Добре дошли! Моля запознайте се с нашите ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ и УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
преди да продължите!
Производството, купуването, продаването, разпространението и притежанието на наркотици се наказва от закона в голяма част от държавите по света! Моля запознайте се с местните си закони.

Приготвяне на Домашни Торове (DIY)

Направи си сам проекти и домашни решения тук!
Публикувай отговор
Семена марихуана
Аватар
firstcitizen
Буден
Буден
Мнения: 1993
Регистриран на: 04 Дек 2018, 20:34
Has thanked: 5554 times
Been thanked: 3486 times

Имаше време, когато градинарите отглеждаха в задния двор далеч по-добре и по-евтино от всичко от магазина. Да кажем истината, все още е така, или поне все още може да бъде. Трикът е в знанието, защото хората са използвали собствен компост и домашни торове. Примерно едно време Дядо ми (Мир на прахта му) изхвърляше всички растителни отпадъци на едно място и това му беше един вид компост. Веднъж в годината вземаше най-долната част от камарата и с този компост обогатяваше растенията в градината. Дядо ми никога не беше ползвал амониевата селитра или други такива торове. Веднъж ползва син камък за лозите и след това се зарече повече никога да не ги пръска. (не му хареса ефекта) От тогава пръскачката му стой така. Дядо ми не пръскаше растенията нито с фунгициди, нито с пестициди, както и никога не е ползвал хербициди. До ден днешен лозите са феноменални и единственото нещо, което се прави за тях е да бъдат рязани (2-ти) в годината.

Здрави Почви = Здрави Растения

Това означава, че трябва да обогатите почвата си. Тъй като повечето хора не правят собствен компост у дома, те трябва да си купят тор. Растителните торове, закупени от местния градински център, често съдържат химикали, които могат да навредят на вашите растения и не са екологични. В допълнение, торът може да бъде доста скъп, и това е защо митът, че домашните торове не били ефективни. Това не е вярно! Не е нужно да харчите торби с пари, защото, вярвайте или не, вие сте пълни с тор! Произвеждането на собствени торове е лесно и приятно, а когато градинаря види резултатите и ефекта от собствените си торове му доставя още по-голяма радост.
Аватар
firstcitizen
Буден
Буден
Мнения: 1993
Регистриран на: 04 Дек 2018, 20:34
Has thanked: 5554 times
Been thanked: 3486 times

Създаването на собствена биологична(органична) растителна тор е лесно и забавно. Най-добрият начин да получите добра градинска почва е да ползвате компост, защото той изменя почвата. Компост може да се направи вкъщи от остатъците от хранителни отпадъци и изрезки от тревни площи, така че е почти без разходи.

Защо да давате пари за скъпи почви и скъпи торове, като можете да компостирате растителните хранителни отпадъците и да получите "черно злато". Компоста едновременно е уникална почва и в същото време намалява нуждата от торене. С компостерите си ние възстановяваме слоя на хумуса и връщаме CO2 обратно в почвата, където му е мястото. Правенето на компостер е буквално геройство, защото по този начин Ти ставаш отговорен и започваш да се бориш директно с климатичните промени, дори тези малки крачки имат огромно значения, а крайният продукт е уникален компост за теб и твоите растения, а плюса е че си помагал на Майката Природа. Компоста освен, че ще натори растенията ти, ще ги направи по-издържливи на заболявания, стрес, вредители заради ензимите в компоста и ще направи растенията много по-богати на хранителни вещества, защото самият компост е богат на хранителни вещества. (ако сложиш от компоста на някой домат или дърво ще останеш очарован)
Компостиране
ap8.jpg
fcompost3.jpg
Аватар
firstcitizen
Буден
Буден
Мнения: 1993
Регистриран на: 04 Дек 2018, 20:34
Has thanked: 5554 times
Been thanked: 3486 times

Тор от Кълнове.( Sprouted Seed Tea) Много хора пренебрегват тора от кълнове неосъзнавайки, колко мощна тор и храна е това, не само за техните растения, а и за тях самите. (Суперхрана). Какво по-хубаво от това да можете да си похапнете от тора за вашите растенията? Защо кълновете са суперхрана? Защото в кълна се съдържа Протеина на Живота и с него се случва "чудото на раждането". Кълновете са богата на амино киселини, ензими, фибри, манган, рибофлавин, мед, протеин, тиамин, ниацин, витамин Б6, желязо, магнезии, фосфор и други микро елементи. В същото време тора от кълнове стимулира полезните бактериалните и гъбните симбиози с висши растения, защото в самият кълн съдържа огромно количество полезни бактерии. Кълнотовете са предпочитана храна от много хора, които се стремят да се хранят полезно (вегетарианци, вегани, суровояди или просто хора, които ги е грижа какво слагат в себе си).



