Добре дошли! Моля запознайте се с нашите ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ и УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
преди да продължите!
Производството, купуването, продаването, разпространението и притежанието на наркотици се наказва от закона в голяма част от държавите по света! Моля запознайте се с местните си закони.

Велика България

Всичко останало
Семена марихуана
Аватар
firstcitizen
Буден
Буден
Мнения: 1993
Регистриран на: 04 Дек 2018, 20:34
Has thanked: 5554 times
Been thanked: 3486 times

Inna написа: 01 Яну 2021, 20:22 Честита Нова година!В това клипче много добре обясняват предимствата и същността на Българския слънчев календар.Доста е интересно!За направата на толкова точен календар се смята,че са необходими между 5 и 10 хиляди години наблюдения! въобще коя година сме?!;)
https://www.youtube.com/watch?v=g0P5au5 ... EtvHaskovo
Ахх каква си сетивна :D
Забавното е че от месец си говоря с приятели на темата за нашия календар и колко умно е измислен Календара ни. Ироничното е че точно днеска мислех да пиша за календара точно в тази тема и ти ме изпревари. Благодаря ти! Няма случайности!
Аватар
Zafor19
Баш Градинар
Баш Градинар
Мнения: 358
Регистриран на: 19 Окт 2019, 09:53
Has thanked: 1243 times
Been thanked: 863 times

И едно нечувано изказване от Иван Тренев
https://youtu.be/CNgwYyRbvY4
Inna
Marijuana Mom
Marijuana Mom
Мнения: 3213
Регистриран на: 03 Дек 2018, 16:20
Has thanked: 7152 times
Been thanked: 4765 times

Хаха, неговите теории отиват малко в сферата на фентъзито🙄Но е як, пък и знае ли се, защо да не е така👍Аз онзи ден точно и неговите участия разглеждах, ходи по разни библиотеки, масони, изрод е!
Аватар
firstcitizen
Буден
Буден
Мнения: 1993
Регистриран на: 04 Дек 2018, 20:34
Has thanked: 5554 times
Been thanked: 3486 times

Inna написа: 01 Яну 2021, 20:22 Честита Нова година!В това клипче много добре обясняват предимствата и същността на Българския слънчев календар.Доста е интересно!За направата на толкова точен календар се смята,че са необходими между 5 и 10 хиляди години наблюдения! въобще коя година сме?!;)
https://www.youtube.com/watch?v=g0P5au5 ... EtvHaskovo

https://www.youtube.com/watch?v=uGX0r6q ... e=youtu.be

С най-голямо уважение смятам, че Спас Мавров казва много истини, но и за много неща съм на друго мнение. Спас Мавров е Колобър, аз не съм нито Колобър, нито нищо, но имам много силна връзка с Природата и точно от нея виждам някой неточности в неговият календар :D
Спас Мавров календара на българите има 10 месеца по 36 дни, но според мен е друго. Спас Мавров вярва, че седмицата има 6 дни и започва в Неделя и точно от тези 2-те неща започват неточностите.

Според мен годината има 12 месеца и седмица има 7 дни. Защо според мен годината има 12 месеца? Защото цикъла на Слънцето е 12 години. (не е 10) Не случайно Иисус има 12 ученика (апостола)! Нали Колобрите са по Слънцето и Слънцето е Бог. Ако бога ти прави обиколката за 12 години няма ли вложиш това знание в нещо? Ето ние сме го направили с 12-те месеца в годината, а и според изчислята излиза приблизително 365 дни. Седмицата също е невероятно число и за това седмицата се нарича седмица. Да и 3 и 6 и 9 имат невероятна Магия, но 7-та също има своето значени и символика.
Не случайно в Библията е споменато сътворението от Бог и седмицата. ( 7 дни. ) Седмицата също е много важно за българите. Българската розета защо има 7 лъча? 😄 (може би съвпадение)
България-min.jpg
Неделя на руски означава седмица (руския идва от българският език, но това е друга тема). Да в Неделя не трябва да се бачка Не деляй (не върши нищо). Не случайно Неделя ми е ден за Самадхи :D

https://bgkalendar.com/
Inna
Marijuana Mom
Marijuana Mom
Мнения: 3213
Регистриран на: 03 Дек 2018, 16:20
Has thanked: 7152 times
Been thanked: 4765 times

