Добре дошли! Моля запознайте се с нашите ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ и УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
преди да продължите!
Производството, купуването, продаването, разпространението и притежанието на наркотици се наказва от закона в голяма част от държавите по света! Моля запознайте се с местните си закони.

Ензими и тяхната роля в почвата, растенията и хората

Цялата важна информация на едно място
Семена марихуана
Аватар
firstcitizen
Буден
Буден
Мнения: 1993
Регистриран на: 04 Дек 2018, 20:34
Has thanked: 5554 times
Been thanked: 3486 times

Ензимите са молекули, които катализират биохимични процеси в клетката. Типичните ензими представляват белтъци или белтъчни комплекси, но съществуват и рибонуклеинови киселини с ензимна функция – така наречените рибозими. Синтетични молекули, наречени изкуствени ензими, също показват каталитични способности.

Но в тази тема няма да разглеждаме изкуствените ензими, а естествените органични, защото съм любител на органичното, защото съл любител на Природата. Освен, че ще разгледаме функцията на ензимите, а и ще ви споделя от къде и как набавям ензими за мойте растения. В темата ще са споменати много продукти, външни препрадки и видеота за по-лесено даване на пример и предаване на информацията. Може да го приемете, като реклама, но истината е че обичам и много ме радават тези продукти и науката зад тях.

Ензимите често пъти са творения на микробите и микоризата. Нека разгледаме по-подробно RootBetter продукт на BetterOrganix, като пример , защото микоризните гъбички в RootBetter отделят много ензими, един от които е Гломалин ( Glomalin ), а той е жизненоважен компонент за здравите почви. https://en.wikipedia.org/wiki/Glomalin

В комбинация с Bio Balance Media, който съдържа изключително чиста форма на хуминова киселина, можете да намерите от всеки брой критични протеини, които дават възможност за изграждането на самия живот чрез създаването на хумус и изобилието на ензими в тях.

Компостът и други източници на разлагане на органични вещества не са ефикасен начин за изграждане на нивата на почвения хумус. Компостът бързо се разлага и оставя своите минерали зад себе си, освобождавайки въглерод в атмосферата като CO2. От друга страна, хумусните вещества, като тези които се намират в Bio Balance Media са стабилни, дълготрайни биомолекули. Компонентите на хумуса имат средно време на престой (на базата на радиовъглеродно датиране, използвайки екстракти от неразрушени почви) от 1140 до 1235 години, в зависимост от молекулното тегло на хуминовата киселина.

Ако наистина искате да поправите или възстановите почвата, да увеличите Катионообменна способносткт ( CEC { Cation-exchange capacity}), да подобрите нейния наклон и порьозност, да подобрите наличността на вода и задържането й. Следователно да направите почвата по-здрава земна биосфера за всички растения, корени, микроорганизми ви трябва хумус и всичко зависи от хумуса. Хумусът е продукт на химията на почвата и зависи от източника на неговите прекурсори: аминокиселини.

Аминокиселините са градивните елементи на протеина. Най-добрият източник на аминокиселините в естествената система са произведени от микоризните видове Glomus. Те са свързани с всяка трева, като Коноп или други в естествено и необезпокоявано място. Талграсните прерии на Средния Запад на САЩ и тези на руските степи илюстрират този процес на изграждане на почвата по-добре от която и да е екозон на Земята, защото тревите използват Glomus микоризната връзка. Ето защо в прериите на високата трева имаше толкова богат на хумус почвен слой. Glomus прави почвен протеин, наречен Гломалин, а това вещество е богато на аминокиселини. В комбинация с хумус, те създават огромен фактор за улавяне на въглерода чрез секвестиране и банкови фактори.


Учените могат да измерват процента на калориите в компоста, които идват от протеини (аминокиселини), въглехидрати и мазнини. Това им позволява да измерват липсата на хумусен потенциал на компоста. Дори и във висококачествения компост процентът на калориите, идващи от аминокиселини (протеин), е по-малко от 5%. Тъй като е трудно да се разчита на перфектното съотношение на аминокиселини в компоста, поради различния контрол на качеството на производството и консистенцията на съставките, защото в компоста ползваме различни съставки и за това не можем да предвидим 100% ефективно превръщане на всички тези аминокиселини в хумусни вещества. Следователно компостът или други почвени изменения на органичната материя не са надежден начин за увеличаване на почвената хумусна субстанция.

