Българският форум за отглеждане на канабис
https://grysti.com/community/
Използвам 2:1:1 Вермикулит (Практикер, уж стерилен), Био брашно от кафяв ориз (Зоя.бг).radev написа: ↑25 Мар 2023, 16:04 Пичове, проблем. Появява се синкава плесен всеки път, правя втори опит.
Инакулацията върви добре, цялата торта побелява, няма мухъл и т.н.
Опит едно - след изваждането на тортите и поставянето им в кутия се появи
синя плесен, която ги превзе и унищожи. Може ли да се дължи на мокренето на
тортите от капки конденз, които капят по тях от капака на кутията?
Опит втори - реших, че може мицела да не е проникнал в дълбочина на тортата
и че съм я извадил прекалено рано от буркана, въпреки, че цяла беше плътно
покрита с снежно бял мицел. Всичко вървеше добре до онзи ден. В края на четвъртата
седмица виждам синкава плесен, която избива под мицела. Тортата е още в буркана и няма
как да се заразила с нещо външно чак сега.
Нещо бъркам кардинално и не мога да разбера какво. Нужна ми е помощ.
Благодаря
Здравей! Ако имаш одобрени три поста, моля качвай снимките директно тук от attachments, понеже външните линкове са нежелателни.radev написа: ↑02 Апр 2023, 18:17Използвам 2:1:1 Вермикулит (Практикер, уж стерилен), Био брашно от кафяв ориз (Зоя.бг).radev написа: ↑25 Мар 2023, 16:04 Пичове, проблем. Появява се синкава плесен всеки път, правя втори опит.
Инакулацията върви добре, цялата торта побелява, няма мухъл и т.н.
Опит едно - след изваждането на тортите и поставянето им в кутия се появи
синя плесен, която ги превзе и унищожи. Може ли да се дължи на мокренето на
тортите от капки конденз, които капят по тях от капака на кутията?
Опит втори - реших, че може мицела да не е проникнал в дълбочина на тортата
и че съм я извадил прекалено рано от буркана, въпреки, че цяла беше плътно
покрита с снежно бял мицел. Всичко вървеше добре до онзи ден. В края на четвъртата
седмица виждам синкава плесен, която избива под мицела. Тортата е още в буркана и няма
как да се заразила с нещо външно чак сега.
Нещо бъркам кардинално и не мога да разбера какво. Нужна ми е помощ.
Благодаря
Стерилизам в тенджера под налягане за час, час и нещо. Буркани 240 с пробити капачки и вкарване на спорите през отворите със стерилизирана игла.
Втори опит и същият резултат - всичко е ОК, мицела се развива добре, няма петна или признаци за мухъл, красив снежно бял мицел.
След пълното превземане на тортата обаче отдолу под мицела запчва да избива все тази синкава плесен.
Дали не е компроментиран самият входящ материал - вермикулита или брашното?
Извадя ли ги от буркана и поставя ли ги в кутията плесента тръгва яко, превзема цяла торта и край.
След изваждането от буркана ги поставям в прозрачна кутия с контролирана влажност ~ 90%.
Използвам електрическо одеало за температура, защото в стаята е около 17'С.
Ето и малко снимков материал:
https://ibb.co/rxHbbRb
https://ibb.co/YQZNbGC
https://ibb.co/VYyvn3R
https://ibb.co/MGmm6YH
Имате ли идеи?
Благодаря ви!