Страница 1 от 1

Веганство

Публикувано на: 06 Дек 2018, 08:14
от firstcitizen
В днешно време много хора избират пътя на веганския живот, поради различни причини. В разумната си форма веганството е хранителен режим , включващ плодове, зеленчуци и ядки.
Веган картофени кюфтета гарнитура гъби Шийтаке, туршия и краставица
Веган картофени кюфтета гарнитура гъби Шийтаке, туршия и краставица
knıgaveganstvo.jpg

Re: Веганство

Публикувано на: 06 Дек 2018, 17:14
от firstcitizen
Започвам плахо, но ще наваксам :)

Re: Веганство

Публикувано на: 06 Дек 2018, 17:35
от firstcitizen
След като спрях да консумирам животински продукти много тъгувах за "баничките", особено след като имах опит с домашна баница с дърпани кори с домашно сирене, извара и масло. Баницата трябваше да се "веганизира" и така се роди баницата с картоф и зеленчуци. Тук ще споделя няколко различни баници с картоф и зеленчуци. Човек, когато сготви няколко пъти едно и също нещо става все по-добро.
Единият вид баниците с картоф е поръсена с белени конопени семена. Другата баница с картоф е по-скоро Баница "Последна градинска грижа" и представлява кори за баница плюс смлени последните домати, пиперки, тиквички и каквото се сетите от градината. Аз лично предпочитам с по-малко плънка за да стане баницата по-хрупкава, но понякога когато се прекали материалите баницата става с по-голяма плънка.
Невероятна лесна за правене баница. Продуктите за плънката се смилат и "сготвят" леко, след което се редят върху корите, баницата се разрязва и се слага да се пече в предварително загрята фурна. (пече се на цвят по вкус)

Re: Веганство

Публикувано на: 06 Дек 2018, 17:53
от firstcitizen
Любимото на много хора, а именно Пица! Обаче в случая ползвам "веган кашкавал" , които не се топи, като млечния кашкавал. Добре се топи домашния "картофен кашкавал" (само името му е кашкавал), но за направата му е необходимо картофен протеин, но за съжаление се намира изключително трудно качествено картофен протеин дори по био магазините. (не говорим за картофено пюре)

Броколите са много яки на вкус. Бланшираме ги или по-точно ги потапяме за няколко секунди във вряла вода. Буквално завира водата и само ги потапяме и след това ги вадим. Това "бланширане" предотвратява от разкашкване на броколите след това при готвенето им.


Нареждаме зеленчуците(по избор) върху тестото. Тестото е домашно, но всеки може да си го приготви по каквато си рецепта иска, а ако го мързи да си купи готово, но честно да ви кажа домашното тесто става разкошно вкусно! Отнема малко време за месене и повече време отнема за фтасването му и миене на купата в която е месено от колкото самото месене. Тестото е намазано с лютеница преди да се редят зеленчуците върху него.

"Веган кашкавала" има с различни вкусове, както и на различни марки. Даже на една от веган марките им се "разтича веган кашкавала" като нормален кашкафал, но я уцелих тази марка веднъж. Както казах, най-вкусен става с картофен кашкавал, но трудно се намира качествено картофено нишесте/брашно .

Не това не е пица с месо! Това е веган пица направена по същия начин като предната, но вместо броколи има гъби, тофу, "оризова сметана" и зеленчуци. Отново да кажа, че си заслужава човек сам да си омеси тестото, защото придава уникален вкус. Дори може да стане бой за коричката на пицата! (Тестото)
Използвам съм 3 растителна подправки, които 2 от тях придават вкус на месо, а 3-та вкус на дюнер.
Трите са 100% растителни, няма никаква химия в тях. Две от тях се ползват в суджуците за вкус, а 3-та подправка я има във всеки дюнер. (типично арабска подправка е 3-тата) Само ще кажа, че всяка от 3-те съставки струва по 1 лев за 100 грама, а 100 грама подправка стига за многоооооооо готвене. Тази традиционна арабската подправка придава вкуса на дюнер на "дюнера".

Re: Веганство

Публикувано на: 07 Дек 2018, 12:26
от firstcitizen
Готвенето е същинско удоволствие.

Информация как да си приготвите ядков пастет можете да намерите в темата за суровоядство

Re: Веганство

Публикувано на: 07 Дек 2018, 12:34
от firstcitizen
Отново солен кекс, червена леща и боб. :) Боба и лещата са ми едни от любимите храни.
Боба е храна за шампиони! След паница боб със солен кекс работата в градината ми се струва като разходка.

Re: Веганство

Публикувано на: 12 Яну 2019, 11:27
от kukuk
Всичко е много добре, проблема е само един, че ми се дояжда, като ги гледам тия гозби.

Re: Веганство

Публикувано на: 10 Фев 2019, 23:06
от rastafaska
Картофените кюфтенца с тиквички,грабнаха вниманието на чревоугодника в мен
Следващия път когато направя леща с нахут яхнийка,ще има снимки

Re: Веганство

Публикувано на: 01 Мар 2019, 08:59
от firstcitizen
rastafaska написа: 10 Фев 2019, 23:06 Картофените кюфтенца с тиквички,грабнаха вниманието на чревоугодника в мен
Следващия път когато направя леща с нахут яхнийка,ще има снимки
Всеки пък, когато се напуша и чревоугодника в мен се обажда :)

Качвайте снимки да се радваме и ние, а и най-малкото ми идват идей, какво да наготвя. Най-трудно ми е да измисля какво да сготвя днес.

Заповаме с еган баница със "сирене от кашу". За приготвянето на "сиренето от кашу" е ползвано кашу, лимон, агарагар, сол и вода.
Тестото е домашно месено на ръка и корите са точени на ръка. Баницата е разкошна!!! По-добра не съм ял никога в живота си. Бие дори тази с точени кори, домашно сирене, домашна извара и домашно масло.
Просто кашуто си пуска една мазнинка и вкус като на мляко, но още по-вкусно. Буквано не може да се направи разлика дали е "истинско" сирене или кашу. Само тренираното непце ще открие разликата, защото ще му е по-вкусно.
Наложи се да се оговорим да си оставим по едно парче да изстинче, че да я пробваме студена баницата с кашу.

Re: Веганство

Публикувано на: 01 Мар 2019, 09:11
от firstcitizen
Казват, че било скъпо да си Веган.... не е вярно! Много е евтино да си веган, а в същото време е много вкусно и полезно.

Карофена гозба :) Печени картофи, картофено пюре, зеленчукова супа с картофи и веган "пастетче" от слънчогледово семе, конопено белено семе и зеленчуци.

Едната супа е с повече зеленина заради спанака и магданоза, които са добавени след като супата е сварена и няма да се готви повече. Така е максимално вкусно, защото се е запазила крехкоста на зеленината и витамините в зеленината са се запалзили.