Страница 1 от 1

Сушене на гъби (псилоцибинови и гурме)

Публикувано на: 14 Дек 2018, 23:32
от firstcitizen
Както при сушенето на канабис така и сушенето на псилоцибинови гъби има своите тънкости. Всъщност техниката може да се използва за всякакъв вид гъби.
Много хора изсушават гъбите си в дехидратор, като ги държат в дехидратора за 3-4 часа. Но тук няма да разглеждаме сушенето в дехидратор, а старомодният метод, които всеки може да направи в тях без специфични принадлежности.

Необходими принадлежности:
Гъби
Съд в които ще стоят гъбите (аз използвам голяма тава)
Бяла кухненска хартия без аромат или салфетки.


Важно е хартията която ще ползвате да бъде бяла, а не с цветна. Защото гъбите са гъби (попиват и отдават влага), при отдаването на влагата при намокряне на хартията ако има цвят(оцветител), тогава гъбите могат да попият от боята. Боята е метал! За това е изключително важно хартията или салфетката да е чисто бяла без оцветители и без аромати. Дори най-евтините кухненски хартии или бели салфетки вършат перфектна работа.

На тавата се застила двоен двоен или единичен пласт хартия (зависи от дебелината на самата хартия). Върху хартията се редят гъбите. Гъбите могат по желание да се покрият и отгоре с ред хартия, която също се сменя. Хартията от горе спомага за по-бързо изсушаване и предотвратява кацането на буболечки и падането на прах или боклуци върху гъбите. Хартията първите няколко дни се сменя по 2-ти на ден или по-желание и повече. Това се прави, защото хартията поема влагата от гъбите, и трябва да се зарежда нова суха хартия за да попива влагата. Ако не се смени хартията гъбите мухлясват! След първите няколко дни се изпарява основната влага, след това може хартията да се сменя веднъж на ден. За около седмица до 10 дни на стайна температура гъбите се изсушават .
След изсушаване гъбите губят до 90% от теглото си. Приблизително от 10 грама свежи гъби ще получите 1 грам сухи. Все пак гъбата е "гъба" и голям процент от нея е вода. Сухите гъби могат да стоят с месеци, но при дълъг престой загубват част от силата си. При престой няколко месеца сухите гъби губят 50% от потентността си. При още по-дълъг престой могат да загубят още от потентността си. Най-добрият вариант за съхранение на сухи гъби е във вакум плик или пригоден вакум буркан. Но гъбите трябва да са напълно сухи преди прибирането им иначе има вероятност от мухлясване!
Няколко дни/седмици след сушене сухите гъби са с пълния си потенциал.


Трябва да се избягва сушенето на много висока температурата, защото високата температурата понижава потентността!
Мокри гъби върху бяла хартия. (пресни мокри гъби преди сушене)<br />Изключително важно е хартията да е безцветна и без аромат !
Мокри гъби върху бяла хартия. (пресни мокри гъби преди сушене)
Изключително важно е хартията да е безцветна и без аромат !
Сухи гъби върху бяла кухненска хартия
Сухи гъби върху бяла кухненска хартия
Мокри гъби върху бяла хартия. <br />Изключително важно е хартията да е безцветна и без аромат !
Мокри гъби върху бяла хартия.
Изключително важно е хартията да е безцветна и без аромат !
гъби
гъби
суха гъба
суха гъба
суха гъба
суха гъба
Сухи гъби в найлонов плик
Сухи гъби в найлонов плик

Re: Сушене на гъби (псилоцибинови и гурме)

Публикувано на: 15 Дек 2018, 00:38
от firstcitizen
Дали ще са псилоцибинови или гурме гъби ги суша по един и същи начин. В тава с постлана кухненска хартия/салфетка (хартията задължително без цвят и без аромат). Изключително лесно е да се изсушават гъби така. Мокрите салфетки/хартия отиват на компсотера :)

Re: Сушене на гъби (псилоцибинови и гурме)

