Josep92 написа: ↑21 Ное 2020, 21:47
Светия Бидон.
Накратко останаха ми коприва и чкч и не ми се занимаваше да го прехвърлям в туби. Започнах всеки път като ям банани да хвърлям по някоя друга обелка. Идеята ми е да създам биотор , в който има всичко и да става и за кореново и листно приложения. Давайте предложения кво друго да фърлям вътре !
Предложението ми е да не хвърляш бананови обелки вътре. Бана е едногодишно растение и в световен мащаб е една от най-пръсканите култури (конкурират се с гроздето по пръскане с пестициди и фунгициди), защото на банана му трябват 10 литра вода на ден да расте. Това означава, че е богато растение на вода и на сладост, която много вредители и гъби искат да изпапат.
Сърцевината на банана е много по-богата на хранителни вещества. Кората на банан съдържа остатъчни препарати по нея, както и много танини. След скъсване самият зелен банан "плува в химия по поточната линия" до пакетирането.
Ползвал съм години наред бананови обелки, като тор, дори съм тествал с чисто поливане без разреждане. Но тази година изхвърлих на компостера 50 литра тор от бананови обелки на 2 години, защо ли?
Crazy train меласата на върха на ножа е достатъчна за възбуждане на ферментацията, защото действа като мощен старт за микроорганизмите. Ако сложиш много меласа на тора ще има негативен ефект. (все едно става като джънк храна за бактерията) Подобен ефект се случва, като сложиш щипка захар в тестото за хляба.(ускорява фтасването) Но ако сложиш прекалено много захар забавя ферментацията, защото захарта е и консервант. Дозата прави отровата.
При поливане на растения се цели друго нещо и там дозировката на меласата е по-голяма.
Zafor19 това с Байкал Ем1 е редовна грешка... защото са малко щамове и байкала е еФтин и хората си викат то туй са бактерии дай да сложа повече, но тогава наистина се получава доминантност на даден микроорганизъм в почвата и това прави проблем.
Много е важно съотношенето на бактериите и гъбите в почвата. Като във всичко трябва баланс. Ползвал съм Байкал няколко опаковки и имам големи наблюдения над него, ако човек знае как да го ползвал е полезен, но може и лесно да объркаш нещата с него.
Аз лично от на BetterOrganix батекриите и гъбите съм много доволен, а цената е почти като на Байкала. Да опаковката е по-малка, но концентрацията е много по-голяма, както има и много повече щамове микроорганизми (видове) и са в по-добра, и балансирана пропорция.
Ако в Байкала има 150 000 микроорганизма в 1 грам, то в продукта на BetterOrganix са 2 000 000 единици в 1 грам и са много повече видове полезни почвени бактерии и микоризни гъби.
Също така е едно да имаш 150 000 микроорганизма в 1 грам от 1 щам, съвсем друго е да имаш 30 вида бактерии в по-голяма концентрация и още няколко вида ендо и екто микориза.
Не е нужно да се купуват готови продукти. Човек ако знае как може сам да си "събере и възбуди" полезни микроорганизми.
При микроорганизмите дори да сложиш малко, но ако ги сложиш месеци преди това и почвата е леко влажна почвата, микробите ще се развият сами и после като засадиш в почвата ще е много богата на живот, но и микросферата ще се е остановила и ще се е балансирала, както и pH ще се е саморегулирало.