзнателна конструкция. Когато това е съзнателна конструкция, това е просто устройство, вече не е робство. Всеки момент той може просто да го изтегли надолу. Дори сега начинът, по който действам като човек, е много различен на различни места. Може да е шокиращо за вас, ако ме виждате в други видове ситуации. Тъй като сте попаднали в комфорта да познавате този вид човек, когато видите друг вид човек, не можете да се справите. Гуру създава своята личност по такъв начин, че хората да не знаят дали да я обичат или да я мразят. Той внимателно изработва личност, когато един момент си помислите: „Да, наистина съм влюбен в този човек.“ В следващия момент може да се почувствате напълно различни по отношение на него. И двете тези емоции нямат право да преминават определени линии. В рамките на тези редове непрекъснато ви бия, така че след известно време да разберете, че това не е човек. Това не е човек. Или е дявол, или трябва да е Божествен!!!

Извършвайки скока вие правите много. Защото това, което не е във вашия опит, не може да ви бъде научено интелектуално. За да преведете човек от едно измерение на опит в друго измерение на опит, имате нужда от устройство, което е с по-високо ниво на интензивност и енергия. Това устройство е това, което наричаме Гуру. Връзката с Гуру е енергийна основа. Гуру ви докосва в измерение, при което никой друг не може да ви докосне. Има много начини да преместите енергиите си в Аджна. Но от Аджна до Сахасрар няма особен начин да се направи нещо. Това е просто скок. Поради това връзката с Гуру се счита за най-свещената връзка в много култури. Ако трябва да предприемете този скок, имате нужда от дълбоко доверие, в противен случай това не е възможно.

Ако ме слушате или четете в продължение на 100 години, пак няма да ме разберете какво ви говоря. Ако можете да бъдете напълно с мен за 1 момент, вие ще знаете всичко... Защото това, което се опитвам да ви кажа никога няма да мога да го изразя с думи...Мога просто да го излея във вас, но не мога да преподавам.

Кундали е вашата собствена енергия, която се изкачва по собственият ви гръбначниен стълб, но когато открие блокаж по-пътя на горе към 7-та чакра, ако не го разблокирате проблема може да ви разболее, подлуди и дори да ви убие. Другото е че започнете да виждате повече неща, които другите хора не виждат, защото мозъка ви ще възприема повече информация и ще работи на повече проценти. Така, че енергиите, вибрациите, символите, наците, духовете, ангелите, дяволите, извънземни и всички остнали неща, които виждате ще са видими само за много малък процент хора, които са отключили вратата на възприятията. ;)
Общо взето стъпиш ли на пътя имаш 1 безопасна възможност и тя е растежа. Кундалинито енергията е като "вода", която си търси пътя и когато пътя не е разчистен тази енергия или си го проправя чрез налягане или избива някъде другаде.

Да, много гурута са обърнали нещата в бизнес и както сред тях има и негодници. Но има и честни гурута, които развиват фондатции и каузи (примерно залесяване на гори, построяване на болници, училища, развиване на земеделие, спасяване на реки от пресушаване и т.н.). В наши дни хората няма да могат да преглътнат ако дам на беден човек 500 лева, а понякога не могат да преглътнат дори и 50-ка. Йогата не е просто разтягане и упражнения ,а е силен метод и технология. И всичко, което е силно към него човек трябва да се отнася с отговорност. Трябва отговорност в нещата... трябва и ангажираност. За да изпита нещо човек той трябва да е ангажиран за да се разкрият, както трябва и преданост. И колкото повече платиш за нещо обикновенно се отнасяш с повече внимание към това нещо. (примерно ако нещо струв 5 стотинки как ще се отнесеш с него, но а ко струва 50 000 лв как ще се отнесеш с това нещо?) Другото е че много пъти се поставят определени бариери, като филтър да отсееш качестените хора.

Разбирам, че повечето хора незнаят как да отсеят, кое са правилният човек и правилното място. Че е наистина автентично. Не трябва да се доверяваме сляпо и да плащаме цената на всеки срещнат. Но ще ви дам следният пример, че когато си избирате телефон за 300 лв, как решате да изберете точно този телефон? Ако искате да си купите този телефон правите търсене в Google, а след което виждате ревюта за телефона на други места и дори ако е нужно ще се обадите по телефона на вашият мобилен оператор и ще се свържите с обслужване на клиенти и ще им зададете колкото се може повече въпроси. След което ще потърсите мнение на приятели и познати. И ако нямате съмнения, тогава ще купите телефона. Точно така, както правиш проучване, когато си купуваш нов телефон, трябва да си още по-предпазлив, когато избираш процес, които е свързан с твоят живот. Трябва да бъдете предпазливи. Използвайте мозъка си, задавайте въпроси... и ако не отговаря на въпросите ви е опасно да включите в това нещо. Но когато веднъж си напълно обеден, тогава знанието кога да държиш интелекта настрана е напълно различен тип мъдрост.

