Здравейте !
Не съм сигурен дали трябва да отворя нова тема тъй като имам няколко фундаментални въпроса, въпреки че изчетох доста.
Абсолютно начинаещ съм и искам да си проверя възможностите и евентуално да имам ново хоби, както и да спра да завися от други хора.
Решил съм да опитам с няколко автоматики като за първи grow. Бюджета ми е малко под 2000 лв. и имам нужда от вашите съвети, как да ги похарча най-разумно. Не търся количество, а качество.
Това към което съм се спрял като начало е Mars Hydro TSW 2000W Led със комплект палатка 120х120х200 см, изходящ вентилатор, филтър и станция за температура и влажност. Това което прочетох е че тези размери позволяват и TSW 3000W Led модела за по-добри резултати, който мога да поръчам отделно и да се сдобия с останалото от препоръчан от вас магазин тук и по-важното какво друго ще ми е необходимо. Мястото където ще разположа setup-a е стая вкъщи която не се използва, има отопление, радиатор от централно парно с термоглава с приблизителни градуси и средна влажност около 60% (имам и dehumidifier, ако се наложи).
Ако избера готовия сетъп на Марс, ще имам нужда от:
- pH метър, EC метър (моля някой да ми обясни реалната функция и полза на този уред, тоест по какъв начин мога да го използвам за да ми бъде максимално полезен.
- Почвен микс - наистина ми е много трудно да разбера от къде и с какъв почвен микс да се сдобия в България (София).
- Нутриенти - отново не знам от какво и колко ще имам нужда
- Овлажнител - ако е необходим
- Допълнителни вентилатори за движение на въздуха (колко и какви)
Със сигурност пропускам още важни неща, необходими за да започна и ви моля за помощ, насока и съвети.
Благодаря предварително !
Добре дошли! Моля запознайте се с нашите ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ и УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
преди да продължите!
Производството, купуването, продаването, разпространението и притежанието на наркотици се наказва от закона в голяма част от държавите по света! Моля запознайте се с местните си закони.
преди да продължите!
Производството, купуването, продаването, разпространението и притежанието на наркотици се наказва от закона в голяма част от държавите по света! Моля запознайте се с местните си закони.
Отглеждане На Закрито 2020-21 / Indoor Season 2020-21 (Обща тема)
- Sofia Cannabis
- Градинар

