Леда, който ще докара реколтата на ХПС-а струва около 3-4 пъти повече. И аз искам лампа от 800лв ама не стаа сега. И това за отоплението през зимата си важи при всички положения, че е по-лесно и евтино да отопляваш с ХПС. Лед от 100-200 вата няма как да ми загрее растенията защото няма инфраред и се налага да засилвам градусите на климатика от там пък ми пада много влажността в стаята. Такива неща ме вълнуват, когато не мога да си накупя всичко, което се продава.mravkatrevoman написа: ↑06 Дек 2025, 06:03
Въобще не съм съгласен . В никой живот хпс няма да има повече предимства от лед-а.Въртял съм сукъл съм хпс-та,дросели отвън,тюб с вентилатор, вентилатор под нея. С FC-E6500 се родих. Само дето тъпото им приложение не става за нищо ама с един контролер за 9 лв от тему оправих нещата. Лед-а осветявя по-голяма площ . Отделно и не знаеш кога ще почне да ти херми растенията тва хпс. Те хората по улиците почнаха да сменят ХПС и МХ ,камо ли за нашата цел. отделно всяка лед е по-икономична почти 2х от всяко хпс.Казват ,че вдига и добива , да не говорим за качеството поради различния спектър . Намаля температурата .Изброй ми повече неща ,в които е по-добро тва осветление от миналия век?
Добре дошли! Моля запознайте се с нашите ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ и УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
преди да продължите!
Производството, купуването, продаването, разпространението и притежанието на наркотици се наказва от закона в голяма част от държавите по света! Моля запознайте се с местните си закони.
преди да продължите!
Производството, купуването, продаването, разпространението и притежанието на наркотици се наказва от закона в голяма част от държавите по света! Моля запознайте се с местните си закони.
Mars Hydro LED осветление
-
Harvester
- Градинар

- Has thanked: 397 times
- Been thanked: 305 times
-
Inna
- Marijuana Mom

- Has thanked: 8098 times
- Been thanked: 5502 times
Евентуално този на Ветрушката и на други колеги,не помня какви имаха,но имаше и други с готини....Ами те и 800лв не са,аз това което взех е 500,пък им беше от мъничките и то на Марс хидро.А има Луматек и кви ли не по-висок клас и най-различни.....А този панел дето спомена 185 вата,с който си гледал какъв е?Harvester написа: ↑06 Дек 2025, 11:03Леда, който ще докара реколтата на ХПС-а струва около 3-4 пъти повече. И аз искам лампа от 800лв ама не стаа сега. И това за отоплението през зимата си важи при всички положения, че е по-лесно и евтино да отопляваш с ХПС. Лед от 100-200 вата няма как да ми загрее растенията защото няма инфраред и се налага да засилвам градусите на климатика от там пък ми пада много влажността в стаята. Такива неща ме вълнуват, когато не мога да си накупя всичко, което се продава.mravkatrevoman написа: ↑06 Дек 2025, 06:03
Въобще не съм съгласен . В никой живот хпс няма да има повече предимства от лед-а.Въртял съм сукъл съм хпс-та,дросели отвън,тюб с вентилатор, вентилатор под нея. С FC-E6500 се родих. Само дето тъпото им приложение не става за нищо ама с един контролер за 9 лв от тему оправих нещата. Лед-а осветявя по-голяма площ . Отделно и не знаеш кога ще почне да ти херми растенията тва хпс. Те хората по улиците почнаха да сменят ХПС и МХ ,камо ли за нашата цел. отделно всяка лед е по-икономична почти 2х от всяко хпс.Казват ,че вдига и добива , да не говорим за качеството поради различния спектър . Намаля температурата .Изброй ми повече неща ,в които е по-добро тва осветление от миналия век?
-
Harvester
- Градинар

Две китайски панелчета по 100 и по 85 Вата. 5000к+3000к+660nm. А за цената просто така я написах, не съм имал предвид конкретен модел.Inna написа: ↑06 Дек 2025, 11:18Евентуално този на Ветрушката и на други колеги,не помня какви имаха,но имаше и други с готини....Ами те и 800лв не са,аз това което взех е 500,пък им беше от мъничките и то на Марс хидро.А има Луматек и кви ли не по-висок клас и най-различни.....А този панел дето спомена 185 вата,с който си гледал какъв е?Harvester написа: ↑06 Дек 2025, 11:03Леда, който ще докара реколтата на ХПС-а струва около 3-4 пъти повече. И аз искам лампа от 800лв ама не стаа сега. И това за отоплението през зимата си важи при всички положения, че е по-лесно и евтино да отопляваш с ХПС. Лед от 100-200 вата няма как да ми загрее растенията защото няма инфраред и се налага да засилвам градусите на климатика от там пък ми пада много влажността в стаята. Такива неща ме вълнуват, когато не мога да си накупя всичко, което се продава.mravkatrevoman написа: ↑06 Дек 2025, 06:03
- Spiral
- Баш Градинар