Знам, че ме разбирате въпреки, че звучи много странно. Знам, че звучи странно да ви поискат пари да ви научат на Йога, Медитация, но не очаквам да бъдете обедени във всичко което казвам. Напълно уважавам вашите мнения.
Защо Йогин или на монах са му нужни пари? Човек, който не се нуждае от собствена нужда, които е Йоги в истинският смисъл на думата... тогава за какво са му пари? Или голямо богаство?
Парите играят голяма роля в Света и особено ако искаш да направиш нещо в Света.

Ще ви дам пример с 3-ма човека, които отиват при един Гуру да ги научи на тайна Йога техника/технология. Гуруто им казва ще за да ви научиа все от вас трябва да ми даде по 300 лв. :D
Тогава 1-ят казва това са много пари, знаеш ли 300 лв, колко време се събират?
Тогава гурото му казва върви и запали колата си така, че да изгори цялата ти кола и това ще отнеме само миг и ще те науча без да плащаш 300 лв и без да се налага да чакаш да ги събереш парите.
Тогава този 1-ят човек му казва глупости няма да дам толкова пари да ме научи един отшелник на Йога, а по-добре да си купя нов телефон за 300 лв, става и си заминава.
Вторият човек бърка в джоба си вади протмонето си и плаща 300 лв на Йогина да го научи. Йогина го научава на технологията след което вторият човек почва да прави Йога всеки ден в живота си до края на живота си. Преди това човека е гледал безплатни клипове в интернет и е правил Йога или Медитация от време на време и редовно е пропускал да я прави. (не е бил отдаден) Но след като е платил сумата за това обучение е започнал всеки ден да си прави нещата.

Третият човек на колене казва на отшелника Йогин, че има само 150 лв и това е всичко което има за сега и че незнае кога ще може да му даде останалите пари, но колкото се може по-бързо ще му даде останалите пари след което му ги подава. Йогина отшелник му казва, че парите няма да направят нищо, задръж ги за майка си. Ако искаш да научиш Йога, трябва да задържиш душата си тук. След което се получава връзка между двамата и Третият човек се разплаква. Йогина продължава години наред да обучава и да се грижи безплатно за третият човек.

Първият човек е нямал уважение към нещата. Примерно купува си бутилка с вода от дете, но му казва, че сумата, която му иска детето е много голяма и дава по-малко пари. След коет изпив водата и продължава да се разхожда вижда чешма по пътя, измива си лицето, ръцете, напива се с вода, пълни си шишето с вода, но остава пуснат крана на водата от чешмата. След което по пътя някъде изхвърля пластмасовото си шише в Природата.
Хубавото е че след него е минал 2-ят човек малко по-късно и е спрял чешмата и е събрал бутилката, както и други боклуци по пътя. Боклука не е негов, но Земята е ...

Незнам за вас и за бъркотиите във вашите глави, но ако човек прави правилно Йога и Медитация тя ще му помогне. Ако не я прави правилно тя ще го нарани. Много хора нищо не изпитват от Медитацията или съвсем малки положителни ефекти, защото не я правят правилно... може да се я научили грешно от учителя си (за това е важно да подбират човека), може да има и блокаж в тях. Но направи ли се правил и с отношение, и отдаденост от човека той усеща силата на Медитацията още 1-ят път.
От много време правя Медитация и други ритуали всеки ден, включително си казвам молитвата Отче Наш. За мен това е по-важно от много други неща и примерно мога да не ям, да не пуша коз, да не пия вода, както и да не свърша други неща през деня, но Медитацията, Молитвата и ритуалите си ги правя. Опитвам се да кажа, че тези неща са станали толкова важно и голямо нещо, като част от моят живот. А тази отадеденост ме направи по-добър, по-добронамерен, по-спокоен, по-малко агресивен, по-работлив, по-отговорен, по-малко да отлагам нещата/задачи (независимо големи или дребни), както и ми дава една сила, спокойствие и увереност, която ми помага през целият ден. Също така някак благодарение на това БОГ/Вселената ми помага и дава една смазка в живота ми. Нещата се случват от самосебе си. Чудеса след чудеса ако може да се изразя така, при това всеки ден. Дори, когато всичко ми е наред и нямам нужда от нищо ми е още по-важно да си направя нещата и съм отдаден в тях и за това ги правя всеки ден и благодаря за всичко!

Така, че ако човек ако иска да успее в тези неща трябва да го прави всеки ден това което прави, каквото и да е то. Ако си казва молитва трябва да я казва всеки ден (независимо дали е молитва към Бог, Алах, Буда, Шива и там в каквото вярва), ако прави Медитация трябва да я прави всеки ден, ако прави Йога трябва да я прави всеки ден само тогава се получават както трябва нещата.