Публикувано на: 15 Дек 2018, 10:59
от Landser
Тук и аз се включвам, аз суша по следния начин:
Нареждам гъбите в тава без хартия и без да покривам (става въпрос за псилоцибиновите)
Върху тях на разстояние около 20/30 см слагам вентилатор, гъбите трябва да са напълно сухи след което прибирам в буркан, не бързам да затварям, покривам отвора с кухненска хартия и така още седмица на тъмно и проветриво място, след това затварям плътно буркана.
Могат да се слушат и на мрежа (така наречения комарник) като там не се изисква вентилатор, на мрежата е по лесно за по големи количества може да се направи на етажи, една върху друга рамки с разстояние между тях, на тях също могат да се сушат и билки.

Re: Сушене на гъби (псилоцибинови и гурме)

Публикувано на: 14 Фев 2019, 10:56
от Inna
Малко тъп въпрос може би,но пъна хваща ли и брои ли се към грамажа,когато се дозира?Предполагам,че да?Също сухи ли ги мерите дозировките,защото очевидно има голяма разлика мокри или сухи?

Re: Сушене на гъби (псилоцибинови и гурме)

Публикувано на: 14 Фев 2019, 11:10
от WDScorpio
Яде се цялата гъба заедно с пънчето. Мерят се сухи за по-правилна дозировка.
Дозата от 5-6 грама сухи гъбо е достатъчна за силен трип с визуални халюцинации

Re: Сушене на гъби (псилоцибинови и гурме)

Публикувано на: 22 Май 2020, 06:23
от Sofia Cannabis
firstcitizen написа: 14 Дек 2018, 23:32 Както при сушенето на канабис така и сушенето на псилоцибинови гъби има своите тънкости. Всъщност техниката може да се използва за всякакъв вид гъби.
Много хора изсушават гъбите си в дехидратор, като ги държат в дехидратора за 3-4 часа. Но тук няма да разглеждаме сушенето в дехидратор, а старомодният метод, които всеки може да направи в тях без специфични принадлежности.

Необходими принадлежности:
Гъби
Съд в които ще стоят гъбите (аз използвам голяма тава)
Бяла кухненска хартия без аромат или салфетки.


Важно е хартията която ще ползвате да бъде бяла, а не с цветна. Защото гъбите са гъби (попиват и отдават влага), при отдаването на влагата при намокряне на хартията ако има цвят(оцветител), тогава гъбите могат да попият от боята. Боята е метал! За това е изключително важно хартията или салфетката да е чисто бяла без оцветители и без аромати. Дори най-евтините кухненски хартии или бели салфетки вършат перфектна работа.

На тавата се застила двоен двоен или единичен пласт хартия (зависи от дебелината на самата хартия). Върху хартията се редят гъбите. Гъбите могат по желание да се покрият и отгоре с ред хартия, която също се сменя. Хартията от горе спомага за по-бързо изсушаване и предотвратява кацането на буболечки и падането на прах или боклуци върху гъбите. Хартията първите няколко дни се сменя по 2-ти на ден или по-желание и повече. Това се прави, защото хартията поема влагата от гъбите, и трябва да се зарежда нова суха хартия за да попива влагата. Ако не се смени хартията гъбите мухлясват! След първите няколко дни се изпарява основната влага, след това може хартията да се сменя веднъж на ден. За около седмица до 10 дни на стайна температура гъбите се изсушават .
След изсушаване гъбите губят до 90% от теглото си. Приблизително от 10 грама свежи гъби ще получите 1 грам сухи. Все пак гъбата е "гъба" и голям процент от нея е вода. Сухите гъби могат да стоят с месеци, но при дълъг престой загубват част от силата си. При престой няколко месеца сухите гъби губят 50% от потентността си. При още по-дълъг престой могат да загубят още от потентността си. Най-добрият вариант за съхранение на сухи гъби е във вакум плик или пригоден вакум буркан. Но гъбите трябва да са напълно сухи преди прибирането им иначе има вероятност от мухлясване!
Няколко дни/седмици след сушене сухите гъби са с пълния си потенциал.


