Grifoncho написа: ↑07 Яну 2019, 17:28
нз как да ти пиша на лично братле ептен се обарках в този сайт :Д тцтц
Grifoncho написа: ↑07 Яну 2019, 17:16
много ми е сложно пиша и нз каде избяга писаното оффффф....
Това е от защитите на форума. На всеки нов потребител първите 3 поста се одобряват от администратор / модератор преди да могат да бъдат видими. Преди първите 3 одобрени поста на всеки нов потребител, новият потребител не можеш да ползва много от фунциите на форума.
Форума изобщо не е сложен, просто е различен и има много повече опции от фермата.
1 доза коприва : 2 дози вода, кое не му разбра? Давам пример 1 литър коприва се смесва с 2 литра престояла вода, получава се 3 литра разтвор с които се полива. (1 : 2 е съотношение ) Тези 3 литра (1 коприва+2 вода) ги слагаш на 1 растение. Искаш да полееш с повече ? Пак спазваш същото съотношени 1 : 2
Давам друг пример, ако искаш да полееш с повече.
10 литра коприва : 20 литра вода = 30 литра разтвор (пак съотношението е 1 : 2)
Бидона го пълнеш на максимум на 80%, защото при ферментация се появява "пяна", която ще прелее ако си го напълнил на 100%.
Пълниш бидона с корпива, наливаш му вода, слагаш малко меласа (и чаена лъжица стига) и слагаш един измит камък от горе върху копривата че да натиска и държи копривата на дъното под водата. Слагаш на гърлото на бидона 1 парче марля и вързваш марлята с едно парче конопено въже. Марлята се слага за да не падат боклуци вътре.
Описал съм всичко подробно и със снимки в темата
Приготвяне на Домашни Торове (DIY)
През вегетацията първоначално дай ниски дози от копривата (няколко мл на 1 литър с вода), колкото растението да свикне с хранта. След това можеш да даваш 1 коприва : 2 вода, а в цъфтежа можеш да даваш 1 коприва : 1 вода.
Ако копривата е ферментирала няколко години тогава се разрежда 1 мл на 1 литър престояла вода, но това само ако е на няколко години (примерно 3). Ако не е отлежала няколко години от корпивата се дават яки количества, казах ти съотношенията.
Защо си решил само тази банка да ползваш? НЕ е въпроса само на сила, въпроса е да можеш да усееш да го обереш и растението да узрее на време. Гледай седмиците за които цъфтят сортовете и смятай, кое кога ще стане, но си добавяй +2 седмици върху времето на брийдърите, че това, което го дават като данни не винаги отговаря, защото понякога ни дават грешна информация за гените на семките, а друг път заради климатичните условия се получават забавяние.
За какво ти е тази хлебна мая? В хлебната мая има 1 щам дрожди или по-точно Saccharomyces cerevisiae. Ти растения ли ще гледаш или хляб ще правиш?
Едно шишеш 100 мл K+AMINO на BetterOrganix със 32 различни щама полезни почвени бактерии (включително симбиотични азотофиксиращи) струва 9.5 паунда (20 лева и 70 стотинки), а ако ползваш купона за отстъпка на суми над 20 паунда (BUL10) цената му пада под 20 лева. Това са бактерии специално селектирани за отглеждане на растения, които торят растенията, защитават ги, и подобряват и самата почва, като я преобразуват. Ползвам 2 капки от К+АМИНО на 50 мл вода и в тази вода потапям семената, така семената от ден 1 растенията са заразени с полезни бактерии, които дори ускоряват и подобряват покълването на семената.
Това са 100 мл, но изключително концентрирани и можеш да инокулираш (заразиш) много растения, всъщност ако направиш правилно нещата дори няма да имаш нужда да купуваш отново полезни почвени бактерии, но това е друг въпрос.
Можеш да заразиш компостера си с тези бактерии или да направиш куп други неща.
К+АМИНО съдържа мощни хормони, ензими и микроби, стимулиращи растежа.
Увеличава реакцията на растенията към стрес и патогени.
Съдържа минерализиращи бактерии и полезни коренови гъби
Незабавно полезни ефекти при прилагане.
Увеличава усвояването на хранителни вещества.
Но ти ако искаш си ползвай хлебна мая. Парите и избора са си твой.
Можеш да поливаш както върху, така и под талаша/мулча. Аз поливам отгоре, защото не ми се занимава да го махам всеки път и да го връщам. Отделно когато поливаш отгоре мулча/талаша играе ролята на броня, защото дори най-обикновенната капка пада със скорот 50 км в час и при удара "разбива" почвата и я "трамбова", а ако поливаш със струя може направо да ти отмие горният слой на почвата. Когато водата минава през мулча/талаша, водата се "разбива" в мула и след това отива в почвата, така почвата под мулча не се смачква.
Освен това мулча предпазав почвата от Слънцето и вятъра, това забавя изпаряването на вода, което означава по-малко поливане. Също така мулча предпазва корените, бактериите и гъбите от директните ефекти на Слънцето и вятъра.
Абе мулча е голяма работа.... и спестява много мъкнене на вода.