Така, че вършете си ритуалите (каквито и да са те) ежеднвено и вярвайте с цялото си сърце независимо в какво вярвате, само тогава ТО ще ви отговори, защото е нужна отдаденост. Грижете се за хората около вас и ги дарявайте с радост и любов за да разпръсквате мрака в живота им. Всеки от вас е Гуру щом накара някой друг да се усмихне, да се почувства по-добре физически, психически или емоционално. Много е важно да бъдете състрадателни към другите. Обичайте себе си и другите... Любовта е БОГ.

За Ошо ще кажа, че преди 15 години го разбирах по един начин, преди 5 години по друг начин, преди 2 по друг начин и от месец по съвсем друг начин. (просто възприятията ми се изменят). Ошо е интересна личност не само с Медитацията, но и с ЛСД, секта, секс (оргии), оръжия и много други неща. Ошо е правел, каквото трябва за времето си. Човек трябва да реагира според времето си. Лично въпреки, че съм чел много пъти Ошо и съм ползвал някой от неговите методи, предпочитам да ползвам други, които повече отговат на моето сърце, както и предпочитам да уча от живи учители/Гуру-та, защото когато е жив можеш много по-реално да провериш нещата около него, също така можеш много повече да възприемеш от живия учител, а другата причина е че много хора вземат само цитат от дадена книга или само парченце от дадена информация и точно тогава се получава объркване много често в главите на хората, защото е само късче от информацията и име споделена от някой друг, а те после ще я споделят на някой друг и така ще объркат и него и става един кръг... За това предпочитам живите Гурута.

Аз не съм образован и не уча на нищо, но мисълта ми е че не е нужно човек да е начетен и да е почел определени книги или текстове хаха ;) по-важно е да изгради връзката си с Бог и да общува с него вътре в Себе си. Да знанието е винаги предимство и от помощ. Но много хора четатът своите свещенните книги Библия, Коран, Бхагавад гита или каквото и друга книга или текст да е без да имат вътрешно изживяване и връзка с Бога. Важно е да го чувстваш със сърцето си. Ако сърцето ти казва да четеш Библията, чети Библията, ако сърцето ти казва да четеш Корана чети Корана, но не го прави, защото някой друг човек така ти казва или не го прави ако не е твоето нещо.

Незнам за вас, но мен Медитацията, ритуалите и молитвите ме спасяват и психически и физически. Благодарение на всичко това ме прави по-спокоен, по-ефективен, по-човечен и много пъти Медитацията и Молитвата са ме спъсявали от беда в ситуация. ( такива с риск за живоа или свободата ми ) Имал съм случай да ме спасява от психическа и физическа болка. Имал съм случай да ме лекува от физическа болка. Имал съм случай от брутален зъбобол и невъзможност да отида на зъболекар чрез Медитация да се скрия от болката, а благодарение на божественанта връзка проблема да се оправи благодарение на Твореца. Как да кажа, мислите ли, че Създателя на Безкрайността не може да се справи с един зъбобол или с нещодруго. И ако колата ви е развалена и можете да избирате при кого да я ремонтирате, при кого бихте отишли за ремонт при Производителя на колата или при местният механик?

За финал ще кажа, че не ми пука, че отново ще ме обяват за сектант, еретик, сатанист или там квот беше :D
Аватар
Zafor19
Баш Градинар
Баш Градинар

Откъс от книга
"...Всъщност, английската дума "медитация" може би не е съвсем точна, тъй като на Запад това явление изобщо не е познато. Това понятие на санскрит се на­рича дхяна. Аналогично е положението с будистките монаси, които отишли в Китай. Те не успели да наме­рят подходящ превод на дхяна, затова продължили да пишат дхяна, но на китайски думата звучи като зана. Оттук идва и наименованието на японския дзен-будизъм, зен е съответният вариант на дхяна.

Думата "медитация" не предава точно същността на понятието. Според значението й да медитираш оз­начава да размишляваш върху нещо, а мисленето е вид активна дейност и в това отношение не се различава много от концентрацията. Човек се концентрира върху нещо, съзерцава нещо, размишлява върху нещо, но всички тези дейности неизменно са свързани с външен обект. А дхяна означава отърсването от всякакви обек­ти, от всичко, върху което човек може да се съсредото­чи, да медитира или да съзерцава, дхяна е пълно отърсване, след което не остава нищо, остава само субектът, който се концентрира и съзерцава.

Това състояние на съзнанието се нарича дхяна.

На английски няма точен превод на тази дума, това трябва да се разбере добре, затова се използва ду­мата "медитация".

Дхяна е състояние на съществуване, напълно ос­вободено от всякакви мисли, обекти, сънища и жела­ния - нищо, освен пустота.
В пустотата човек познава себе си. И открива ис­тината. Открива собствения си аз.

Пустотата е абсолютна тишина...."
Аватар
Zafor19
Баш Градинар
Баш Градинар

Публикувай отговор

Обратно към “Халюциногени / Ентеогени (растения, гъби, кактуси и други психаделици )”