Добре дошли! Моля запознайте се с нашите ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ и УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
преди да продължите!
Производството, купуването, продаването, разпространението и притежанието на наркотици се наказва от закона в голяма част от държавите по света! Моля запознайте се с местните си закони.

Факти за психоактивни наркотици - екстази (MDMA)

Намаляване на вредите е проактивен подход за намаляване на щетите, нанесени от алкохол, наркотици и други пристрастяващи поведения, както и справяне с по-широки здравни и социални въпроси, като предаването на ХИВ и други.
Семена марихуана
Аватар
WDScorpio
СЕО
Мнения: 920
Регистриран на: 03 Дек 2018, 15:59
Has thanked: 84 times
Been thanked: 1870 times

Екстази - името на химичния 3,4-метилендиоксиметамфетамин, съкратено като MDMA - е синтетично, психоактивно (променящо ума) вещество с халюциногенни и подобни на амфетамин свойства. Химическата му структура е подобна на две други синтетични вещества, DA и метамфетамин, за които е известно, че причиняват увреждане на мозъка.

Преглед
Улечен жаргон
Екстази е известен още като Моли, Адам, Xtc, X, Hug, Go, Hug Drug, Beans и Love Drug.

Какво е екстази?
Първоначално Ecstasy е разработен като помощно средство за диета, но също така е използван експериментално по време на разпити поради способността си да премахва задръжките на индивида.

употреба
Ecstasy се предлага в таблетна форма, която често е отпечатана с графични дизайни или търговски лога. Обикновено се поглъща като хапче, но може също така да се смаже и да се изсмърка, да се инжектира или да се използва под формата на супозитории.

Екстази е популярен сред подрастващите от средната класа и младите. Той се продава в барове, подземни нощни клубове и на рейви, които са целодневни партита.

Влияние
Известен е със своя енергизиращ ефект, както и изкривявания във времето и възприятието и засилено наслаждение от физическите преживявания. Ефектът при употреба продължава от три до четири часа. Популярността му нараства в края на 80-те години на сцената на реверите и клубните сцени и в колежите, поради репутацията му да произвежда висока енергия и доверие и отворен ефект сред тези, които го приемат.

опасности
Екстази може да създаде някои проблеми, подобни на тези, открити сред употребяващите амфетамин и кокаин. Непосредствените ефекти могат да включват:

ДЪЛГОТРАЙНИ ЕФЕКТИ
  • Безпокойство
    раздразнителност
    печал
    импулсивност
    агресия
    Паническа атака
    Нарушения на съня
    Липса на апетит
    жажда
    Намален интерес и удоволствие от секса
    Значително намаление на умствените способности
Временни последиците за здравето от лекарството могат да включват:
  • гадене
    втрисане
    изпотяване
    Неволно стискане на челюстта и шлифоване на зъбите
    Мускулни спазми
    Замъглено зрение
    Значително повишаване на телесната температура (хипертермия)
    Дехидратация
    Високо кръвно налягане
    Сърдечна недостатъчност
    Бъбречна недостатъчност
    Сърдечни аритмии
    Загуба на съзнание
    Припадъци
Тези медицински последици могат да бъдат сериозни и потенциално опасни за живота.

Физическите странични ефекти, които се появяват, докато го приемате, могат да продължат седмици. Потребителите често изпитват мускулно напрежение, неволно стискане на зъби, гадене, замъглено зрение, бързо движение на очите, припадък и втрисане или изпотяване. MDMA е много опасен, ако имате кръвоносни или сърдечни заболявания, защото наркотика повишава сърдечната честота и кръвното налягане.


Пристрастяване
Почти 60 процента от хората, които използват MDMA, съобщават за симптоми на абстиненция, включително умора, загуба на апетит, потиснати чувства и проблеми с концентрацията. Някои потребители може да изискват лечение след злоупотреба с наркотици.

Общи добавки
Според американската агенция за прилагане на наркотици е установено, че много таблетки Ecstasy, иззети от служителите на реда, съдържат други лекарства или комбинация от наркотици, които могат да бъдат вредни. MDMA често се смесва с други лекарства като:

Ефедрин (стимулант)
Декстрометорфан (DXM, супресант за кашлица, който има PCP-подобен ефект при високи дози)
Кетамин (упойка, използвана най-вече от ветеринарни лекари, която също има PCP-подобни ефекти)
кофеин
кокаин
Метамфетамин
Комбинирането или употребата на наркотици с MDMA, включително марихуана и алкохол, е опасно и ще изложи потребителите на по-висок физически риск.

невротоксичност
В проучване, използващо маймуни, излагането на Ecstasy в продължение на четири дни причинява мозъчно увреждане на нервните терминали на серотонин, които все още могат да се видят до седем години по-късно, предоставяйки доказателства, че хората, които приемат Ecstasy, могат да рискуват трайно увреждане на мозъка.

Изследванията показват, че MDMA може да повреди невроните, съдържащи серотонин, което може да доведе до дълготрайни промени в настроението, както и потенциално да повлияе на вниманието, паметта и други познавателни функции.

Наркотици, подобни на екстази
Основното за Ecstasy е MDA, наркотик, подобно на амфетамин, което има подобна химическа структура на MDMA. PMA (параметоксиамфетамин, свързан със смъртни случаи в САЩ и Австралия) също понякога се продава като MDMA. Мефедронът също е ново дизайнерско лекарство с подобни ефекти.
Публикувай отговор

Обратно към “Harm Reduction - Намаляване на вредите от наркотиците”