smoke2join7s написа: ↑20 Сеп 2020, 18:49 Ден 7
Здравейте,
Днес направих пробния monotub от експирименталния буркан(всъщност чаша). Основата е чкч, вермикулит, кафяв ориз и малко вода. От заразяването до този момент са 10 дни.
IMG_20200920_092137.jpg
IMG_20200920_092749.jpg
Ето го и монотюбът.
IMG_20200920_093418.jpg
IMG_20200920_093501.jpg
Уж внимавах с пропорциите на съставките, а сякаш оризът дойде в повече(имам подозрения, че може да се е пораздул при стирилизацията). Не мисля, че е нещо страшно, единствено ме притеснява да не стане твърде крехка цялата торта и да имам проблеми, когато я местя в по-голяма кутия. Надявам, че гъбата ще я 'стегне'(като се сетя днес колко хубаво се беше 'слепила' царевицата от чашата..) В крайна сметка затова е експириментален ((:
Паралелно с това и другите буркани с царевица започнаха да показват признаци на живот. Забелязвам, че в моите условия са нужни 2-3 дни за това. Остават pf tek-овете.
IMG_20200918_125950.jpg
Поздрави,
Супер са експериментите, слагай повече буркани ако имаш останали спори. Тортата ще се стегне доста от мицела и ще я извадиш без проблем, ако имаш някакъв проблем с ориза ще е че му трябва повече вода ако не е добре овлажнен преди да го сложиш в монотъб-а.
Царевицата и/или зърнените култури се варят за да влезе влагата вътре в зърното. Ако използваш цели зърна ориз а не брашно най-добре ги свари малко преди да стрерилизираш.
Аз правих торти пф-тек в които сложих кафяв ориз (цял не варен) и брахно от кафяв ориз. първите 2 флъш бяха доста слаби защото не бяха достатъчно влажни.
.png)