Благодаря ти ganjalove, хубаво е да има такава обратна връзка. Аз от твоята тема реших, че ще държа малките хубавици докато запълнят саксиите на макс. Също така планирам само веднъж да им дам малка доза bio grow нещо от рода 1мл/ 1,5л вода. Ще разчитам на чкч . Твоите цветя са много красиви, успех аз следя с интерес.
Добре дошли! Моля запознайте се с нашите ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ и УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
преди да продължите!
Производството, купуването, продаването, разпространението и притежанието на наркотици се наказва от закона в голяма част от държавите по света! Моля запознайте се с местните си закони.
преди да продължите!
Производството, купуването, продаването, разпространението и притежанието на наркотици се наказва от закона в голяма част от държавите по света! Моля запознайте се с местните си закони.
С риск да съм нахален
-
- Градинар
- Мнения: 65
- Регистриран на: 18 Мар 2021, 13:44
- Has thanked: 52 times
- Been thanked: 99 times
- ganjalove
- Градинар
- Мнения: 462
- Регистриран на: 18 Ное 2019, 14:16
- Has thanked: 1620 times
- Been thanked: 836 times
моля моля,няма за какво да ми благодариш:) ами моита тема това което направих с пресяването чак след 25 ден цъфтеж не е много ОК и колегите споделят,че е по хубаво да се направи това преди или в началото на цъфтежа,аз го знам това,но време не ми оставаше да го направя това упражнение и почвам да се оправдавам,но това е положението дано да е за добро и ще ги чакам колкото трябва:) А чкч-то което ще разчиташ на него в каква форма ти е? на гранули,течно ,какво е?Mtod88 написа: ↑27 Апр 2021, 17:21Благодаря ти ganjalove, хубаво е да има такава обратна връзка. Аз от твоята тема реших, че ще държа малките хубавици докато запълнят саксиите на макс. Също така планирам само веднъж да им дам малка доза bio grow нещо от рода 1мл/ 1,5л вода. Ще разчитам на чкч . Твоите цветя са много красиви, успех аз следя с интерес.
- ganjalove
- Градинар
- Мнения: 462
- Регистриран на: 18 Ное 2019, 14:16
- Has thanked: 1620 times
- Been thanked: 836 times
-
- Градинар
- Мнения: 65
- Регистриран на: 18 Мар 2021, 13:44
- Has thanked: 52 times
- Been thanked: 99 times
Здравейте, мислех си нещо, понеже ми попадна една тема във форума за поливане със сок от цвекло. Та си мислех, ако изцедя сок от коприва, спанак, кел и други зелени мога ли да го използвам да поливам?
- firstcitizen
- Буден
- Мнения: 1993
- Регистриран на: 04 Дек 2018, 20:34
- Has thanked: 5554 times
- Been thanked: 3486 times
Mtod88 виж малките, като ги премести в по-големи саксии и как щръкнаха нагоре. Следващият път не ги бави.
Ако можеш и на голямата и на малките им дай тор от коприва. В тора от коприва има и полезни микроелементи и полезни бактерии, но смърди . В момента има свежа коприва и можеш да си приготвиш в 1 туба със широко гърло слагаш копривата и наливаш вода. Ако е малко концентрирана в цъфтежа я ползвам 1:1, а през вегтация 2 вода : 1 коприва. Когато я правя много концентрирана (корпивата нарязана на малки парченца и яко натъпкано количество коприва с малко вода) тогава я разреждам 500 мл коприва на 10 литра вода. (което е 1:20) Ако е концентрирана и отлежала 3 години я ползвам по 1 мл коприва на 1 литър вода. Ако си я направиш сега ще имаш добре ферменитрала за малките. Предпочитам да отлежи минимум 14 дни ако бързам, ако не бързам minimum 28 дни. Има хора, който я киснат за ден-два и я ползват, но от моят опит съм остановил, че предпочитам по-бавно да стават нещата. можеш да добавиш капка меласа към тора за по-бърза ферментация.
General organic имат продукт от коприва ( urtica ), но няма смисъл да даваш пари, като можеш да си я приготвиш сега. В момента копривата е най-свежа, защото е Пролет. Обикновенно по това време на годината си правя 1 бидон, а ако ми остане от него на Есен после си го пресипвам в 10 литрови туби за съхранение.