- Has thanked: 3942 times
- Been thanked: 4775 times
stillugly написа: ↑23 Сеп 2020, 17:38 Здравейте !
Не съм сигурен дали трябва да отворя нова тема тъй като имам няколко фундаментални въпроса, въпреки че изчетох доста.
Абсолютно начинаещ съм и искам да си проверя възможностите и евентуално да имам ново хоби, както и да спра да завися от други хора.
Решил съм да опитам с няколко автоматики като за първи grow. Бюджета ми е малко под 2000 лв. и имам нужда от вашите съвети, как да ги похарча най-разумно. Не търся количество, а качество.
Това към което съм се спрял като начало е Mars Hydro TSW 2000W Led със комплект палатка 120х120х200 см, изходящ вентилатор, филтър и станция за температура и влажност. Това което прочетох е че тези размери позволяват и TSW 3000W Led модела за по-добри резултати, който мога да поръчам отделно и да се сдобия с останалото от препоръчан от вас магазин тук и по-важното какво друго ще ми е необходимо. Мястото където ще разположа setup-a е стая вкъщи която не се използва, има отопление, радиатор от централно парно с термоглава с приблизителни градуси и средна влажност около 60% (имам и dehumidifier, ако се наложи).
Ако избера готовия сетъп на Марс, ще имам нужда от:
- pH метър, EC метър (моля някой да ми обясни реалната функция и полза на този уред, тоест по какъв начин мога да го използвам за да ми бъде максимално полезен.
- Почвен микс - наистина ми е много трудно да разбера от къде и с какъв почвен микс да се сдобия в България (София).
- Нутриенти - отново не знам от какво и колко ще имам нужда
- Овлажнител - ако е необходим
- Допълнителни вентилатори за движение на въздуха (колко и какви)
Със сигурност пропускам още важни неща, необходими за да започна и ви моля за помощ, насока и съвети.
Благодаря за поста,
Много добре си се ориентирал да си отглеждаш сам вместо да разчиташ на някой друг.
- Mars Hydro TSW 2000W (комплект), ще ти върши добра работа.
- автоматици се отглеждат много по-трудно от photoperiod - вземи си photoperiod.
- малък стенен вентилатор е достатъчен за движението на въздуха вътре.
- овлажнител не ти трябва
- pH метър, EC метър (може TDS meter) трябва да си купиш
Почвен микс и торове - Как мислиш да отглеждаш Органично или Минерално (Сол) ?
Най-добрата трева е домашно отгледаната трева.
www.youtube.com/@SofiaCanna
#БГКоноп
www.youtube.com/@SofiaCanna
#БГКоноп
- WDScorpio
- СЕО
- Has thanked: 84 times
- Been thanked: 1912 times
Здравей и добре дошъл.
Реалните разходи за всичко нужно няма да надвишат 1000лв
Трябва доста добре да помислиш дали искаш нещо толкова голямо като 120х120 - има няколко причини да избереш нещо по-компактно от това да е широко. Едното е че в по-малко пространство светлината не се разсейва излишно в пространството, а се отразява от стените и се връща към растенията. Другото е че не ти трябва толкова силна вентилация и по-голям филтър с по-малък бокс.
Ако аз трябваше да избирам щях да си взема 100х100 не повече
Относно ЛЕД-а според мен TSW 2000 (310W еквивалент на 450W HPS) е напълно достатъчен за това пространство но ако имаш излишни 1000лв си вземи TS3000 (450W еквивалент на 1000W HPS )
Панел TSW2000 $260.99
Палатка 100х100х180 US$102.99
Тотал - 363,98$ = 609,52лв
От България
Филтър CAN-Lite 300PL (300m3/h) - 89.00 лв.
Вентилатор PK125-L Ø125mm 400m³/h - 188.00 лв.
Въздуховод Alu-Flex 125mm, 10m - 43лв.
Саксия 18L - 5.50 лв. х 4 = 22лв
ТОТАЛ - 342лв = 10% отстъпка от сайта на growshop-bg = 310,90лв
ГРАНД ТОТАЛ - 920,42 и това е цена ако вземеш панел и бокс от марс хидро, а останалите неща от БГ
Таймер и влагомер има във всяка железария.
ATAMI Janeco Light Mix 50L - 30лв (отглеждал съм в тази почва и нямам забележки)
PH EC метри ти трябват единствено ако отглеждаш с минерални торове в противен случай са безполезни
За торове можеш да се насочиш към Guanokalong течните им торове.
Реалните разходи за всичко нужно няма да надвишат 1000лв
Трябва доста добре да помислиш дали искаш нещо толкова голямо като 120х120 - има няколко причини да избереш нещо по-компактно от това да е широко. Едното е че в по-малко пространство светлината не се разсейва излишно в пространството, а се отразява от стените и се връща към растенията. Другото е че не ти трябва толкова силна вентилация и по-голям филтър с по-малък бокс.
Ако аз трябваше да избирам щях да си взема 100х100 не повече
Относно ЛЕД-а според мен TSW 2000 (310W еквивалент на 450W HPS) е напълно достатъчен за това пространство но ако имаш излишни 1000лв си вземи TS3000 (450W еквивалент на 1000W HPS )
Панел TSW2000 $260.99
Палатка 100х100х180 US$102.99
Тотал - 363,98$ = 609,52лв
От България
Филтър CAN-Lite 300PL (300m3/h) - 89.00 лв.
Вентилатор PK125-L Ø125mm 400m³/h - 188.00 лв.
Въздуховод Alu-Flex 125mm, 10m - 43лв.
Саксия 18L - 5.50 лв. х 4 = 22лв
ТОТАЛ - 342лв = 10% отстъпка от сайта на growshop-bg = 310,90лв
ГРАНД ТОТАЛ - 920,42 и това е цена ако вземеш панел и бокс от марс хидро, а останалите неща от БГ
Таймер и влагомер има във всяка железария.
ATAMI Janeco Light Mix 50L - 30лв (отглеждал съм в тази почва и нямам забележки)
PH EC метри ти трябват единствено ако отглеждаш с минерални торове в противен случай са безполезни
За торове можеш да се насочиш към Guanokalong течните им торове.
-
АУЕ БЛАТНОЙ
- Баш Градинар

- Has thanked: 383 times
- Been thanked: 781 times
Тва което ти е казал Скорпио е повече от готова информация от която ще си доволен.
Аз лично ползвам 315м3 изкарващ, но бих заложил тук на по-голям.
Ph метър винаги е добре да имаш. Особенно когаго си не сигурен.
Има органични торове които вдигат ПХ и трябва да се коригира. Така, че вземи 68лв ефтинджос.
Както Софията каза се насочи към фотопериодните, гледат се по-лесно.
Успех.
Когато правиш повече от колкото ти плащат, след време ще ти плащат повече от колкото си направил!
-
Harvester
- Градинар