Кой са най-добрите семена за тор от кълнове? Разбира се, вие можете да направите микс от няколко различни вида семена и така да допълните вещества, които липсват в дадени вид семе, но конопените семена са най-мощната тор от кълнове за Конопа, а и за хората и за много други растения. Можете да си купите конопени семена от всеки био магазин и да ги покълните, за да пуснат кълн и да ги пасирате, или да ползвате конопени семена от див коноп, а див коноп има почти навсякъде в България. Така реално можете да имате супер тор без да сте дали 1 стотинка за нея.

Дозиране 1 милилитър пасирани кълнове на 1 литър престояла вода (без хлор). Тори се листно, защото растенията усвояват до 9-ти повече през стоматите си (порите на листата) от колкото през ризосферата на корена.

Други мой любими семена за кълнове са семена на люцерна, ръж и ечемик, защото са много богати на хранителни вещества, а в същото време са много мощни стимулатори на симбиотични взаимоотношения. Дори да си купите ръж и ечемик от био мазин, след приготвянето на тора ви получавате срещу 1 лев над 1000 литра тор, а не просто тор, а СУПЕРТОР, която дори не можете да си купите от магазин.

Начин на приготвяне :
Накиснах зърната за няколко часа във вода. След това ги прецеждам и оставям зърната в среда с висока влага. Това се постига лесно, като съда в които са сложени семената се покрие с влажна салфетка. Прецедената вода не я изхвърлям, а я ползвам за торене.
Чакам да се разпукат кълновете. След разпукване кълновете ги пасирам, а след това пасираните кълнове ги смесвам с вода. (1 мл кълнове/ 1 литър вода без хлор)

Ляво - Ръж / Дясно - Ечемик
Ляво - Ръж / Дясно - Ечемик
Ляво - Ръж / Дясно - Ечемик
kompost.jpg
n.JPG
nnn.JPG
rr.JPG
rrrrrrrr.JPG
rrrrrrrrrr.JPG
rrrrrrrrrrrrr.JPG
Ляво - Ръж / Дясно - Ечемик
Ляво - Ръж / Дясно - Ечемик
Водата в която е престоял ечемика .
Водата в която е престоял ечемика .
Водата в която е престоял ечемика . (!)
Водата в която е престоял ечемика . (!)
s111.JPG
7.JPG
77.JPG
bbbb.JPG
Водата в която е престоял ръжа . (!)
Водата в която е престоял ръжа . (!)
Водата в която е престоял ръжа .
Водата в която е престоял ръжа .
В процес на пасиране (в случая мачкане на ръка)
vbb.JPG
Прикачени файлове
Ечемик Ръж
Ечемик Ръж
Аватар
firstcitizen
Буден
Буден
Мнения: 1993
Регистриран на: 04 Дек 2018, 20:34
Has thanked: 5554 times
Been thanked: 3486 times

Органичното земеделие придобива все по-голямо значение и много биологични земеделски производители вече могат да управляват и подобряват своите култури. Няколко етноботанични изследвания са показали, че употребата на Коприва (Urtica) като тор в биологичното земеделие за градинарски култури се разпространява. Понякога обаче употребата на този природен продукти са слабо оценени въпреки, че има многото научни доказателства за ефектите от използването на тор от коприва . Химическите анализи на суспензия на Коприва (Urtica) показват много ниски нива на азот, фосфор и калий, но са в много лесно усвоима форма за растенията и заради тази причина растенията я усвоят до 15-ти по-лесно в сравнение с изкуствените торове. Много фирми ползват екстракти от коприва, като съставки в торовете се. Примерно General Organics имат тор "Urticanettle brew plant tonic Generall Health Enhancer", тор от ферментирала коприва, които струва 30 лева за 1 литър. Тора от Копривата е получена от ферментация на коприва във вода и предлага отлично подхранване и защита на растенията.
Стимулира имунната система на растенията, повишавайки устойчивостта на насекоми и заболявания. Стимулира растежа и е подходящ за всички фази на развитие на растенията, а също така повишава устойчивостта на растенията към стрес.
Ако върховете на растенията ви жълтеят = растенията ви имате недостиг на коприва .
Защо да си купуваме тази скъпа тор, като можем да си я произведем почти безплатно сами ? Всъщност е изключително лесна ферментацията на коприва. Необходими съставки :
1. Коприва
2. Престояла вода (за да няма хлор)
3. Съд в които е ферментира копривата (шише, кофа, бидон или друго)
4. Меласа (не е задължително, но ускорява ферментацията)