Ами как е истинският календар, той не е ли един? !Иначе при него малко странно ми се видя обяснението за сряда, защото сряда аз си го обяснявам точно в средата на 7дни,три преди него и три след него. Пък той го завъртя нещо друго☺️Че това е средата на работните дни или нещо, което не ми се върза, но аз не разбирам и затова го пуснах него. Тепърва се загледах за този календар, искам да имам в нас на стената такъв, но да е истинския. 7525 от какво започва броенето знае ли се? Този сега е от Исус.
Аватар
firstcitizen
Буден
Буден
Мнения: 1993
Регистриран на: 04 Дек 2018, 20:34
Has thanked: 5554 times
Been thanked: 3486 times

Inna написа: Ами как е истинският календар, той не е ли един? !Иначе при него малко странно ми се видя обяснението за сряда, защото сряда аз си го обяснявам точно в средата на 7дни,три преди него и три след него. Пък той го завъртя нещо друго☺️Че това е средата на работните дни или нещо, което не ми се върза, но аз не разбирам и затова го пуснах него. Тепърва се загледах за този календар, искам да имам в нас на стената такъв, но да е истинския. 7525 от какво започва броенето знае ли се? Този сега е от Исус.
календара ни-min.jpg
календара ни-min.jpg (54.12 KiB) Преглеждано 869 пъти
Нека да отдадем дължимото на дедите ни и да не ги подценяваме в научните си разбирания! Нашите деди не са били маймуни, не са произлезли от маймуни и не са били примитивни примати! Нашите деди Древните българи са били Божии, първите хора Божиите чеда на Земята, високо духовни просветлени мъдреци мистици.
И въпреки, че Древните българи са основателите на астрологията, която са наричали Животаз (тази, която определя Живота на Земята), те никога не са говорели за "Големия взрив". За сметка на това са говорели за Богинята (Ба) Ра Прамайката, от която светът е възникнал.
Най-древната астрология не е гръцка, защото Гърция е държава само на две века. А тези, които днес се наричат гърци, са потомци на Древните българи, първите астролози, просветлени мъдреци и създатели на първата човешка цивилизация Каменната.
Древните българи са наричали астрологията Животаз и са ориентирали целия си живот спрямо звездите, Слънцето и Луната. Те са възприемали вселената и съществуванието като живо същество, което са наричали Живият Аз / Животаз. Днес това име се е запазило чак в Далечна Индия като Животиз, астрологията на Ведите, написани от Древните ни деди Българите и разнесени по света заедно с преселението им.
Древните българи са познавали не само планетите на Слънчевата ни система, но и са знаели, че Галактиката ни притежава второ слънце, Галактическото слънце, което са нарекли СуМер. Това слънце е възникнало като първата твърда материя от космическия океан. Едва днес учените разбраха, че водата е по-древна от твърдата материя във Вселената.
Древните българи са знаели, че Слънчевата ни система обикаля около Галактическото Слънце Сумер за 25 920 години и това им е позволило да създадат първият и най-точен и до днес Древнобългарският календар. Те са познавали и прецесията на земята, която се променя спрямо това Галактическо слънце.
Древните българи са знаели и още нещо - че всички звезди и планети са захранени с Божествената светлина, която са наричали Лъ/Ла. Ето защо са именовали СЛънцето, Луната, Лъчите, и така нат. по този начин. Обежествили са тази светлина като Богинята Бал / Бъл - Богинята на Светлината и са се кръстили на нея БЪЛгарите.

Българският език е първоначалният, оригиналният човешки език и само той проследява етимологията на основните човешки думи.
Най-древните исторически факти, потвърждаващи думите ми за българското първоначалие на човечеството се намират в Северозападна България, но незнайно защо са потъпкани, разрушени, отречени от официалната ни правителствена наука. Ако ги признаят с половин уста, то е само, за да ни убеждават как африканските маймуни просто преминали през нашите земи, като разбира се не пропуснали да забият колчето си първо в Израел. (???)
И чак след това минали в забързан строй през родината ни, устремени към лелеяния запад. Така например Николай Сираков, ръководител на френско-българския екип проучващ Пещерата Козарника / Живена дупка, ни убеждава как не можело тези уникални пещери, криещи артефакти за зората на човечеството, да бъдат отворени за посетители: видите ли, общината нямала пари да проправи път с една фадрома и да направи няколко оградки в пещерата!? (Да се пита човек къде са могъщите ни банки!? 🙂 )
В същото време Божидар Димитров прави едно след друго ТВ изявления, в които твърди, че бягайки, преминаващите от тук близкоизточни хора си закопавали златото в района на северозападна България! Нищо, че това злато доказано е изработено тук, от местни златари; нищо, че най-страите исторически артфекти за човешко присъствие в световен план пак са намерени тук, в този северозападен български край.
За Ирина Бокова да не говорим: въпреки високия си пост тя пази пълно мълчание за древните чудеса на България и дума не обелва за изникващите едно след друго първи по рода си исторически находища.