Трябва да се избягва сушенето на много висока температурата, защото високата температурата понижава потентността!
Това мутиране на пънчетата от какво се получава?

Re: Сушене на гъби (псилоцибинови и гурме)

Публикувано на: 22 Май 2020, 22:00
от Inna
Имам малко сухи философски камъни,но са старички,от миналото лято.Иначе са супер сухи.С една приятелка мислим да идем на екскурзия по Искърското дефиле и там да ги изядем,по-точно тя има някои проблеми,за които смята,че гъбите помагат и ме навива да ги хапнем на някое изродско място(като ще внимаваме да не сме при скалите,че там са едни скали).обаче се чудим по колко,защото съм си запазила по една добра доза(преди изядох доста по-малко и по-дребни и доста се размазах и сега малко ме е шубе,имам повече,иначе искам да се наям доста и аз хаха),но нали стават по-слаби евентуално?Аз харесах златните учители,но ще си изям първо тези.
От миналото лято според вас какво е станало с тях,сухи са пак казвам,в смисъл не са развалени,но ефекта им?Бе взимам ги и тва е,стига седели хаха

Re: Сушене на гъби (псилоцибинови и гурме)

Публикувано на: 23 Май 2020, 07:50
от firstcitizen
Inna написа: 22 Май 2020, 22:00 Имам малко сухи философски камъни,но са старички,от миналото лято.Иначе са супер сухи.С една приятелка мислим да идем на екскурзия по Искърското дефиле и там да ги изядем,по-точно тя има някои проблеми,за които смята,че гъбите помагат и ме навива да ги хапнем на някое изродско място(като ще внимаваме да не сме при скалите,че там са едни скали).обаче се чудим по колко,защото съм си запазила по една добра доза(преди изядох доста по-малко и по-дребни и доста се размазах и сега малко ме е шубе,имам повече,иначе искам да се наям доста и аз хаха),но нали стават по-слаби евентуално?Аз харесах златните учители,но ще си изям първо тези.
От миналото лято според вас какво е станало с тях,сухи са пак казвам,в смисъл не са развалени,но ефекта им?Бе взимам ги и тва е,стига седели хаха
От мен да знаеш, че дребните хващат повече :D хахаха. Така, че понякога по-малко е повече. Колко грама са? Да с времето гъбите стават по-слаби, защото кислорода окислява и деградира психаделичните компоненти в гъбите. За 1 година най-вероятно потентността им е паднала с до 50%. Но това, че са на 1 година не означава, че ще са слаби :D Ще има значително намален ефект, но пак ще лупкат особно ако и дозировката е добра.
Философският камък е много твърд, когато е сух е като камъчка. Стрий го на прах, че по-лесно се преглъща и абсорбира от тялото. Ако няма да ги правиш на прах. Когато ги ядете можете с малко вода да ги накиснете за 3-5 минути в малко, колкото да поомекнат малко.

Бих ги изял :D Няма какво да ги бавя повече, защото стоенето им означава още отслабване на ефектите им...

Най-вероятно ще й помогне на приятелката ти, защото влияе на серотонин рецепторите, което означава, че подобрява настроението (моментно и дългосрочно трайно), променя начина на мислене, причинява неврогенезис на мозъчните клетки и свързва с Природата а.к.а Вселената ;)

Избягвайте смесването на гъби с лекарства и алкохол, защото може да развали деня ви.

Сред Природа на гъби много ще ви хареса. Буквално ще ви свърже с нея и ще ви покаже неща, които не се виждали. Те са си там, но чак сега ще им обърнете внимание. Има повтарящи патерни/модели в Природата... и невероятни енергии, които са част и от нас, но заради ежедневията сме забравили.