За да избегна преливане пълня съда на 2/3, защото заради ферментация се надига с пяна и газове за които трябва да се следи ако не бъде оставено място в съда.

Всеки може да си направи 1 шише 1 литър с коприва. Ако се прави в шише е хубаво да се използва шише с широко гърло за по-лесно вкарване на раздробената коприва в него. Шишето се държи на стайна температура на тъмно и през интервали от време се отваря за да изпусни излишните газове, иначе има вероятност от пръсване на шишето заради процеса на ферментация.

Понеже мен миризмата на коприва не ми пречи и имам нужда от по-големи количества използвам бидон. Бидона го оставам отворен за да може да диша и да се получи по-бърза ферментация. Ускорявам процеса на ферментация, като добавям Кислород (О2)чрез машинка за въздух за рибки. За да не падат боклуци в бидона отгоре му вързвам с конопена връвчица марля или стар парцал.
b.JPG

Водораслите са твърде разновидни, днес има известни над 30 000 вида, от които 2 000 синьо-зелени, 4 000 червени, 8 000 зелени и 16 000 жълтокяфяви. Много фирми за торове ползват водорасли в продуктите си, например General Organics имат Bio Weed cold processed seaweed plant tonik general health enhancer. Тор от водорасли извлечен чрез студено пресоване от морски водорасли. Подходящ за всички фази на развитие. Действа стимулиращо енергичен и здрав растеж на растенията и почвените микроорганизми. Предпазва растенията от стрес. Подпомага силния растеж на корени и листна маса, както и образуването на едри цветове и плодове. Защо да даваме пари, като можем да си го произведем? Много фирми използват кафява или жълтокяфави водорасли в цъфтежните си торове.
Прикачени файлове
ферментация на тор от водорасли
ферментация на тор от водорасли
Пасиране на Водорасли от Черно Море
Пасиране на Водорасли от Черно Море
Водорасли от Черно Море в шише
Водорасли от Черно Море в шише
Водорасли от Черно Море в шише
Водорасли от Черно Море в шише
Ферментация на тор в бидон. В ляво зелени водорасли, в дясно коприва
Ферментация на тор в бидон. В ляво зелени водорасли, в дясно коприва
Ферментация на тор в бидон. В ляво зелени водорасли, в дясно коприва
Ферментация на тор в бидон. В ляво зелени водорасли, в дясно коприва
Добавяне на малко меласа към тора от коприва за да ускори ферментацията на тора
Добавяне на малко меласа към тора от коприва за да ускори ферментацията на тора
Начална ферментация на водорасли
Начална ферментация на водорасли
Начална ферментация на водорасли...
Начална ферментация на водорасли...
Ферментация на коприва
Ферментация на коприва
Начална фаза на ферментация на тор. В ляво зелени водорасли, а в дясно коприва
Начална фаза на ферментация на тор. В ляво зелени водорасли, а в дясно коприва
sw6.JPG
sw5.JPG
sw3.JPG
sw2.JPG
sw.JPG
s.JPG
DIY19.jpg
DIY18.jpg
В ляво тор от бананови кори на 2 години, а в тясно тор от червени водорасли от Черно Море отново на години.
В ляво тор от бананови кори на 2 години, а в тясно тор от червени водорасли от Черно Море отново на години.
DIY4.jpg
DIY3.jpg
Тор от червени водорасли на 2 години.
Тор от червени водорасли на 2 години.
DIY1.jpg
DIY.jpg
alga4.JPG
alga3.JPG
alga2.JPG
alga1.JPG
alga.JPG
Аватар
firstcitizen
Буден
Буден
Мнения: 1993
Регистриран на: 04 Дек 2018, 20:34
Has thanked: 5554 times
Been thanked: 3486 times