Опитът да се добавят адекватни количества хуминова киселина чрез прилагане на компост би изисквало толкова огромно количество, че може да доведе до предозиране на мястото с хранителни вещества. Всъщност, колкото по-добро е качеството на компоста, толкова по-концентрирани ще бъдат хранителните вещества и толкова по-малко комопост ще използвате. Пример в случая, че ползвате нашия компост, ние препоръчваме да го използвате пестеливо - никога повече от 28 кг на 93m2 или 1180 кг на 4-ри декара. И това предполага, че не се използва друг тор в същото време.

Хумусът е необходим, ако искате хумус, защото нещата са свързани. Можете да измерите количеството хуминова киселина в компостния продукт в квалифицирана лаборатория. Добър качествен компост ще измерва около 5 до 8% хуминови киселини. Bio Balance Media е с 89% чистота и така, в зависимост от типа на почвата, можем да добавяме около 2-6 кг на 10 декара, като 2 кг са за глини и 6 кг за тежък пясък. (но повечето почви не са чак такива така се нуждаят от по-малки количества) Това може да се разпространи през годината, разбира се, така че лесно можем да видим как тя помага икономически и чрез намалени разходи за труд и минерали, зависещи от иначе свързаните с почвата изменения. Защото това дълготрайно подобрява почват и производство на хумус в самат почва.

Цитирам от „Хумините киселини: чудесните продукти на почвената химия“ (The Journal of Chemical Education, декември 2001) гласи: „Хуминовите киселини са забележителни кафяви до черни продукти на химията на почвата, които са от съществено значение за здравите и продуктивни почви. Те са функционализирани молекули, които могат да действат като фотосенсибилизатори, да задържат вода, да се свързват с глините, да действат като стимулатори на растежа на растенията и да изхвърлят токсичните замърсители. Нито един синтетичен материал не може да съответства на физичната и химическата гъвкавост на хуминовата киселина. "

Природата на естеството здраве на почвите е изключително важна , както за нашите растения така и най-накрая за хората, защото нашето здраве е пряко свързано с качеството на хумуса, който се намира в нашите почви, тъй като в този често тънък слой откриваме разнообразието на микробиома и това притежава ключовете за здравето на нас хората. Наличието на пълен набор от биологични помощници ни дава възможност да метаболизираме съединенията на основно ниво, които регулират иначе пасивните системи в нас. Качеството на хумуса се отнася пряко до качеството на наличните протеини. :-)

Всичко тук на Земята се случва и се прави с модели(патерни). Същите микроби, които намираме в продуктите на BetterOrganix (BOX) и тези, които са свободни в необезпокояваната почва, отиват да съставят апарата на нашата биология като хора. 40% от общите ни хранителни нужди идват от микробите в нашето дебело черво. Например без които ние не можем и започваме да губим достъп до късите верижни мастни киселини, които отключват сили в нас хората. Това са неща, които могат да бъдат толкова прости, колкото тригерите за освобождаване на код, който ни казва да спрем да ядем, и по този начин да предотвратим затлъстяването, или може да е нещо толкова важно, колкото е бутонът за изключване, за да се предотврати появата на Т-клетки, свързани с възпаление и човешкото здраве, например рак и т.н. .

Други свързани продукти, които съдържат протеини са: Bio Balance Foliar, Bio Hydrate, K+AMINO и Bio Media Pro.

No-till on the Plains 2019 Christine Jones Community Tipping Points


No-till on the Plains 2019 Opening Session David Montgomery Anne Bikle 1 of 3 Част 1/3:


No-till on the Plains 2019 Opening Session David Montgomery Anne Bikle Част 2/3:


No-till on the Plains 2019 Opening Session David Montgomery Anne Bikle Част 3/3:
АУЕ БЛАТНОЙ
Баш Градинар
Баш Градинар
Мнения: 531
Регистриран на: 08 Май 2019, 14:42
Has thanked: 383 times
Been thanked: 781 times

Приятелю, извинявай, че пиша тук ако прецениш можеш да изтриеш коментара.

Един въпрос ме мъчи. Изгледах доста видеа и четох инфо относно тая хуминова киселина и ролята и и стигнах до заключение, че е може би най-важното нещо.
Та разбрах, че тя играе нещо като положителни и отрицателни йони който привличат макро и микро елементи по естествен начин от самата почва. Както играе роля да храни растението с вода и всичко нужно.

Та на въпроса ми. Ако да речем хичотетично се изкопае дълбока дупка да речем към 150см-200см където има голям шанс за подпочвени води и ако има живот в почвата както и хуминова киселина - дали можем просто да засадим растението без да се грижим за него през целия му живот?

Струва ми се много постижимо? Ти как мислиш
Когато правиш повече от колкото ти плащат, след време ще ти плащат повече от колкото си направил!
Публикувай отговор

Обратно към “Индекс на Важните Теми”