- Has thanked: 388 times
- Been thanked: 303 times
Искам да ви покажа сорт, който харесах наскоро и опита ми да го отгледам с минимални разходи за ток. Все още съм в началото на цъфтежен режим 12/12 така, че още няма образувани съцветия, но по-натам ще покажа още снимки.
Сорт: Pineapple Kush - 1бр.
Площ: 50х40см = 0,2 м2 (адаптиран стар хладилник с два рефлектора за намаляне поглъщането на светлина от стените)
Саксия: - 7л.
Почва: Compo Sana за цъфтящи (добавен перлит около 10-15% и 20%-25% тор от ЧКЧ) - малко е силна за млади растения, така, че да се има предвид.
Торове: Grow и Bloom на BioBizz, по-късно ще добавя TopMax, меласа последните седмици.
Обдухващ вентилатор 70мм от компътър за растението и един 120мм нискооборотен, сложен върху радиатора на лед диодите. С този вентилатор се постига оптималната температура за работа на лед диодите при почти стайна температура. На пипане радиатора е хладен с пуснат вентилатор, при спрян вентиалтор е около 55 градуса, в зависимост от стайната температура варира малко. Консумацията на 2та вентилатора е едва 3-4 W/h
Осветление: DIY осветление от 1 COB с 45 диодa Cree J 3030, 4000k, Ra>80, 50W и 2 бр. SMD модула с Epistar диоди 5730, 3000к, Ra>80, 10W всеки модул. Обща мощност 70W и около 10 000 лумена светимост. При върховете на растението осветеността е над 30 000 lux, сензора на телефона не показва по-големи стойности. Нямам възможност да измеря PAR и PPFD но, наблюдавайки растежа, явно светлината е доста добре към момента. Възможно е да добавя на по-късен етап, високо-ефективна лед крушка от 20W, 2700K и 2400lm при Ra>80.
Площ: 50х40см = 0,2 м2 (адаптиран стар хладилник с два рефлектора за намаляне поглъщането на светлина от стените)
Почва: Compo Sana за цъфтящи (добавен перлит около 10-15% и 20%-25% тор от ЧКЧ) - малко е силна за млади растения, така, че да се има предвид.
Торове: Grow и Bloom на BioBizz, по-късно ще добавя TopMax, меласа последните седмици.
Обдухващ вентилатор 70мм от компътър за растението и един 120мм нискооборотен, сложен върху радиатора на лед диодите. С този вентилатор се постига оптималната температура за работа на лед диодите при почти стайна температура. На пипане радиатора е хладен с пуснат вентилатор, при спрян вентиалтор е около 55 градуса, в зависимост от стайната температура варира малко. Консумацията на 2та вентилатора е едва 3-4 W/h
Осветление: DIY осветление от 1 COB с 45 диодa Cree J 3030, 4000k, Ra>80, 50W и 2 бр. SMD модула с Epistar диоди 5730, 3000к, Ra>80, 10W всеки модул. Обща мощност 70W и около 10 000 лумена светимост. При върховете на растението осветеността е над 30 000 lux, сензора на телефона не показва по-големи стойности. Нямам възможност да измеря PAR и PPFD но, наблюдавайки растежа, явно светлината е доста добре към момента. Възможно е да добавя на по-късен етап, високо-ефективна лед крушка от 20W, 2700K и 2400lm при Ra>80.
Здравейте отново и благодаря на всички за съветите !
- Ще гледам органично и според изчетеното дотук, май трябва да се спра на биобиз почвени миксове. (ако ли не, дайте съвети).
- Също ще имам нужда от съвети за "добавките", които ще ми бъдат необходими.
- Безопасно ли е да поръчам лампата (комплекта с личната ми credit/debit карта (останалите неща ще закупя лично вероятно с кеш).
*Това което обаче ме притеснява най-много е пречката ми да си поръчам семки. Опитах с регистрация в Coinbase, които ми поискаха не само лична карта, а копия от битови сметки за последните 3 месеца, bank statement и още куп неща. - Моля ви, дайте ми съвет от опит как най-безопасно да подходя в настоящата ситуация.
- Ще гледам органично и според изчетеното дотук, май трябва да се спра на биобиз почвени миксове. (ако ли не, дайте съвети).
- Безопасно ли е да поръчам лампата (комплекта с личната ми credit/debit карта (останалите неща ще закупя лично вероятно с кеш).
*Това което обаче ме притеснява най-много е пречката ми да си поръчам семки. Опитах с регистрация в Coinbase, които ми поискаха не само лична карта, а копия от битови сметки за последните 3 месеца, bank statement и още куп неща. - Моля ви, дайте ми съвет от опит как най-безопасно да подходя в настоящата ситуация.
- WDScorpio
- СЕО
- Has thanked: 84 times
- Been thanked: 1912 times
За почва БиоБиз не са зле и трябва да ти свършат работа.stillugly написа: ↑28 Сеп 2020, 22:49 Здравейте отново и благодаря на всички за съветите !
Торовете на Guanokalong са доста качествени и на приемливи цени.
Пазаруването с карта е безопасно - все още не сме стигнали до ниво на полицейщина в която се следят транзакциите и с правят райдове на всеки, които си купи лампа
Конкретно за Coinbase когато имаш Level 1 верификация (снимка на лична карта и кредитна карта) можеш да правиш транзакции до 3000$ на седмица. Не ти е нужно да верифицираш адрес (поне до преди време беше така)
В почти всяка една легитимна борса за крипто, ще ти искат тези данни.
Ако не успееш просто си плати семената с карта, нищо няма да стане. Аз лично пазарувам с крипта, защото имам много в наличност и дават бонуси за пазаруване в крипто. Преди да може да се плаща с крипто съм купил сумати семки с личната ми карта.
ПП
"копия от битови сметки за последните 3 месеца"
Поправка - Копие от битова сметка (една) ОТ последните 3 месеца" която е на твое име и адрес
Ток, вода, телефон, парно, телевизия, интернет
На сметката трябва ясно да се виждат имена и адрес
- Crazy Train
- Баш Градинар