- Has thanked: 1322 times
- Been thanked: 2311 times
И двата вида осветление си имат плюсовете и минусите, но мощните ледове си греят. Аз съм с fc-6500 който ползвам на сегашния гроу, а колежката ми е с 600В натриева, в една и съща стая при натриевата е 27-28гр, а при леда е 25. И двете палатки са 120на120, но ако стаята е наистина студена натриевата е по-удачно в случая. Преди да мина на лед гледах в много студена стая с отворен прозорец и от натриевата си стоеше на 25гр без проблем. А херменето, не мисля че общо с източника ти на светлина, а по скоро с условията и това колко рехави долни клонки оставяш. Примерно на сегашния ми гроу едно единствено леко се изхерми и то е точно това, на което оставих повече материал като lollipop-вах.
Keep on growing 
-
Inna
- Marijuana Mom

Преместих ги тук,защото изглежда нямаме много подходящи теми за осветление..... А има много какво да се каже по темата.Че там все пак си беше за мазните глави.
- Peggy Zina
- Градинар

- Has thanked: 732 times
- Been thanked: 1016 times
Опре ли се до пускане на отопление, икономията на ледовете заминава... Тук ще използвам да попитам, загряващите постелки вършат ли работа по това направление или ц ?
"Неприятната истина: няма да можете всички да станете инфлуенсъри. Все някой ще трябва да работи."
- Vetrushka
- Ветрушка

- Has thanked: 2123 times
- Been thanked: 3743 times
Никога не бих се върнал на HPS, след като съм ползвал LED.
1-По-висока ефективност – повече PAR светлина при по-малко ток
Съвременните LED дават:
2.5–3.5 μmol/J, докато HPS е около 1.4–1.7 μmol/J
Това значи: повече светлина към растенията за същия ток.
2-LED грее с 30–40% по-малко.
HPS е печка и повишава температурата поне с +5 до +12°C.
3- LED спектърът е цялостен, с UV, IR, червено, синьо, бяло – по-близко до слънце.
HPS е жълто/оранжева светлина, която е добра за цъфтеж, но не е оптимална.
Резултат:
По-компактни растения, по-къси междувъзлия.
4- По-дълъг живот
LED: 50 000+ часа
HPS: лампите падат като ефективност на всеки 6–12 месеца трябва нова крушка.
HPS се изкарва около 0,6 до 1 г на ват, докато с ЛЕД някой резултати отиват до близо 2.5 г на ват
5-Много по лесно се контролира средата и VPD
Ако разчитате на HPS да топли разстенията, тогава какво правите в другите 12 часа, когато не свети, пак ще трбва да се топли. Аз си подържам 20 градуса в стаята при пуснат LED отивам на 25-28, като ми е намален изкарващия на половина. През тъмното си е на стайна температура. Ако искам да е по топло, просто намалям изкраващия още малко. От това следва по малко шум, по малко ток за вентилаторите. Изобщо не виждам никакви предимства пред LED От HPS. Може би само по ниската цена, но и това е малко субективно, защото леда има много по дълъг живот.
1-По-висока ефективност – повече PAR светлина при по-малко ток
Съвременните LED дават:
2.5–3.5 μmol/J, докато HPS е около 1.4–1.7 μmol/J
Това значи: повече светлина към растенията за същия ток.
2-LED грее с 30–40% по-малко.
HPS е печка и повишава температурата поне с +5 до +12°C.
3- LED спектърът е цялостен, с UV, IR, червено, синьо, бяло – по-близко до слънце.
HPS е жълто/оранжева светлина, която е добра за цъфтеж, но не е оптимална.
Резултат:
По-компактни растения, по-къси междувъзлия.
4- По-дълъг живот
LED: 50 000+ часа
HPS: лампите падат като ефективност на всеки 6–12 месеца трябва нова крушка.
HPS се изкарва около 0,6 до 1 г на ват, докато с ЛЕД някой резултати отиват до близо 2.5 г на ват
5-Много по лесно се контролира средата и VPD
Ако разчитате на HPS да топли разстенията, тогава какво правите в другите 12 часа, когато не свети, пак ще трбва да се топли. Аз си подържам 20 градуса в стаята при пуснат LED отивам на 25-28, като ми е намален изкарващия на половина. През тъмното си е на стайна температура. Ако искам да е по топло, просто намалям изкраващия още малко. От това следва по малко шум, по малко ток за вентилаторите. Изобщо не виждам никакви предимства пред LED От HPS. Може би само по ниската цена, но и това е малко субективно, защото леда има много по дълъг живот.
-
Inna
- Marijuana Mom

