Добре дошли! Моля запознайте се с нашите ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ и УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
преди да продължите!
Производството, купуването, продаването, разпространението и притежанието на наркотици се наказва от закона в голяма част от държавите по света! Моля запознайте се с местните си закони.

Размера на саксиите и техния добив

Всичко останало
Семена марихуана
Аватар
braZdi
Градинар
Градинар
Has thanked: 17 times
Been thanked: 41 times

От както си взех текстилни, не съм ползвал пласмасарки освен преди пресаждането :) за аутота навън ползвам 15ки и средно около 50г дават, фотопериодни с 50ки дават към 100-200г. Поливам ги докато не се напоят обилно, под тях е почва и бързо съхнат. При късна вегетация и цъфтеж много бързо изпиват/изсушават текстилките, момент да подишат добре преди да ги одавя отново :D
Harvester
Градинар
Градинар
Has thanked: 400 times
Been thanked: 305 times

braZdi написа: 22 Дек 2025, 23:21 От както си взех текстилни, не съм ползвал пласмасарки освен преди пресаждането :) за аутота навън ползвам 15ки и средно около 50г дават, фотопериодни с 50ки дават към 100-200г. Поливам ги докато не се напоят обилно, под тях е почва и бързо съхнат. При късна вегетация и цъфтеж много бързо изпиват/изсушават текстилките, момент да подишат добре преди да ги одавя отново :D
Здравей колега!

Замислих се по твоята схема с текстилките. Аз гледам основно вътре но имам опит и с аутдори в саксии. Имайки предвид, температурите по моя край, за да ползвам текстилка навън, трябва да преоразмеря доволно саксията, за да гарантирам достатъчен влажен обем за корените, за по дълги периоди от време. В твоя случай с 15 литровите за аутота, 6 часа на слънце и периферята на саксията ще е суха. Това по груби сметки ти намаля влажния обем с едни 15-20% процента за няколко часа време. За да се избегне този момент, може да саксиите да се сложат в по-големи дупки, и излишния обем да се мулчира отстрани и отгоре, за да се запази достъпа на въздух но да блокира жегата в областта на корените. Отдолу под саксията може да сложиш една постелка пясък, за да се отцежда по-бързо излишното и да не се "заблатява" ако е кофти основната почва на мястото. Хем ще ти е буфер за влага. Ще си спестиш поливки, дефицити и ще увеличиш реколтата. Има вариант и с капково в кръг по периферията на саксията с пулсово поливане, но това за горила гроу си е прекалено сложно и е приложимо само по тераси и дворове.
Аватар
Vetrushka
Ветрушка
Ветрушка
Has thanked: 2126 times
Been thanked: 3745 times

Harvester написа: 23 Дек 2025, 10:50
braZdi написа: 22 Дек 2025, 23:21 От както си взех текстилни, не съм ползвал пласмасарки освен преди пресаждането :) за аутота навън ползвам 15ки и средно около 50г дават, фотопериодни с 50ки дават към 100-200г. Поливам ги докато не се напоят обилно, под тях е почва и бързо съхнат. При късна вегетация и цъфтеж много бързо изпиват/изсушават текстилките, момент да подишат добре преди да ги одавя отново :D
Здравей колега!

Замислих се по твоята схема с текстилките. Аз гледам основно вътре но имам опит и с аутдори в саксии. Имайки предвид, температурите по моя край, за да ползвам текстилка навън, трябва да преоразмеря доволно саксията, за да гарантирам достатъчен влажен обем за корените, за по дълги периоди от време. В твоя случай с 15 литровите за аутота, 6 часа на слънце и периферята на саксията ще е суха. Това по груби сметки ти намаля влажния обем с едни 15-20% процента за няколко часа време. За да се избегне този момент, може да саксиите да се сложат в по-големи дупки, и излишния обем да се мулчира отстрани и отгоре, за да се запази достъпа на въздух но да блокира жегата в областта на корените. Отдолу под саксията може да сложиш една постелка пясък, за да се отцежда по-бързо излишното и да не се "заблатява" ако е кофти основната почва на мястото. Хем ще ти е буфер за влага. Ще си спестиш поливки, дефицити и ще увеличиш реколтата. Има вариант и с капково в кръг по периферията на саксията с пулсово поливане, но това за горила гроу си е прекалено сложно и е приложимо само по тераси и дворове.
Ако ще копаеш и дупки, не е ли по добре, направо в земята, не виждам логиката.
Harvester
Градинар
Градинар
Has thanked: 400 times
Been thanked: 305 times

Vetrushka написа: 23 Дек 2025, 13:45
Ако ще копаеш и дупки, не е ли по добре, направо в земята, не виждам логиката.
Моята логика е, че растението си остава мобилно за преместване, за скриване от буря или евентуално неочаквано посещение, ако е в двор. Ако се усъмни човек, че са му надушили градинката, също местиш ако е възможно. Изобщо аутдор в саксия е или от липса на почвена площ или за удобството да остане мобилно растението, да се смени местоположението, ако се налага. Ако се гледат близо до дома в някое село например, не е лошо да можеш да ги покриеш някъде временно. Иначе предимството да е директно в почвата е неоспоримо, при отглеждане в нормална държава :). Аз лично съм имал проблем с растения, които не мога да преместя, заради лошо време. Вярно, налага се да гледаш няколко вместо едно например.
Аватар
braZdi
Градинар
Градинар
Has thanked: 17 times
Been thanked: 41 times

Последно време само аутотата слагам в текстилки, пера старите само с вода и са готови за употреба. Това е понеже са близо до мен и в случай, че има подозрени мога да ги преместя. Фототата в земята директно, правя хот сойл и съм инсталирал бидон 80л с таймер и маркучи за капково, като махнах капкоотделителите и директно от тънкото маркуче църцори, брах ядове с тея капкоотделители, запушват се и за малко да ги изтърва :/
Публикувай отговор