Отрича се всякакъв божествен произход на нашия народ и изобщо на човека.
Което е в пълен разрез с историческата истина. Лъжaт хората господата професори и правителствени учени! И са поредният купен рупор на Близкоизточното начало на света по примера на Холивудските бози "Ной" и "Изход"!
Няма как Близкият изток да е създал нашата цивилизация, а е тъкмо обратното - нашата цивилизация е създала Близкоизточната!
И доказателствата за това са безбройни и очевадни - и само благодарение на родоотстъпници като някои обзавели се с позиции учени истината толкова години се крие от българите! Целият Близък Изток е осеян с български топоними, българска духовна култура, българският език е в началото на Близкоизточната цивилизация.
Дори професорската титла не е предпазила тези "професори" от откровени лъжи и пришиване на българската история за чужди "шлифери", в случая "Близкоизточният"! Най-старите солници, най-древните рудници, най-старото злато в света са в България и тези професори продължават да твърдят, че са еврейски!??? Къде в Израел или където и да е в Близкия изток, или изобщо в света, има по-стари рудници, по-старо злато, по-стари находки от Древнобългарските!?
След като се видя, че съшитата с бели конци древност на Гърция е всъщност Древнобългарската древна история и след като гръцката измислица за траките взе да се пропуква, на ход е следващата манипулация и лъжа - Близкоизточния произход. И не за друго, а защото нямаше вече как да се скрият древнобългарските находки, намерени в земите ни и датиращи много хилядолетия преди новата ера. Ето защо начело на тези древни исторически обекти, като Слатина, Караново, Провадия, Стара загора, Перперикон, Белънташ, доказващи първоначалието на Древнобългарската цивилизация по отношение на първото възникнало земеделие, първият рудодобив и металолеене, първият добив на сол и други съвременни дейности, първата духовност, първият човешки език, се сложиха ръководители на проектите като въпросният професор Николов, или Овчаров или тям подобни. Тяхната единствена задача е да прикрият истината за Първоначалието на Древнобългарската каменна цивилизация, а уникалните древни находки у нас, несравними по своята древност и първоначалие прибързаха да припишат на "преминаваща" през земите ни цивилизация, а някои отидоха и по-далеч - дори и извънземни намесиха... само и само да скрият древнобългарската уникалност на нашия народ и неговото първоначалие на човечеството.

