Страница 31 от 35

Re: Golden Teachers/Златни Учители

Публикувано на: 29 Мар 2023, 18:50
от Sofia Cannabis
И двете кутии от сирене изглеждат добре. Първата вече има пинове.

Re: Golden Teachers/Златни Учители

Публикувано на: 31 Мар 2023, 07:35
от Sofia Cannabis
Gt - 6th flush, добре че не ги хвърлих. Сега ги обрах и замина в коша.

Кутиите от сирене вече тръгват

Re: Golden Teachers/Златни Учители

Публикувано на: 02 Апр 2023, 18:17
от radev
radev написа: 25 Мар 2023, 16:04 Пичове, проблем. Появява се синкава плесен всеки път, правя втори опит.
Инакулацията върви добре, цялата торта побелява, няма мухъл и т.н.

Опит едно - след изваждането на тортите и поставянето им в кутия се появи
синя плесен, която ги превзе и унищожи. Може ли да се дължи на мокренето на
тортите от капки конденз, които капят по тях от капака на кутията?

Опит втори - реших, че може мицела да не е проникнал в дълбочина на тортата
и че съм я извадил прекалено рано от буркана, въпреки, че цяла беше плътно
покрита с снежно бял мицел. Всичко вървеше добре до онзи ден. В края на четвъртата
седмица виждам синкава плесен, която избива под мицела. Тортата е още в буркана и няма
как да се заразила с нещо външно чак сега.

Нещо бъркам кардинално и не мога да разбера какво. Нужна ми е помощ.

Благодаря :)
Използвам 2:1:1 Вермикулит (Практикер, уж стерилен), Био брашно от кафяв ориз (Зоя.бг).
Стерилизам в тенджера под налягане за час, час и нещо. Буркани 240 с пробити капачки и вкарване на спорите през отворите със стерилизирана игла.
Втори опит и същият резултат - всичко е ОК, мицела се развива добре, няма петна или признаци за мухъл, красив снежно бял мицел.

След пълното превземане на тортата обаче отдолу под мицела запчва да избива все тази синкава плесен.
Дали не е компроментиран самият входящ материал - вермикулита или брашното?
Извадя ли ги от буркана и поставя ли ги в кутията плесента тръгва яко, превзема цяла торта и край.

След изваждането от буркана ги поставям в прозрачна кутия с контролирана влажност ~ 90%.
Използвам електрическо одеало за температура, защото в стаята е около 17'С.

Ето и малко снимков материал:

https://ibb.co/rxHbbRb

https://ibb.co/YQZNbGC

https://ibb.co/VYyvn3R

https://ibb.co/MGmm6YH

Имате ли идеи?
Благодаря ви!

Re: Golden Teachers/Златни Учители

Публикувано на: 02 Апр 2023, 18:38
от Focktor
наранен мицел, нормално е - google - mycelium bruising :lol:

Re: Golden Teachers/Златни Учители

Публикувано на: 02 Апр 2023, 18:39
от Focktor
пс. НЕ използвай електрическо одеало.

Re: Golden Teachers/Златни Учители

Публикувано на: 02 Апр 2023, 19:06
от Sofia Cannabis
GT

Re: Golden Teachers/Златни Учители

Публикувано на: 02 Апр 2023, 19:07
от Sofia Cannabis
Защо забиваш клечки и стерилни ли са?

Не ги забивай.

Re: Golden Teachers/Златни Учители

Публикувано на: 03 Апр 2023, 11:22
от Inna
radev написа: 02 Апр 2023, 18:17
radev написа: 25 Мар 2023, 16:04 Пичове, проблем. Появява се синкава плесен всеки път, правя втори опит.
Инакулацията върви добре, цялата торта побелява, няма мухъл и т.н.

Опит едно - след изваждането на тортите и поставянето им в кутия се появи
синя плесен, която ги превзе и унищожи. Може ли да се дължи на мокренето на
тортите от капки конденз, които капят по тях от капака на кутията?

Опит втори - реших, че може мицела да не е проникнал в дълбочина на тортата
и че съм я извадил прекалено рано от буркана, въпреки, че цяла беше плътно
покрита с снежно бял мицел. Всичко вървеше добре до онзи ден. В края на четвъртата
седмица виждам синкава плесен, която избива под мицела. Тортата е още в буркана и няма
как да се заразила с нещо външно чак сега.

Нещо бъркам кардинално и не мога да разбера какво. Нужна ми е помощ.

Благодаря :)
Използвам 2:1:1 Вермикулит (Практикер, уж стерилен), Био брашно от кафяв ориз (Зоя.бг).
Стерилизам в тенджера под налягане за час, час и нещо. Буркани 240 с пробити капачки и вкарване на спорите през отворите със стерилизирана игла.
Втори опит и същият резултат - всичко е ОК, мицела се развива добре, няма петна или признаци за мухъл, красив снежно бял мицел.

След пълното превземане на тортата обаче отдолу под мицела запчва да избива все тази синкава плесен.
Дали не е компроментиран самият входящ материал - вермикулита или брашното?
Извадя ли ги от буркана и поставя ли ги в кутията плесента тръгва яко, превзема цяла торта и край.

След изваждането от буркана ги поставям в прозрачна кутия с контролирана влажност ~ 90%.
Използвам електрическо одеало за температура, защото в стаята е около 17'С.

Ето и малко снимков материал:

https://ibb.co/rxHbbRb

https://ibb.co/YQZNbGC

https://ibb.co/VYyvn3R

https://ibb.co/MGmm6YH

Имате ли идеи?
Благодаря ви!
Здравей! Ако имаш одобрени три поста, моля качвай снимките директно тук от attachments, понеже външните линкове са нежелателни.

Re: Golden Teachers/Златни Учители

Публикувано на: 05 Апр 2023, 07:43
от Sofia Cannabis
Golden Teachers

Re: Golden Teachers/Златни Учители

Публикувано на: 06 Апр 2023, 07:09
от Sofia Cannabis
Golden teachers

Обрах и двете кутии. Надявам се там откъдето отскубнах гъбите да е достатъчно наранено и изчистено от спорите да се покажат няколко гиганта само. Ако не ще ги избавя от кутиите за сирене и ще ги пробвам като cake.

Много съм доволен от резултатите от количеството спори които се вижда до грамажа който излезе от кутията.

Втората кутия не съм я теглил, там има много малко спори отгоре върху мицела и се надявам да имам още няколко добри flush.