На този принцип с водата можеш да правиш много и различни видове тор. Можеш да добавиш и машинка за кислород (6-10 лева), което обогатява с кислород сместа, а и ферментацията се ускорява, защото бактериите се размножават по-бързо.
Тази тема може да ти е много полезна и интересна:
viewtopic.php?f=6&t=5
Ако можеш и на голямата и на малките им дай тор от коприва. В тора от коприва има и полезни микроелементи и полезни бактерии, но смърди . В момента има свежа коприва и можеш да си приготвиш в 1 туба със широко гърло слагаш копривата и наливаш вода. Ако е малко концентрирана в цъфтежа я ползвам 1:1, а през вегтация 2 вода : 1 коприва. Когато я правя много концентрирана (корпивата нарязана на малки парченца и яко натъпкано количество коприва с малко вода) тогава я разреждам 500 мл коприва на 10 литра вода. (което е 1:20) Ако е концентрирана и отлежала 3 години я ползвам по 1 мл коприва на 1 литър вода. Ако си я направиш сега ще имаш добре ферменитрала за малките. Предпочитам да отлежи минимум 14 дни ако бързам, ако не бързам minimum 28 дни. Има хора, който я киснат за ден-два и я ползват, но от моят опит съм остановил, че предпочитам по-бавно да стават нещата. можеш да добавиш капка меласа към тора за по-бърза ферментация.
General organic имат продукт от коприва ( urtica ), но няма смисъл да даваш пари, като можеш да си я приготвиш сега. В момента копривата е най-свежа, защото е Пролет. Обикновенно по това време на годината си правя 1 бидон, а ако ми остане от него на Есен после си го пресипвам в 10 литрови туби за съхранение.
На този принцип с водата можеш да правиш много и различни видове тор. Можеш да добавиш и машинка за кислород (6-10 лева), което обогатява с кислород сместа, а и ферментацията се ускорява, защото бактериите се размножават по-бързо.
Тази тема може да ти е много полезна и интересна:
viewtopic.php?f=6&t=5
-
- Градинар
- Мнения: 65
- Регистриран на: 18 Мар 2021, 13:44
- Has thanked: 52 times
- Been thanked: 99 times
Благодаря ти Фърст, малко се притеснявам от миризмата, че съм блок и всеки гледа и слухти. Аз от тази тема, взех идеята да си купя сокоизтисквачка и да правя сок от цвекло, също си мислех и за други зелении. Да стане по ясно, говоря за машинка дето ти прави сок от ябълки и моркови и такива. Всъщност сега се замислих, че мога да сложа една малка туба на терасата с коприва и да я чакам. Но какво би станало ако изцедя сока на коприната, дали ще има същите стойности и ефект. А ако направя със спанак? Не успях да намеря инфо в нета. Би било идеално решение за мен и цветята, хем ще правя сок за жена ми, хем.за градината. Звучи ли като нещо което има смисъл или да не се занимавам.firstcitizen написа: ↑28 Апр 2021, 08:51 Mtod88 виж малките, като ги премести в по-големи саксии и как щръкнаха нагоре. Следващият път не ги бави.
Ако можеш и на голямата и на малките им дай тор от коприва. В тора от коприва има и полезни микроелементи и полезни бактерии, но смърди . В момента има свежа коприва и можеш да си приготвиш в 1 туба със широко гърло слагаш копривата и наливаш вода. Ако е малко концентрирана в цъфтежа я ползвам 1:1, а през вегтация 2 вода : 1 коприва. Когато я правя много концентрирана (корпивата нарязана на малки парченца и яко натъпкано количество коприва с малко вода) тогава я разреждам 500 мл коприва на 10 литра вода. (което е 1:20) Ако е концентрирана и отлежала 3 години я ползвам по 1 мл коприва на 1 литър вода. Ако си я направиш сега ще имаш добре ферменитрала за малките. Предпочитам да отлежи минимум 14 дни ако бързам, ако не бързам minimum 28 дни. Има хора, който я киснат за ден-два и я ползват, но от моят опит съм остановил, че предпочитам по-бавно да стават нещата. можеш да добавиш капка меласа към тора за по-бърза ферментация.