На това му викам start kit ръчно правен, който никъде не се продава. Когато са в малки опаковки са по-удобни за ползване торовете. Ето защо не изхвърлям никакви шишета, буркани или туби. Бурканите са винаги в полза и нужда! Ползвам си тубите от органичните торове, защото са по-удобни, а не да наливам от кофата или бидона. Примерно това са червени Водорасли от Черно Море, които са много добри за цъфтеж. Трябва да си пазим Морето. Трябва да си пазим Природата и биоразнообразието .
Прикачени файлове
DIY10.jpg
DIY9.jpg
DIY8.jpg
DIY6.jpg
DIY2.jpg
DIY.jpg
Аватар
firstcitizen
Буден
Буден
Мнения: 1993
Регистриран на: 04 Дек 2018, 20:34
Has thanked: 5554 times
Been thanked: 3486 times

Флора на България - ВОДОРАСЛИ издателство Народна Просвета
Прикачени файлове
knigaalgi13.jpg
knigaalgi12.jpg
knigaalgi11.jpg
knigaalgi10.jpg
knigaalgi9.jpg
knigaalgi8.jpg
knigaalgi7.jpg
knigaalgi6.jpg
knigaalgi5.jpg
knigaalgi4.jpg
knigaalgi3.jpg
knigaalgi2.jpg
knigaalgi1.jpg
knigaalgi.jpg
Аватар
firstcitizen
Буден
Буден
Мнения: 1993
Регистриран на: 04 Дек 2018, 20:34
Has thanked: 5554 times
Been thanked: 3486 times

Ключът към отглеждането на каквото и да е растение е да разберем къде то расте успешно в естествената си среда. Канабисът е тревно растение, тези растения обикновено функционират с микробни пропорции гъби към микроби 1 : 1, ако изучаваме почвите в тревните площи, това съотношение ще се повтори с много растения в тази зона. Колкото по-сложно е растението, толкова по-гъста маса ще открием. Там където отглеждаме едногодишни, имаме склонност да открием по-високи бактерии, да речем 0.8 : 1 но това не се отнася за абсолютно всички растения. Защото има растения които не се комбинират с гъбите или правят по-специфични съединения . (примерно зелето)

Дали ще е коприва, водорасли, люцерна или лайка, технологията за приготвяне на торовете е една и съща.

Тора от Люцерна (AlfaAlfa) е също невероятен стимулатор. Не случайно това растение се казва AlfaAlfa .
Правя няколко различни екстракта от люцерна. Единият вид е от суха люцерна на 1 година, другият вид е от прясна люцерна, също така и само от глави с цветове на люцерна. Също така ще събера семе от прецъфтяла люцерна. Кълновете от семена Люцерна са богати на много ензими. (Sprouted Seed Tea)
Прикачени файлове
Тор от сушена люцерна на 1 година (начална фаза)
Тор от сушена люцерна на 1 година (начална фаза)
Краен продукт на тора от сушена люцерна на 1 година
Краен продукт на тора от сушена люцерна на 1 година
Екстракт от цветове на лайка
Екстракт от цветове на лайка
Екстракт от цветове на люцерна
Екстракт от цветове на люцерна
Приготвяне на тор от различни видове люцерна
Приготвяне на тор от различни видове люцерна
Аватар
firstcitizen
Буден
Буден
Мнения: 1993
Регистриран на: 04 Дек 2018, 20:34
Has thanked: 5554 times
Been thanked: 3486 times