Съвевам ви за трипа си вземете изворна вода. Пийте вода обилно и повече от обикновенно. Примерно да имате по 1.5-2 литра вода на човек.Телефоните да ви са заредини и на двете в джоба, но изключени докато не приключи трипа. (да не ви занимават по телефона с работа, роднини и приятели) Вземете си одеало или кърпа, която можете да си постелите на някоя поляна или с която да се завиете ако ви втресе. Втрисането е нормално, както и залитане, като пияни е нормално, защото гъбите въртят и тресът. Както се вика Шакти може да ви разтресе хаха. (поло Вземете си и нещо за хапване, като най-добрият вариант са леки пресни плодове или зеленчуци богати на вода и по възможност да са от любимите ви. Mожете и някой лек сандвиш. Хубаво е предният ден преди трипа да не сте яли. (тогава ще ви изпляска силно)
Много е яко да слушате песните на птиците и Природата. Но си вземете и нещо за пускане на музика, примерно колонка. Ако нещо се притесните си пуснете музика. (любимия ви плейлист да е на лесно) Ако се заслушате в Природата и решите, че ще слушате за да разберете, изобщо няма да ви трябва колонката с музиката :D
Ако ти ще я трипсистърсваш яж по-малко от нея или пропусни яденето :D
*Веднъж ми се случи да съм по наяден от приятелите, които трябваше да пазя... беше комично :D :D :D :)

Психаделиците правят много яки връзки. Буквално ако се наядеш с някой се свръзваш с него... то е така и в нормално състояние, но не го осъзнаваме, че си взаимодействаме с хората. Дори само да си до даден човек попиваш от неговата енергия, нрави, говор и характер, както и той от твойте.
Не случайно много хора в ПловДИВ говорят на майна :D


Шакти (от санскрит шак – „да бъдеш способен“) означава свещена сила или упълномощение, първичната космическа енергия и представлява динамичните сили, които се движат през цялата вселена. Шакти е общата представа, или олицетворение, на божествената женска сила, понякога представяна като „Великата Божествена Майка“ в индуизма.

На земен план, Шакти най-активно се проявлява чрез женските въплъщения, докато едновременно съществува и в мъжките въплъщения, в потенциала си като непроявлена форма.

Не само Шакти е отговорна за сътворението, а е също и деятел на всички промени. Най-значителната ѝ форма е Кундалини-шакти, тайнствена физико-психическа духовна сила. Шакти съществува в нивото на сватантрия (svātantrya – „свободна воля“ или от санскрит „самостоятелност“), независеща от никого и взаимнозависима с цялата Вселена.
Парвати (на санскрит पार्वती) е индуистка богиня. Парвати е Шакти тя е реинкарнация на Сати, жена на Шива (в Рамаяна и Махабхарата), и така като Парвати се жени отново за него, майка на Ганеша, техният син.

Когато е изобразявана в близост до Шива Парвати е с 2 ръце, а когато е самостоятелно – с 4 или 8, и в близост до тигър или лъв.
Парв'ата е една от думите в санскрит за „планина“; „Парвати“ се превежда като „тя от планините“ и насочва към това, че Парвати е дъщеря на Химаван, бог на планините и персонификация на Хималаите.

Re: Сушене на гъби (псилоцибинови и гурме)

Публикувано на: 15 Ное 2020, 14:54
от Stoqnt.0
Здравейте искам да попитам някои от по опитните гъбари някаъде четох че изсушени гъби може да се съхраняват в буркан с мед за дълго време без да губят от силата си някой пробвал ли го е и другото което ме интересува колко е приблизителната доза от пресни гъби

Re: Сушене на гъби (псилоцибинови и гурме)

Публикувано на: 15 Ное 2020, 18:34
от WDScorpio
Стандартната доза е 27г пресни гъби, а висока доза е 40г но те съветвам да ги ядеш сухи ако имаш такава възможност. Съответно стандартна доза 2.7-3г сухи или висока доза 4-5г сухи, като при 7г ще те изстреля в космоса :)
Да могат да се съхраняват в мед доста време, но задължително трябва да са напълно сухи.