Меласа от захарна тръстика (или от захарна метла, или от захарно цвекло) е ключов компонент в торовете на много фирми за органични торове
(Biobizz, General Organics, Canna и не само), но дори е съставна съставка на неорганични торове, като
Bud Candy на
Advanced Nutrition. Дори самите производители споделят, че торовете им съдържанието "специални" сортове меласа. България по времето на Комунизма е била голям производител на меласа от захарна метла и тогава тази "вълшебна" съставка се е ползвала в животновъдството за подхранване на животни, както и в земеделието за подхранване на растения и при хората, като заместител на "бялата захар", защото меласата има положителни ефекти върху човешкото тяло. Меласата е един уникален продукт за вашите растения и за вас самите. Но за да разберем от къде идват специалните свойства на меласата трябва да я разгледаме по-подробно. Думата меласа идва от латинското име за мед. За да се направи меласа захарната тръстика се събира и изчиства. Сокът се извлича чрез намачкване. След това се вари до сгъстяване, което води до кристализирането на захарта. Резултат от първото варене на захарните кристали е "първата" меласа, която е с най-високо съдържание на захар. "Втората" меласа се получава при второто варене и извличане на захар и има лек горчив вкус. При трето варене на захарен сироп се получава
Blackstrap Molasses.. При Blackstrap меласата по-голяма част от захарозата в оригиналния сок е отстранена. Въпреки това, за разлика от рафинираната захар, меласата съдържа значително повече минерали.
Blackstrap (3-та преварка) меласата съдържа 50% захари (въглехидрати) и 50% минерали.
Заради това ползвам Blackstrap меласа, защото е получена от "третото варене" в производство на захарната тръстика, при който всички важни хранителни вещества остават в меласата. Това е естествен продукт, чийто консистенция може да бъде различна е уникален, когато е без сярна обработка и без добавки.
Меласата е въглехидрат (захар), а въглехидратите са голяма група органични вещества, изпълняващи важни биологични функции в живите организми. Въглехидратите осъществяват многобройни и жизнено важни функции в живата природа. Глюкозата е основната енергийна „валута“ в организмите и основния източник на енергия за клетъчния метаболизъм. (примерно висши растения в симбиотична връзка с полезни почвени бактерии и гъбички обменят захари/въглехидрати в замяна на микро елементи) Полизахаридите като скорбяла и гликоген представляват енергиен склад, а целулозата в растенията и хитина в членестоногите изпълняват структурна роля. Пентозата рибоза е важен компонент на коензимите АТФ, ФАД, НАД и НАДФ, а също така участва и в изграждането на фосфозахаридния гръбнак на РНК. (Рибонуклеинова киселина - една от една от главните функции на РНК е копирането на генетична информация от ДНК {Дезоксирибонуклеинова киселина}) Свързаната с нея дезоксирибоза е компонент на ДНК. (захарните и фосфатните групи са от външната страна на двете вериги, и образуват носещи елементи на спиралата) Въглехидратите и техни производни влизат в състава на множество важни биомолекули играещи ключови роли в имунната система, защитата от патогени и развитие. Въглехидратите ги наричат захари, заради техния сладък вкус. Всички въглехидрати съдържат два типа функционални групи – хидроксилни и карбонилни (алдехидни или кето-групи). Наличието на тези групи определя свойствата им. Изграждането на всички органични вещества на клетката има за основа хлорофилната фотосинтеза в зелените части на растенията, при която се синтезира глюкоза. Целулозата е най-разпространеното органично съединение в Природата. Тя изгражда стените на растителните клетки ("скелетната" част на растенията).
С едно на торяване с Blackstrap меласа аз подхранвам едновременно растенията, полезните почвени бактерии и гъби. Гъбите, както и бактериите се хранят също с въглехидрати (захари) и микроелементи. Меласата стимулира растежа на клетъчните стени на растенията, но освен това снабдява растението с енергия, енергия която растението вместо да я произведе, я получава в готова форма, енергия която растението използва за растеж или за синтез на смоли. (смолите {канабиноидите} са вид въглехидрати). Заради наличната енергия от въглехидратите в растението се стимулира усвояването на хранителни вещества и производството на смоли. В същото време въглехидратите са стимулирани размножаването на микроорганизмите и те от своя страна допълнително "досмилат" наличните макро и микро елементи в почвата. Меласата подобрява вкуса на реколтата заради увеличените захари/смоли в крайният продукт. Смолите от своя страна са именно канабиноидите (вкус, мирис и сила ). Точно поради тази причина много фирми за торове добавят меласа в продуктите си за цъфтеж или за преди финал. Другата причина е че стимулират растенията и бактериите в почвата да изядат всички останали налични торове в почвата.