"Хляб от Камъни" на Д-р Юлиус Хензел

Повечето скали съдържат пълния спектър минерали, които са присъщи за почвата. Камъкът е природната връзка в хранителната верига на сушата (вижте Първа глава) и естествена храна за бактериите. Идеята за торове от камъни и пясък е модерният отговор на някои органични фермери, базиран на възкресяването на труда на германския агроном от ХIХ век Юлиус Хензел. Хензел публикува класическия си труд Bread from Stones (Хляб от камъни)през ХIХ век и днес това се възприема като основа на органичното аграрно движение. Хензел открива обогатяващите и подобряващи свойства на скалния прах като млад, когато работи като мелничар. Той забелязва, че малки камъчета в брашното биват смлени и се отлагат като каменен прах на дъното на мелницата. Хрумва му да разпръсне този прах в почвата на своята зеленчукова градина и за негова изненада вижда, че растенията избуяват и стават по-жизнени и по-здрави. Той повтаря експеримента си с овошки и открива, че дърветата, които преди са раждали малки и червиви плодове, започват да дават продукция с по-големи размери, без насекоми и червеи. Скоро и при наторяваните с каменен прах зеленчуци не се откривали зарази от насекоми, вероятно защото минералите от скалите подобрявали имунитета на растенията. Хензел започва да продава тор каменно брашно в Германия и критикува нарастващата употреба на NPK като антинаучна. Макар микроелементите по негово време да не са били открити, той посочва тяхното съществуване. Хензел отбелязва, че фосфорът и калият, макар и да присъстват в най-големи количества в минералния материал на растенията, оставящ след изгарянето им до пепел, съвсем не са единствените. Други, все още безименни минерали, представляват значителна част от растителната пепел. Хензел издига теорията, че тези минерали подсигуряват основната и най-важна храна за растенията и че NPK торовете накрая могат само да разрушат почвеното плодородие и да произведат болни растения с последващ минерален хранителен дефицит и при хората. Сравненията на храните в таблиците в тази книга са реално доказателство за теорията му. Атаките на Хензел предизвикват гнева на индустрията на химическите торове в Германия, която вече влага милиони долари годишно в началото на миналия век. Той е изтласкан от бизнеса, книгата му е изтеглена от книжарниците и библиотеките. Едно копие е преведено на английски и издадено в САЩ през 1984 г. Тя скоро е изчерпана, но когато авторските права изтичат, няколко малки издателства в САЩ започват да я публикуват. Един атестат от немски вестник, препечатан в книгата, показва вида на резултатите, типични за каменните торове. Резултатите на нивите показват, че много охулваното каменно брашно има своите отлични качества. Г-н Кирхер е отглеждал ечемик и пшеница на различни ниви, наторявани с този материал, което абсолютно трябва да убеди и най-скептичните в полезността на този тор. Първо, не само стъблата са значително по-високи и силни от наторяваните с други материали, но и зърната са средно с една трета по-дълги. Г-н Кирхер е оставил в редакцията на този вестник няколко класа пшеница и ечемик от нивите си, за да покаже разликата, а също и от съседни ферми, които не са наторявани с тора на Хензел. Който се интересува от тази тема, а всеки фермер би трябвало да прояви интерес, може да провери класовете в нашия офис (Hensel, 1991).
Всеки фермер, включително и вие, ако отглеждате зеленчуци в задния си двор, действително трябва да се заинтересувате. Растенията, посочени по-горе, израстват по-силни и здрави, защото имат по-високо минерално съдържание. Такива растения са и по-питателни и би трябвало да бъдат от изключителен интерес днес, докато нашето общество се сблъсква с нарастващ глад в минералното хранене. Заключение: Цялата информация от тази глава документира спадането на минералния състав в нашата храна, заради модерните аграрни методи. Нашето хранене днес дори и здравословно, с много плодове и зеленчуци не може повече да ни снабдява с минералите и витамините, които са били налични за нашите предци. Няколко минерала са отбелязали 30% спад в последните трийсет години. За да разберем въздействието на този факт върху нашето здраве, помислете как ще се почувствате, ако намалите с 30% калориите, или протеина, или други ключови хранителни съставки. Подобен спад в ключовите минерални хранителни съставки определено ще има вредно влияние върху вашето здраве. Може би най-драматичната информация по-горе, в Таблица 3.16., показва огромния спад в микроелементите, всеки от които е от съществено значение за поддържането на здравето. В следващата глава ще бъдат посочени последните тенденции в разрастването на заболяванията, които са свързани с минералното хранене, както и ще бъде обяснено защо модерната медицина не прави нищо, за да се справи с причините на тези болести. Чудодейната сила на минералите, хранителните съставки и елементите.
KB.jpg
KB1.jpg
KB2.jpg
KB3.jpg
KB4.jpg
KB5.jpg
KB6.jpg
KB7.jpg
KB9.jpg
Аватар
firstcitizen
Буден
Буден
Мнения: 1993
Регистриран на: 04 Дек 2018, 20:34
Has thanked: 5554 times
Been thanked: 3486 times