General organic имат продукт от коприва ( urtica ), но няма смисъл да даваш пари, като можеш да си я приготвиш сега. В момента копривата е най-свежа, защото е Пролет. Обикновенно по това време на годината си правя 1 бидон, а ако ми остане от него на Есен после си го пресипвам в 10 литрови туби за съхранение.
На този принцип с водата можеш да правиш много и различни видове тор. Можеш да добавиш и машинка за кислород (6-10 лева), което обогатява с кислород сместа, а и ферментацията се ускорява, защото бактериите се размножават по-бързо.
Тази тема може да ти е много полезна и интересна:
viewtopic.php?f=6&t=5
- firstcitizen
- Буден
- Мнения: 1993
- Регистриран на: 04 Дек 2018, 20:34
- Has thanked: 5554 times
- Been thanked: 3486 times
С туба на терасата се получава. Преди да си правя в бидон съм си правел точно в туба и по 1 литър, и по 3 литра и в туба от 10-11 литра. За мен беше важно да е широко гърлото, защото се пълни по-лесно тубата. Тубата я "клатиш" и отваряш от капачката от време на време за да излязат газовете. Защото ако не я отваряш тубата се надува и може да "гръмне" от налягането от газовете. Гърмежа е слаб и няма да те нарани физически, но ще изплеска навсякъде и ще смърди. Достатъчно е дори само 1 на ден да я отваряш. Като може да издържи и няколко дни и седмици без отваряне (зависи от фазата на ферментация), но си е рисковано то се вижда как тубата се надига и напомпва от газовете.Mtod88 написа: ↑28 Апр 2021, 09:23Благодаря ти Фърст, малко се притеснявам от миризмата, че съм блок и всеки гледа и слухти. Аз от тази тема, взех идеята да си купя сокоизтисквачка и да правя сок от цвекло, също си мислех и за други зелении. Да стане по ясно, говоря за машинка дето ти прави сок от ябълки и моркови и такива. Всъщност сега се замислих, че мога да сложа една малка туба на терасата с коприва и да я чакам. Но какво би станало ако изцедя сока на коприната, дали ще има същите стойности и ефект. А ако направя със спанак? Не успях да намеря инфо в нета. Би било идеално решение за мен и цветята, хем ще правя сок за жена ми, хем.за градината. Звучи ли като нещо което има смисъл или да не се занимавам.firstcitizen написа: ↑28 Апр 2021, 08:51 Mtod88 виж малките, като ги премести в по-големи саксии и как щръкнаха нагоре. Следващият път не ги бави.
Ако можеш и на голямата и на малките им дай тор от коприва. В тора от коприва има и полезни микроелементи и полезни бактерии, но смърди . В момента има свежа коприва и можеш да си приготвиш в 1 туба със широко гърло слагаш копривата и наливаш вода. Ако е малко концентрирана в цъфтежа я ползвам 1:1, а през вегтация 2 вода : 1 коприва. Когато я правя много концентрирана (корпивата нарязана на малки парченца и яко натъпкано количество коприва с малко вода) тогава я разреждам 500 мл коприва на 10 литра вода. (което е 1:20) Ако е концентрирана и отлежала 3 години я ползвам по 1 мл коприва на 1 литър вода. Ако си я направиш сега ще имаш добре ферменитрала за малките. Предпочитам да отлежи минимум 14 дни ако бързам, ако не бързам minimum 28 дни. Има хора, който я киснат за ден-два и я ползват, но от моят опит съм остановил, че предпочитам по-бавно да стават нещата. можеш да добавиш капка меласа към тора за по-бърза ферментация.
General organic имат продукт от коприва ( urtica ), но няма смисъл да даваш пари, като можеш да си я приготвиш сега. В момента копривата е най-свежа, защото е Пролет. Обикновенно по това време на годината си правя 1 бидон, а ако ми остане от него на Есен после си го пресипвам в 10 литрови туби за съхранение.
На този принцип с водата можеш да правиш много и различни видове тор. Можеш да добавиш и машинка за кислород (6-10 лева), което обогатява с кислород сместа, а и ферментацията се ускорява, защото бактериите се размножават по-бързо.