Начин на употреба:
1 супена лъжица меласа на 5 литра престояла вода. (разбърква се добре, защото може да се утаи на дъното)
Дори да сложите 3-5 супени лъжици на 1 литър вода, растението няма да се претори и изгори, но няма и да усвои повечето хранителни вещества. Но можете да стимулирате прекалено бактериите в почвата и те да станат доминиращи.
В България се продават много и различни видове Меласа, но повече видове меласа в големи опаковки (1 литър, 3 л, 5 л, 20 литра кофа, 200 литра варел) са фуражна меласа с 1 преварка, което прави и цената им значително по-евтина, но и качеството е по-ниско. Сигурен, но скъп източник на Blackstrap Меласа са буркани по 330-350 мл Blackstrap Меласа от био магазините. Ползвал съм почти всички видове Blackstrap Меласа в буркан на българския пазар, и почти всичките стават. Неприятно е че 1 буркан Blackstrap меласа (3-та преварка) от 330-350 мл струва между 6-7 лева. Докато 1 литър меласа 1-ва преварка струва около 3-5 лева в зависимост от количеството, което купи човек.
Използване на меласа за ферментация на торовете:
Използвам меласа не само да наторя растенията, а и за да си ферментирам/произведа торовете. Все пак ферментация е процесът на разграждане на въглехидратите при анаеробни условия в други органични киселини.
Видове ферментация:
Аеробна = Микроби, които се нуждаят от кислород, за да направят АРМ (активно растящи микроорганизми)
Анаеробни = Микроби, които не се нуждаят от кислород, за да произведат АТР {това е живот чрез чиста ферментация}
По избор анаеробни = могат да живеят в O2 богати, или О2 изчерпани среди и да направят АТР.
Тук идва една честа грешка на много нови домашни производители на торове, а именно добавяне на твърде много меласа в торовете се. При добавяне на твърде много меласа се получава пре стимулация на бактериите и тези бактерии започват да доминират при ферментацията. Целта при добавянето на малка меласа в торовете е да се даде кикстарт на бактериите, но да не бъдат предоминиращи. Ако сложите по-големи дози меласа по време на ферментация трябва да увеличите и количеството О2 (кислород), ето защо ползвам помпичка за въздух за рибки при производството на торове, защото стимулирам микробите, като им осигурявам нужната топлина, хранителни вещества, захарни, но и вкарвам по-големи количества кислород.
Меласата е освен голямото си съдържание на захари е богата на : Тиамин (В1), Рибофлавин (В2), Пантотенова киселина (В5), Витамин В6, Холин , както и на минерали като Калций, Желязо, Магнезий, Манган, Фосфор, Калий, Натрий и Цинк .
Ползи при прием на меласа при хората:
1. Заместител на "Бялата захар" заради наличието на "полезни" захари в меласата.
2. Голям източни на минерали и витамини
3. Използване от спортисти при ротация на захари за натрупване на мускулна маса.
4. Превенция и лечение на Анемия (дефицит на желязо)
5. Подобрява блясъка на косата и състоянието на кожата
6. Помага при предменструален синдром при жените
7. Облекчава мускулите. Изключително ефективна след претоварване на мускули заради високото си наличие на Магнезии .
8. Заздравява костите
9. Намалява стреса заради антиоксидантния си ефект
10. Понижава кръвното наляга заради наличието на калий
11. 10. Поддържайте баланса на кръвната захар. Благодарение на високото си съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти, черна меласа е по-добра алтернатива на рафинираната захар. Защото освен това има по-нисък гликемичен индекс в сравнение с рафинираната захар, която я прави добър заместител на "блялата захар" за диабетиците.
12. 100% Веган, защото е изцяло растителен продукт
П.С меласата подобрява вкуса на хляба, сладкишите, а и дори на манджите при нейна употреба в готвенето.
- blackstrap меласа
- blackstrap меласа и 3 кокосови ореха