Здравей и добре дошъл във форума на Гръсти. Това е много специфичен въпрос и зависи от много фактори.Georg написа: ↑11 Яну 2022, 11:04 Здравейте хора, да питам саксийте една до друга ли се нареждат .. или се оставя разстояние между тях. Онзи ден ми казаха 20л саксий тъкмо влизат. Аз в момента съм с 11л и 5л . В случая 9бр 11л и 12б. 5л , слагай съм и 16бр 5л . И има разстояние да мога да местя и за оглеждам как са . Като на 11л 250до 300мл вода , на 5л до 250мл е добре.
Та въпроса ми е една до друга ли ги нареждам, казаха ми "20л точно се побират"
Тенкю
Какво осветление ползваш?
Каква площ е бокса?
Колко бърз ще ти е грола? ( вегетацията? цъфтежа? )
По какъв начин ще ги отглеждаш? Ще ползваш ли определени техники?
Какви вид саксии ползваш?
По-малкият контейнер в повечето случай означава по-рано започване да се дава храна. Можеш да сложиш всички в 11 литра или в 20 литра. Хубаво е да имат място едно от друго, но съм привърженик да е плъна джунгла, независимо как е постигнато.
Осветлението е много важно защото всяко растение трябва да получава достатъчно светлина. Вида на осветлението определя и проникването на долу на светлинатата. Размера на бокса също е от значение. С къса вегетация или с дълга вегетация ще ги гледаш? С един връх, с 2 или с повече?
Според мен пускай повече семки и селектирай за доглеждане само най-силните растения. Това само по себе си ще ти вдигне добива и качеството.
Също така ако си подобриш техниката на поливане ще окаже голямо влияние на нещата.
Много важно е и тренирането на растенията.
Има хубави пластмасови квадратни саксии, които са и малко по-дебели, но са и малко по-скъпи. Когато са квадратни саксиите можеш да побереш повече саксии една до друга.
Дишащите саксии от геотекстил също са добър вариант, но трябва да се купуват по-качественни саксии с по-дебел геотекстил. При тях и поливането е по-специфично, но си има и плюсовете въпреки, че става по-бавно и трудно.
Гледай да е пълна джунглата, независимо дали ще го направиш с 11, 14 или 20 литрови саксии. Растенията да са добре почистени и въпреки това да е джунгла. С 1-2 върха и бърза вегетация. Колкото може, повече.
Пробвай да побереш 12 растения в 11 литрови саксии.(макс 14 литрови) Пускай повече семки, примерно пускаш 21 семки от един сорт и подбираш само 12-те най-силни женски.
Като пораснат ги почиствай на долу всичко, пуканки не ти трябват.
Светлината трябва да се гледа, не ватовете, но ще ти го кажа във ватове за да ме разбереш по-лесно. Ако можеш гледай всяко растение да получава примерно по 75 w светлина HPS/LED за да се развива добре. (при цфл е друга бира ) И с по-малко се получава, но правиш компромис.
Не само обема на саксията е важен, а и какво слагаш като почвен микс вътре в саксията. Добре приготвен 11 литров почвен микс, може да покаже по-добри резултати от 20 литра бедна почва. Торенето пак зависи от светлина, растенията, вегетация, върхове и много фактори,
Качи снимки.
.png)