Родопите са място, където мъглите на пролетта поглъщат зелените планински върхове, а в долините под тях почиват отдавна забравени царе. Мястото, където слънцето осветява отстъпващите руини от отдавна загинали империи, а дивите гори все пак отразяват стъпките на могъщите воини. Земя, която крие златни съкровища, земя на магия и изоставени светини, земя на вековни дървета, пролетни цветя и малки златоносни потоци, които стават мощни реки. Родопите са свръхестествена симбиоза на драма, красота и величие. Място на древни съктовища и легенди за отбинали времена, необятна красота и тайственост. Роднопите са родниято място на Орфей. Родопите са богати минерали, скъпоценни камъни и положителна енергия заради своите силни енергнийни полета. Не можеш да видиш Родопа с очите си, трябва да я видиш със сърцето си. Със затворени очи, в себе си. Ние ви предлагаме не просто зеолит, а късче история. Размер на фракцията 0.8 - 2.5 милиметра

Увеличава скоростта на покълване на семена.
Увеличава скоростта на поникване.
Подпомага растежа и масата на корена.
Намалява изтичането и изпарението на основни хранителни вещества като амоняк, азот и фосфор ... Задържа влажността и хранителните вещества в кореновата зона .
Подпомага аерирането чрез предотвратяване на уплътняването на почвата.
Високите способности за задържане на хранителните вещества, намаляват нуждата от обработките с торове, които се изискват всеки сезон.
Намалява миризмите, причинени от различни торове и оборски тор.
Предотвратява изгарянето на корена с контролирано освобождаване на амоняк 100% естествен и изключително подходящ за органично градинарство.
Зеолитите са много ефективни като дистрибутор на вода. Те ефективно подпомагат разпределянето на водата около капковите линии и са особено ефективни в пясъчните почви. Зеолитите имат способността да абсорбират до 55% от теглото си във вода, след което бавно освобождават водата, тъй като растението се нуждае от това.
Зеолита прави същото и с торове и други хранителни вещества, съхранява хранителни вещества и ги освобождава в градината. Действително действат като удивителен унищожител на мирис - полезен ако ползвате някакъв вид оборска тор.
Също така е чудесно за абсорбиране на битовите миризми и особено за абсорбиращия амоняк. Ето защо, голяма добавка към вашата котешка постеля и идеална за използване в рибните аквариуми



Използване на зеолит във вашата градина

Зеолитът обикновено се предлага в прахообразна или гранулирана форма.
Когато използвате Зеолит, носете ръкавици и очила, за да предпазите очите си, особено при ветровито време.
Зеолитът е ефективен за детоксикация на почвата, предотвратява изтичането и като бустер за торене. Около 50 грама на квадратен метър. Ако работите с саксийни растения, смесете около 5% зеолит в сместа за засаждане.

Зеолитът е напълно екологичен. Такъв невероятен продукт, който не само ще детоксикира вашата почва от вредни тежки метали, презарежда вашите торове в растението, абсорбира миризми, предотвратява изтичане и действа като естествен умокрящ агент. Зеолита е много ефективна и безопасна алтернатива за поставяне на химикали във вашата градина.
Той може да се използва под формата на прах за прахови листа и да помогне за намаляване на заплахите от много общи растителни вредители. Зеолита изгонва вредителите, а не ги убива.
Прикачени файлове
111111zeolite3.jpg
111111zeolite3.jpg (94.8 KiB) Преглеждано 5502 пъти
111111zeolite2.jpg
111111zeolite2.jpg (111.47 KiB) Преглеждано 5502 пъти
111111zeolite.jpg
111111zeolite.jpg (33.2 KiB) Преглеждано 5502 пъти
DIY13.jpg
Аватар
firstcitizen
Буден
Буден
Мнения: 1993
Регистриран на: 04 Дек 2018, 20:34
Has thanked: 5554 times
Been thanked: 3486 times