Тепърва да идем да си купим ХПС едва ли.Те остаряха просто.Някои си ги имат и си ги ползват с успех....Но правеха доста плътни глави.От старите дневни ЛЕД лампи.А не въобще от всеки ЛЕД.Аз мисля,че сме минали момента когато спорехме ЛЕД срещу ХПС,това беше по-скоро в началото,когато пуснаха първите дневни гроу лампи тип моите,но по-мощни.От тогава ЛЕДовете постоянно еволюират.Преди това тези синички + червенички(които бяха и адски скъпи и неефективни) въобще не можеха да се сравняват за растеж дори с улично МХ,пък за цъфтеж да не говорим. Сега вече за най-новите не вярвам някой да би избрал ХПС пред тях тепърва.Но с МХ и ХПС все още могат да се докарат не по-лоши резултати от нов ЛЕД панел все пак,ако са ти нагласени нещата и разбираш.И ако така и така си ги имаш.....Аз никога не съм ги предпочитала,заради безопасност най-вече....
-
Harvester
- Градинар

Да Ина, абсолютно са ясни предимствата на лед със съвременни диоди и тоталната им съпоставка е безсмислена отдавна. Обаче Ветрушка не отчита факта, че когато бокса е 70x70 няма как да сложиш голям и топлещ лед, /без да коментирам цената в случая/ защото ще стане твърде силна светлината. 19 градуса ми е нагласено помещението . Със леда не може да се стопли до 25-27 градуса но с 250 вата ХПС в палатка 70x70х160 ще се затопли достатъчно. И като угасне лампата пак си идва на 19-20 градуса за тъмния период. Ако е с лед, през "деня" трябва да засилвам отоплението, "вечер" да го намалям. Излиза, че за да гледам с малките ледове през зимата ми трябва повече енергия за отопление. В случая имам ситуация в която ХПС ми върши по-добра работа от лед, като загрява растението с инфраред. Когато се вдигнат температурите към пролет-лято се връщам на лед и така. Ще си купя по-голяма палатка с по-мощни ледове и се надявам, да достигна грамажите на HPS-а и да ги задмина. Всъщност, маломощните ледове, които използвам направиха главите по-плътни отколкото HPS-a, но това е само при най-горните. Надолу им се губи потенциала.
За контрол на VPD си иска серизона инвестиция и за лични нужди инвестицията не е оправдана според мен, освен ако парите не са проблем. Но наистина в контрола на VPD е заложен голям потенциал за развитието и после за сушенето на реколтата.
За контрол на VPD си иска серизона инвестиция и за лични нужди инвестицията не е оправдана според мен, освен ако парите не са проблем. Но наистина в контрола на VPD е заложен голям потенциал за развитието и после за сушенето на реколтата.
- Vetrushka
- Ветрушка

- Has thanked: 2123 times
- Been thanked: 3743 times
Гледал съм в 80х80 и с 250 HPS и с Mars Hydro TSW 2000 (150 watt) 400 HPS съм я завирал в 40х70см секция. Аз гледам в жилището в което живея, аз нямам стая под 19 градуса зимата. И нямам никаква нужда да отоплявам допълнително. При тези условия, изобщо не виждам какво би ме накарало да мина на натриеви лампи. Повечето производители на LED имат и допълни LED барове, които добавят IR, UV, както още син и червен спекър https://www.mars-hydro.com/adlite-ur553 ... lights-set Според мен ледовете доста дръпнаха и като гледам и ревюта, почти никой вече не изпозлва натриевите.
Цялата вегетация я изкарах на под 200 вата, ако съм с натриева щях да си бича на 600 месец и половина само за да ги подготвя за цъфтежа.
Климатика в стаята ми е нагласен на 20 градуса, задавам на изкарващия да регулира оборотите спрямо условията и определено си подържа 27 градуса в палатката.
Цялата вегетация я изкарах на под 200 вата, ако съм с натриева щях да си бича на 600 месец и половина само за да ги подготвя за цъфтежа.
.png)