https://www.youtube.com/watch?v=1QIYMD5HGnM

Към казаното от автора на филма, когото поздравявам за проницателността, бих искала да допълня, че Древните българи са персонифицирали Слънцето и затова са го рисували с очи. Те са персонифицирали и цялата вселена, планетите и природните явления. Те са смятали, че по време на Зимното слънцестоене се ражда Новото слънце, което са наричали Сурва. Самото слънце са наричали Ба Ал(ен) / Бал, откъдето е дошло и наименованието на народа ни Бъ(а)лгари - хората на Слънцето. Земята, обикаляща около слънцето и формирането на 4те сезона са изобразени също и в знака на Свастиката. Самото Слънце е изобразявано като Колар, който кара колата с 4те коня на сезоните. В рисунките от Магурата земята е изобразена в тези 4 фази от своята обиколка около Слънцето - по време на Зимното слънцестоене тя е оплодена, по време на Пролетното равноденствие тя е бременна с живот, през Лятото тя се изпълва с този живот и през есента ражда плода си, който отново е персонифициран като човек с очи върху рисунката от Магурата.
Името на Марс също е българско по произход и планетата е била позната на Древните българи, първите астролози, създали първия и най-точен календар на света. Марс а всъщност МаРаАз - Човек на Божията майка (Мара). От друга страна Слънцето или още Бал е Бог Син на Ра, Отецът на Древните българи.
По-късно при разселването си около света след потопа в Черно море през 5500 год. древните българи са взели със себе си и своята духовност и духовни обичаи и почитания. Те са започнали да изграждат каменни храмове, пирамиди, по подобие на българските си планински и подземни светилища. И винаги със специално разположение спрямо Слънцето, Зимното слънцестоене по-точно (22 декември) и Съзвездието Орион, което се наблюдава най-добре през месец януари с въздигането на Новото слънце, или така наречения Бог Сурва. Древните българи са вярвали, че тогава силата на храмовете е най-мощно въздействаща. Това знание за съзвездието Орион е датирало от най-дълбока древност, още от времето на нефилимите или още великаните според Библията. Древните обитатели на Арам в днешна централна Сирия са наричали Орион Нефела, други близкоизточни народи са го наричали просто Великанът. В Древен Египет Орион е свързван с Бог Сах / Зах / За(Изгряваща светлина), станал по-късно Бог Озирис / ОЗаРаАз със значение Зарево, Изгряващата светлина на Бога на Озаряващия Аз Отец на Духа, ПраАз на Древните българи. Наименование на Древнобългарския Бог на Младото Слънце Сурва / СъРаВа е със значение Със (съ) Ра Богинята майка Ва (Ва е същността на Богинята Ра), а оттук се е образувала и Древнобългарската дума Вера/Вяра. Дедите ни са считали, че Младото слънце извира от дълбините на Ра Богинята и в най-голяма степен носи нейната същност и истина. Затова и са го празнували всяка година по време на Зимното Слънцестоене като един от най-големите човешки празници Коледа или КолаДев (Богът с Колата). Най-старите изображения на Бог Сурва са у нас край пещерата Магурата и в пещерата Живена дупка / Козарника.

Названието Орион на съзвездието е известно като гръцко, но всъщност е Древнобългарско. То идва от от корена ОРИ, означаващ хора на български език. Оре е също древнобългарска дума и свързана с дейността на Ората, първите хора на земята да я орат и засаждат. ОриОн е Този, който оре земята или още Орачът. И до днес съзвездието Орион е известно като Орачът или Ралото в българските народни традиции. Древните българи са свързвали себе си с Богинята Ра, като нейно творение и са наричали себе си О-Ра, т.е. УБоги. Ето защо те са почитали със строежа на своите храмове и пирамиди навсякъде по света Символа на Богинята си Ра и Нейния Божи Син Младото слънце Бог Сурва и неговото съзвездие Орион.
Това познание те са оформили в стройна философско-духовна система наречена Самкия, която човек може да прозре не в лаборатории и на надница, а като се усамоти (Сам-кия) в Садана / Седене единение със своя Създател Божествеността и прозре Нейните истини и Природни закони.

Източник:
- http://aliya.blog.bg/…/drevniiat-bylgarski-narod
- http://aliya.blog.bg/history/2016/11/14/.1447511
- Алия Ошо
Аватар
firstcitizen
Буден
Буден
Мнения: 1993
Регистриран на: 04 Дек 2018, 20:34
Has thanked: 5554 times
Been thanked: 3486 times

Именник на българските владетели
Именникът на Българските владетели е кратък откъс описваш имената и годините на царуване на Български владетели. Вмъкнат е в книгата «Елински и римски летописец» между първа и трета част без да е отделен от тях. Известни са три преписа които съдържат именника - Уваров, Погодинов и Московски, между които има известна разлика в транскрипцията на имената.

Тъй като съдържа годините ( и месеците) на възкачване на владетелите изразени с древните им български имена, именникът е станал основа за множество изследвания върху календара на древните българи.