Меласа от захарна тръстика (или от захарна метла, или от захарно цвекло) е ключов компонент в торовете на много фирми за органични торове (Biobizz, General Organics, Canna и не само), но дори е съставна съставка на неорганични торове, като Bud Candy на Advanced Nutrition. Дори самите производители споделят, че торовете им съдържанието "специални" сортове меласа. България по времето на Комунизма е била голям производител на меласа от захарна метла и тогава тази "вълшебна" съставка се е ползвала в животновъдството за подхранване на животни, както и в земеделието за подхранване на растения и при хората, като заместител на "бялата захар", защото меласата има положителни ефекти върху човешкото тяло. Меласата е един уникален продукт за вашите растения и за вас самите. Но за да разберем от къде идват специалните свойства на меласата трябва да я разгледаме по-подробно. Думата меласа идва от латинското име за мед. За да се направи меласа захарната тръстика се събира и изчиства. Сокът се извлича чрез намачкване. След това се вари до сгъстяване, което води до кристализирането на захарта. Резултат от първото варене на захарните кристали е "първата" меласа, която е с най-високо съдържание на захар. "Втората" меласа се получава при второто варене и извличане на захар и има лек горчив вкус. При трето варене на захарен сироп се получава Blackstrap Molasses.. При Blackstrap меласата по-голяма част от захарозата в оригиналния сок е отстранена. Въпреки това, за разлика от рафинираната захар, меласата съдържа значително повече минерали. Blackstrap (3-та преварка) меласата съдържа 50% захари (въглехидрати) и 50% минерали.
Заради това ползвам Blackstrap меласа, защото е получена от "третото варене" в производство на захарната тръстика, при който всички важни хранителни вещества остават в меласата. Това е естествен продукт, чийто консистенция може да бъде различна е уникален, когато е без сярна обработка и без добавки.
Меласата е въглехидрат (захар), а въглехидратите са голяма група органични вещества, изпълняващи важни биологични функции в живите организми. Въглехидратите осъществяват многобройни и жизнено важни функции в живата природа. Глюкозата е основната енергийна „валута“ в организмите и основния източник на енергия за клетъчния метаболизъм. (примерно висши растения в симбиотична връзка с полезни почвени бактерии и гъбички обменят захари/въглехидрати в замяна на микро елементи) Полизахаридите като скорбяла и гликоген представляват енергиен склад, а целулозата в растенията и хитина в членестоногите изпълняват структурна роля. Пентозата рибоза е важен компонент на коензимите АТФ, ФАД, НАД и НАДФ, а също така участва и в изграждането на фосфозахаридния гръбнак на РНК. (Рибонуклеинова киселина - една от една от главните функции на РНК е копирането на генетична информация от ДНК {Дезоксирибонуклеинова киселина}) Свързаната с нея дезоксирибоза е компонент на ДНК. (захарните и фосфатните групи са от външната страна на двете вериги, и образуват носещи елементи на спиралата) Въглехидратите и техни производни влизат в състава на множество важни биомолекули играещи ключови роли в имунната система, защитата от патогени и развитие. Въглехидратите ги наричат захари, заради техния сладък вкус. Всички въглехидрати съдържат два типа функционални групи – хидроксилни и карбонилни (алдехидни или кето-групи). Наличието на тези групи определя свойствата им. Изграждането на всички органични вещества на клетката има за основа хлорофилната фотосинтеза в зелените части на растенията, при която се синтезира глюкоза. Целулозата е най-разпространеното органично съединение в Природата. Тя изгражда стените на растителните клетки ("скелетната" част на растенията).

С едно на торяване с Blackstrap меласа аз подхранвам едновременно растенията, полезните почвени бактерии и гъби. Гъбите, както и бактериите се хранят също с въглехидрати (захари) и микроелементи. Меласата стимулира растежа на клетъчните стени на растенията, но освен това снабдява растението с енергия, енергия която растението вместо да я произведе, я получава в готова форма, енергия която растението използва за растеж или за синтез на смоли. (смолите {канабиноидите} са вид въглехидрати). Заради наличната енергия от въглехидратите в растението се стимулира усвояването на хранителни вещества и производството на смоли. В същото време въглехидратите са стимулирани размножаването на микроорганизмите и те от своя страна допълнително "досмилат" наличните макро и микро елементи в почвата. Меласата подобрява вкуса на реколтата заради увеличените захари/смоли в крайният продукт. Смолите от своя страна са именно канабиноидите (вкус, мирис и сила ). Точно поради тази причина много фирми за торове добавят меласа в продуктите си за цъфтеж или за преди финал. Другата причина е че стимулират растенията и бактериите в почвата да изядат всички останали налични торове в почвата.