- Has thanked: 1506 times
- Been thanked: 1257 times
Здравей Косач,
За почва, ползвал съм канна тера и останах повече от доволен от нея. Да не говорим, че след това я вложих в следващи проекти, като я освежих с ЧКЧ и доломит.
За био-бизз нямам лични наблюдения. Още като проучвах какво да взема, като видях отзивите за торовете им и се отказах. За други не мога да кажа, не съм ползвал.
Вече сам си правя почвите, според случая.
Успех!
пс: Офффф, май трбе сменям очилата. На косача почва не му требе...ама то и другия ник нейм си го бива, ъглито.
За почва, ползвал съм канна тера и останах повече от доволен от нея. Да не говорим, че след това я вложих в следващи проекти, като я освежих с ЧКЧ и доломит.
За био-бизз нямам лични наблюдения. Още като проучвах какво да взема, като видях отзивите за торовете им и се отказах. За други не мога да кажа, не съм ползвал.
Вече сам си правя почвите, според случая.
Успех!

пс: Офффф, май трбе сменям очилата. На косача почва не му требе...ама то и другия ник нейм си го бива, ъглито.
completely mad
- Crazy Train
- Баш Градинар

- Has thanked: 1506 times
- Been thanked: 1257 times
Пазаруването с карта е безопасно - все още не сме стигнали до ниво на полицейщина в която се следят транзакциите и с правят райдове на всеки, които си купи лампа

Мене понеже ме гони параноя не поръчвам нищо на мое име и по възможност от друго населено място. Така спя по-спокойно.
Мир
Мене понеже ме гони параноя не поръчвам нищо на мое име и по възможност от друго населено място. Така спя по-спокойно.
Мир
completely mad
-
Harvester
- Градинар

- Has thanked: 388 times
- Been thanked: 303 times
9 ти ден 12/12Harvester написа: ↑27 Сеп 2020, 13:34 Искам да ви покажа сорт, който харесах наскоро и опита ми да го отгледам с минимални разходи за ток. Все още съм в началото на цъфтежен режим 12/12 така, че още няма образувани съцветия, но по-натам ще покажа още снимки.
Направих първо засушаване за да обогатя на максимум почвата с кислород, съответно да си живуркат добре микроорганизмите. Така подготвям средата за засилване на количеството органичен тор. Ще включа минимални дози от Топ Макс на БиоБиз към обичайното торене с Гроу и Блуум към момента по 2мл/л от двете и 1мл/л Топ Макс. На 2-3 поливки с тор следва една с чиста вода. Разбира се, и се гледа как реагира растението. Ако усетя нужда, до седмица може да увелича милилитрите на 3/3/1. Все пак саксията не е много голяма а всичко по растението са добре осветени върхове.
.png)