Уваров препис от 15-ти век
Именник на Българските владетели.png
Погодинов препис от 16-ти век
Именник на Българските владетели2.png
Московски препис от 16-ти век
moskovski.jpg
Таблица за преобразуване на числови стойности изразени с кирилски букви към съвременен запис на числата с арабски цифри.
3Именник на Българските владетели.png
4 Именник на Българските владетели(1).png
Чаталарски надпис
Чаталарският надпис е издълбан върху каменна колона надпис направен по поръка на българския владетел Омуртаг. Намерен е през 1905 година близо до село Чаталар (днешното село Хан Крум, близо до град Шумен) от археолога Рафаил Попов по време на археологически разкопки.
Колоната и надписът върху нея са интересни от гледна точка на Древния Български Календар с това, че съдържат двойно датиране на събитие по Древния Български Календар (СИГОР ЕЛЕМ или ШИГОР ЕЛЕМ) и по летоброенето на Източната Римска Империя (15-ти Индикт).
Оригиналното изписване е с така наречените "гръцки букви": CΙΓΟΡ ΕΛΕΜ (СИГОР ЕЛЕМ; СИГОР ЕЛЕМ),
5Именник на Българските владетели.png
5Именник на Българските владетели.png (10.12 KiB) Преглеждано 867 пъти
като поради липса на буква за звука "Ш", се предполага, че оригиналното звучене е било ШИГОР или дори ШЕГОР при евентуално потъмняване на първата неударена сричка. Това вече кореспондира с предполагаемото име на година шегор от Именника на българските владетели. Думата ΕΛΕΜ (ЕЛЕМ) има пълно припокриване с предполагаемото име на месец елем от Именника на българските владетели.

Петнайсети индикт по летоброенето на Източната Римска Империя се припокрива с края на 821-ва и началото на 822-ра година по Григорианския календар. Това ни позволява доста точно да датираме древнобългарската година на бика/вола (шегор). Според Александра Делова (виж секция Връзка с други календарни системи), тя съответства на 821-ва горина от Григорианския календар.
6Именник на Българските владетели.png
6Именник на Българските владетели.png (67.9 KiB) Преглеждано 867 пъти


Това е отразено и в нашия модел на календара. Вижте как е изглеждал Древния Български Календар за 821-ва година по Григорианския Календар.

Днес колоната се съхранява в Националния Археологически Музей в София, а нейно копие можете да откриете също и в археологическия музей на град Плиска
7Именник на Българските владетели.png
chatalar-inscript.jpg
chatalar-inscript.jpg (90.64 KiB) Преглеждано 867 пъти
chatalar-column-copy.jpg
chatalar-column-copy.jpg (156.62 KiB) Преглеждано 867 пъти
Приписка на Тудор черноризец Доксов


Текст : Москва, ГИМ, Син. 111, XV в., л. 212б
8.png
Превод
Тия благочестиви книги,
наречени Атанасий, преведе по поръка на нашия български княз
Симеон на славянски език от гръцки епископ Константин,
ученик на Методий, архиепископ на Моравия, в годината от
сътворението на света 6414, индикт 10. По поръка на
същия княз ги преписа черноризец Тодор
Доксов на устието на Тича в годината 6415, индикт 14,
гдето е съградена от същия княз светата златна нова черква.
В същата година почина на 2 май в събота вечерта божият раб,
бащата на този княз, живеещ с чиста вяра и правоверното изповедание
на нашия Господ Иисус Христос. Това бе великият, честният и
благоверният наш господар български княз на име Борис, чието
християнско име бе Михаил. Този Борис покръсти българите в
годината етх бехти. В името на Отца
и Сина, и Светия Дух. Амин.

Приписката на Тудор Доксов е уникален с това, че съдържа в себе си датировка по Древния Български календар на покръстването на българите - събитие, което е датирано по други исторически източници. Според приписката, това се е случило "в годината етх бехти".
9Именник на Българските владетели(1).png
9Именник на Българските владетели(1).png (1.91 KiB) Преглеждано 867 пъти
Източник:
https://bgkalendar.com/iztochnici.php?lang=bg
Аватар
Zafor19
Баш Градинар
Баш Градинар
Мнения: 358
Регистриран на: 19 Окт 2019, 09:53
Has thanked: 1243 times
Been thanked: 863 times

Ето моето откритие. Шрек, анимация герой, е българин. Да. Той е балкански лъв. Нашия Дан
IMG_20210109_230328.jpg
Inna
Marijuana Mom
Marijuana Mom
Мнения: 3213
Регистриран на: 03 Дек 2018, 16:20
Has thanked: 7152 times
Been thanked: 4765 times

Ха, вярно че прилича във физиономията😆👍
Публикувай отговор