Начин на употреба:
1 супена лъжица меласа на 5 литра престояла вода. (разбърква се добре, защото може да се утаи на дъното)
Дори да сложите 3-5 супени лъжици на 1 литър вода, растението няма да се претори и изгори, но няма и да усвои повечето хранителни вещества. Но можете да стимулирате прекалено бактериите в почвата и те да станат доминиращи.


В България се продават много и различни видове Меласа, но повече видове меласа в големи опаковки (1 литър, 3 л, 5 л, 20 литра кофа, 200 литра варел) са фуражна меласа с 1 преварка, което прави и цената им значително по-евтина, но и качеството е по-ниско. Сигурен, но скъп източник на Blackstrap Меласа са буркани по 330-350 мл Blackstrap Меласа от био магазините. Ползвал съм почти всички видове Blackstrap Меласа в буркан на българския пазар, и почти всичките стават. Неприятно е че 1 буркан Blackstrap меласа (3-та преварка) от 330-350 мл струва между 6-7 лева. Докато 1 литър меласа 1-ва преварка струва около 3-5 лева в зависимост от количеството, което купи човек.


Използване на меласа за ферментация на торовете:

Използвам меласа не само да наторя растенията, а и за да си ферментирам/произведа торовете. Все пак ферментация е процесът на разграждане на въглехидратите при анаеробни условия в други органични киселини.
Видове ферментация:
Аеробна = Микроби, които се нуждаят от кислород, за да направят АРМ (активно растящи микроорганизми)
Анаеробни = Микроби, които не се нуждаят от кислород, за да произведат АТР {това е живот чрез чиста ферментация}
По избор анаеробни = могат да живеят в O2 богати, или О2 изчерпани среди и да направят АТР.

Тук идва една честа грешка на много нови домашни производители на торове, а именно добавяне на твърде много меласа в торовете се. При добавяне на твърде много меласа се получава пре стимулация на бактериите и тези бактерии започват да доминират при ферментацията. Целта при добавянето на малка меласа в торовете е да се даде кикстарт на бактериите, но да не бъдат предоминиращи. Ако сложите по-големи дози меласа по време на ферментация трябва да увеличите и количеството О2 (кислород), ето защо ползвам помпичка за въздух за рибки при производството на торове, защото стимулирам микробите, като им осигурявам нужната топлина, хранителни вещества, захарни, но и вкарвам по-големи количества кислород.


Меласата е освен голямото си съдържание на захари е богата на : Тиамин (В1), Рибофлавин (В2), Пантотенова киселина (В5), Витамин В6, Холин , както и на минерали като Калций, Желязо, Магнезий, Манган, Фосфор, Калий, Натрий и Цинк .


Ползи при прием на меласа при хората:

1. Заместител на "Бялата захар" заради наличието на "полезни" захари в меласата.
2. Голям източни на минерали и витамини
3. Използване от спортисти при ротация на захари за натрупване на мускулна маса.
4. Превенция и лечение на Анемия (дефицит на желязо)
5. Подобрява блясъка на косата и състоянието на кожата
6. Помага при предменструален синдром при жените
7. Облекчава мускулите. Изключително ефективна след претоварване на мускули заради високото си наличие на Магнезии .
8. Заздравява костите
9. Намалява стреса заради антиоксидантния си ефект
10. Понижава кръвното наляга заради наличието на калий
11. 10. Поддържайте баланса на кръвната захар. Благодарение на високото си съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти, черна меласа е по-добра алтернатива на рафинираната захар. Защото освен това има по-нисък гликемичен индекс в сравнение с рафинираната захар, която я прави добър заместител на "блялата захар" за диабетиците.
12. 100% Веган, защото е изцяло растителен продукт

П.С меласата подобрява вкуса на хляба, сладкишите, а и дори на манджите при нейна употреба в готвенето.
blackstrap меласа
blackstrap меласа
blackstrap меласа и 3 кокосови ореха
blackstrap меласа и 3 кокосови ореха
Публикувай отговор