Тази тема може да ти е много полезна и интересна:
viewtopic.php?f=6&t=5
Хубаво е че си взел сокоистисквачка, ползвай си я, но и за теб и за растенията е по-добре да не само сок. В "месестата плодова част", стеблото и листата се съдържат полезни хранителни вещества, които ги няма в сока, които не могат да бъдат изкара с изстисквачката. Според мен е по-правилно и ефикасно цялостна ферментация, а не само изцеждане на сок, но ти си решаваш.
Не пълни тубата до горе, остави 2-3 пръста празно място за да имаш място за разширяване на газовете.
-
- Marijuana Mom
- Мнения: 3192
- Регистриран на: 03 Дек 2018, 16:20
- Has thanked: 7125 times
- Been thanked: 4750 times
Ще си позволя да възразя, Фърст, че сока пресен също е чудесен за поливане, но трябва да се доразреди с вода. Това е просто различен метод, който ползва елементите от изстисканото растение без да завъжда бактерии. Може да се редуват престоял чай с пресен, те имат различни качества, като да, престоялия ще има живот и може би да е по-добър, но и другия си става. Тоест по-правилно не знам кое е, и двете могат да се ползват.... Ако изстискаш коприва, люцерна, магданоз, цвекло, спанак или друго то си е много хубаво и свежо да полееш с него. Само че първо 2 към 1 вода/сок, после може да се пробва и 1:1.А междувременно може да си оставиш една тубичка да си се готви, за предпочитане е май да не я пече директно слънце. Една туба не е толкова фатална смрад.
- firstcitizen
- Буден
- Мнения: 1993
- Регистриран на: 04 Дек 2018, 20:34
- Has thanked: 5554 times
- Been thanked: 3486 times
Те и двете стават, но казах, кое е по-дпобре и по-ефективно за растенията. Микроорганизмите съдържат определени ензими, които не могат да бъдат синтезирани от растенията. Микробните целулази хидролизират целулозата до захари, които след това са лесно смилаеми от растенията. С дълга ферментация извличаш всичко от растението, а не само поворхностните сокове, а в същото време бактериите го "смилат" и отделят още повече полезни вещества. По същия начин пектиназите омекотяват структурата на храните и освобождават захари.Ферментиралите храни често са по-лесно смилаеми от неферментиралите храни (няма значение дали за растени или хора). Ако растението е малко то не може да обработи напълно соковете. Но ако процеса се подсили чрез ферментация веществата се хидролизират в по-къси вериги от глюкоза и декстроза, които намаляват вискозитета на кашата и увеличават нейната енергийна плътност. (независимо дали за растения и хора) Да нег оворя пък за ползите от фибрите за човека. Така, че фермента на цялото растение/плод е в пъти по-добре и ефикасно отколкото изстискан сок, няма значение дали е за растение или за човек.Inna написа: ↑28 Апр 2021, 10:26 Ще си позволя да възразя, Фърст, че сока пресен също е чудесен за поливане, но трябва да се доразреди с вода. Това е просто различен метод, който ползва елементите от изстисканото растение без да завъжда бактерии. Може да се редуват престоял чай с пресен, те имат различни качества, като да, престоялия ще има живот и може би да е по-добър, но и другия си става. Тоест по-правилно не знам кое е, и двете могат да се ползват.... Ако изстискаш коприва, люцерна, магданоз, цвекло, спанак или друго то си е много хубаво и свежо да полееш с него. Само че първо 2 към 1 вода/сок, после може да се пробва и 1:1.А междувременно може да си оставиш една тубичка да си се готви, за предпочитане е май да не я пече директно слънце. Една туба не е толкова фатална смрад.
Да, може да се ползва и само прясно изцеден сок, но така изхвърляш много от ценните вещества и намаляш "силата и енергията" на тора/храната.
Не ми вярвай, а експериментирай с 2 клонинга. На единият му дай сок от коприва, а на другият му дай фермент от коприва и виж сама разликите. Ако стеблата на копривата са за дълго време в тубата ще разбереш за какво говоря... На прост език друго е да си е сдъвкано и смляно (от бактерия), както и бактерията да е "акала вътре", а съвсем друго е изцедено. Пак казвам, голяма част от полезните вещества ще ги изхвърлиш ако само изцедиш сока.