new vilager написа: ↑18 Мар 2019, 14:44
Голямо БРАВО на firstcitizen за тези опити. Аз се занимавам активно с отглеждане на гъби и знам колко тежък труд е това и колко много комбинации от знания и умения се изискват (биология, химия, физика, понякогга и механика). Наистина резултата е невероятен - да видиш как от нищото (една спора) се ражда и колко бързо расте живот ! Усещането е невероятно. Относно кърлежа - едно ТОП попадение върху вечния въпрос между миколозите - "Гъбите растения ли са или животни ?" Както сигурно знаете те са отделно царство, което не е нито част от това на растенията, нито от това на животните. Много от "колегите" смятат, че гъбите всъщност са животни. Имах невероятен учител (за съжаление преди по-малк оот година почина внезапно), който експериментираше безкрайно много и със снимки ми е показвал как се движи мицела към средата/храната. Това за мен е любима тема, ще я следя с интерес, а веднага когато ми се отвори възможност ще експериментирам и аз. Поздрави на всички !
Благодаря ти за думите. Наистина изискват много познания, но си заслужава! Също така гъбите разкриват един много красив свят на микологията. Просто има толкова много неща, които са ни пред очите, а не ги виждаме, но веднъж като ги видиш знаеш, че са там ... точно поради тази причина мотивирам хората да си разглеждат растеняита и почвата с лупи
Просто защото лупата въоражава окото и ти показва коренно различен, но много красив Свят, които си е бил там през цялото време. Има толкова много и красиви светове, които са си тук, но само трябва да си спомним за тях.
С риск да звуча глупаво, смешно или лудо ще си позволя една спекулация за която нямам доказателства,но ми е забавно да си мисля, че може и да е така. Въприемам гъбите за незелени растения, каквито вярвам, че сме и ние хората.
За това съм започнал да се грижа за себе си като подвижно незелено растение, а и на моменти, като зелено растение
Отварям скоба да кажа, че вярвам в това, но не означава, че е правилно или грешно, а просто мое си вярване.
Очаквам включване от теб в темата, както и от всеки, които имат желание.
new vilager написа: ↑18 Мар 2019, 15:06
firstcitizen написа: ↑26 Дек 2018, 16:09
Сместа за тортите био български кафяв ориз (мисля, мляно на кафемелачка брашно от био български кафяв ориз и вермикулит.
Колкото се може по-качествен кафяв ориз. Вермикулита е повече, защото от него освен в сместа се слага и от горе последните няколко см на тората са само от вермикулит, защото вермикулита играе роля на филтър.
gybiraste-min.JPG
gybiraste2-min.JPG
gybiraste4PG-min.jpg
gybiraste5-min.JPG
gybiraste6-min.JPG
След стерилизиране на бурканите, бурканите се оставят да се охаладят поне 12 часа преди инокулацията. Премахва се предпазното алуминиево фолио и се прави впръскване във всяка дупка, като преди вкарване иглата задължително се стерилизира чрез пламък.
Допълнителна информация за
Отглеждане на халюциногени гъби
gybiraste7-min.JPG
gybiraste8-min.jpg
gybiraste9-min.JPG
да питам някой нещица ???? "Торти" какво наричаш ? Субстрата преди да го "заразиш"/инокулираш с мицел ? И още да питам : ако торта е това (субстрата или компоста), вермикулита за какво е нужен ? Гъбата използва/извлича храна от него ? Или е най-подходяща среда заедно със смления ориз за развитието на мицела ? За ориза знам от моите гъби, че е най-доброто (поне за кладницата и други дървесни гъби) вещество за храна на мицела, тъй като има най-богато съдържание на нишесте.
Под "торта" имам в предвид цялостната технология за отглеждане на гъби по този начин. Но в тексотовете по-горе сим имал предвид субстрата, които вече е инокулиран с мицел, защото изглежда, като малка бяла тортичка. Аз съм самоук, които се учи от клипове и форуми, така, че да ме извините за терминологията. По принцип техниката се казва PF Tek ( Psylocybe Fanaticus Тechnique ) и е измислена от Robert McPherson, които го възприемам за пионера в отглеждането на гъби. Psylocybe Fanaticus е било бизнес името на Robert McPherson, които е измислил PF Tek за да може да отглеждане на голямо разнообразие от различни видове гъби включително ядливи видове като Лъвска Грива, голямо разообрази от псилоцибинови гъби, както и много други видове, като биолуминесцентен вид Panellus stipticus. Но тази технология е по-популярна под наименованието "Cake "/Торта и в повечето клипове и форуми е спомената така и при търсене на информация ще я намерите по-лесно така. Като цяло технологията не е много харесва, заради ниският добив, защото използваш течен инокулант, а в спринцовката има смесица от генотипове, което не ти позволява да избереш мицел, който да колонизира бързо субстрата и да произвежда висок доби. Отделно самите тортички са малки, което означава и допълнитено добива се ограничава от това. Поради това много хора не правят тази техника. Но аз я избрах, защото е лесна, проста, евтина и надеждна, а необходимите материали са евтини и широко достъпни, и могат да се намерят навсякъде и да я направиш с подръчни материали.
Вермикулита е за да задържа влагата и за да има мицела точки за захващане. Колкото по-ситен е толкова по-добре, но да си призная честно при мен вермикулита беше малко едър.
Хранта за гъбата идва от смления ориз.
След време пробвах и други техники, като без вермикулит, с ръж, с лимец и т.н., и резултатите са много интересни. Лимеца е много добър, макар, че зърното не се получи, както очаквах, като при ръжа и другите култури, но резултата от лимеца ми хареса.
Имам какво да споделя и покажа, но просто не ми остава време да го направя. То не е едно нещо и всичко чака мене да го пипна... В някой дъждовен ден, като съм по-свободен ще кача снимки да ъпдейтна темата.
new vilager ще се радвам ако и ти споделиш нещо, било то Кладницата и други дървесни гъби. Защото Кладницата ми е една от любимите гъби от години. А сега след като спрях да консумирам месо ми е станала особено предпочитана гъба и редовна храна. Също така съм станал любител и на другите дървестни гъби, но няма смисъл да ги изборявам. Всъщност, като се замисля гъбите ми грабнаха сърцето и ума още преди 20 години, като се разхождахме и намирахме по горите Калдница, а веднъж намерихме Гигантската Пърхутка в една салкъмова гора, това беше невероятно! След това ядохме част от Гигандската Пърхутка панирана, то беше много гъба много нещо, чак раздадохме на съседите. Такива огромни гъби от тогава не съм виждал, колкото да съм обикалял в същите гори, че и в други гори. Ама за намаляването на гъбие сме виновни ние хората...
Без да звуча грубо към месоядните, мнеието ми е, че гъбите са по-доброто, по-полезното и по-енергийно"месо". Нищо не се знае, може гъбите да са създани от Твореца преди месото и животните
(спекуалция за която ми е забавно да си мисля)