Пускам казусите , за да знаете как да си търсите правата, защото последните 25+ години много хора изгоряха с мпс-та, оставени на "отговорно пазене" по дворовете на МВР - познатата схема от време оно - "ама тя била пусната за издиране от Интерпол", "ама номерът на рамата бил пренабит" и колата си гние ли гние с години навън, шапкарите си "берат" каквото им трябва, карат ги и др. и после като приключи разследването "ма то така си беше ..." И прочие и прочие..... За справка в Румъния при такива случаи, докато тече разследването, автомобила не се прибира , до окончателно решение на институциите. Сега с въвеждането на "отнемане" на мпс-та на база положителни полеви тестове такива , такива случаи зачестиха - публикувам ви един пресен случай, от Бургас, където от тамошното ОДМВР се хвалеха , че продали 30 коли за 50 бона, реално по 1000-2000лв на кола, а къде са скъпите автомобили, остава тайна....След излизане на кръвната проба, потърпевшият не намира това, което е оставил. Другият случай е може би един от най-скандалните от това естество, но не вярвам единствен - джипът на човека е уж конфискуван и отново изпратен на "отговорно пазене" и докато си го чака 14 години човека , заптиетата си джиткат с него, натрупват му около 3 бона глобички, на собственика, който нито го е карал нито, нищо, отделно през 2021ва полицаи катастрофират с конфискувания джип , докато е "отговорно пазене" и лично тогавашният шеф ОДМВР Благоевград - Георги Кандев отива да замита случая - навсякъде по снимките злополучният Ленд Крузер е без номера, умишлено ли , за да не рабере собственика ли или пък подчинените на Кандев са катастрофирали пияни или надрусани или и двете едновременно

Отделно дирекцията набива 30 бона по джипа - това са пари на данъкоплатците, как се дават такива пари за кола незаконно взета уж за справка оставям на вашите разсъждения. След набъбването на този скандал и другите далавери на Кандев, той е "отстранен" и в момента се подвизава като полицейски аташе в Сърбия и Черна Гора Та след тези хамалогии потърпевшият отива да си прибира джипа с адвокат, отказва да го получи в този му вид , ще разберете защо.
Та при такива случаи снимате си колата от до преди "отговорно пазене" и си я прибирате с адвокат, ако нещо не е както трябва съд!!!
Върнаха кола с големи щети на полицейски паркинг
Собственик на автомобил от Бургас, който с месеци е чакал да излязат резултатите от кръвната проба за наркотици, го получи в окаяно състояние. Златко Дипаяров е спрян за проверка навръх Коледа през 2023 г. и на полевия тест дава положителен резултат за кокаин, след което дава кръвна проба. След цели 9 месеци тя излиза и го оневинява, книжката му е върната, както и колата, но с големи щети по външните панели.
В началото на октомври излиза постановление, че производството е прекратено и ще му върнат книжката, колата и талона. Но полицията го сюрпризира, че по колата има щети, трябва да се опишат и да се направи оглед. Колата е била на съхранение на полицейски охраняем паркинг. Обясняват му, че там върху колата е паднала ламарина, която е причинила драскотини и дупки по предния капак, тавана, страничното огледало и бронята. Отказано му е да му бъде даден изготвения от полицията протокол, а ако го иска – трябва да го вземе от прокуратурата. Шофьорът е завел дело срещу служителите, които са отговаряли за съхранението на колата.
Собственик на иззет преди 14 години от МВР джип: Карат го полицаи (ВИДЕО)
Димитър Чонгов получава наказателни постановления за нарушения
Автомобилът на Димитър Чонгов от гоцеделчевското село Ново Лески му бил иззет от полицията преди 14 години уж заради разследване. След това не си го получил обратно, а започнал да го вижда с други шофьори зад волана – всичките служители на МВР, които го управлявали като служебен автомобил.
2009-а е последната година, в която Димитър Чонгов има джип на практика. След това собствеността му е само на теория. „Джипът е взет с протокол за доброволно предаване. Предал съм го на съхранение при тях - МВР – Гоце Делчев, 2009 година, да правят някакви проверки. Обясниха ми, че имат съмнение за интервенция по шасито, има нещо номер на шасито, има някакви ръжди. Направиха експертизи. От Интерпол и застрахователи не се издирва джипът”, обясни собственикът на колата.
Чонгов решил, че щом няма нещо нередно, е въпрос на дни джипът да му бъде върнат. Но дните се превърнали в месеци, а месеците - в години. „От 2015 година започнаха да си го карат като лична вещ, катастрофираха с него, двигателя блокираха, пускам жалби - нищо. Почнаха да ми идват наказателни постановления. На камери – превишена скорост, без гражданска отговорност, имах проблеми по границата, по едно време станаха около 2600 лева глоби, на границата не ме пускат, искат да ми връчат актовете”, оплака се Димитър Чонгов. Успял да докаже, че не той кара джипа, и глобите паднали. Започнал съдебен процес. Преди 6 месеца излязло окончателно решение на съда в Гоце Делчев – полицията да върне автомобила на собственика от Ново Лески.
„Входирахме молба до ОДМВР - Благоевград да ни върнат джипа. В деловодството казаха, че искат оригиналния документ, че това може да е фалшиво. Получиха оригиналния документ, направихме среща с директора, с моя адвокат. Обяснихме му, че имаме решение, че трябва да ни върнат джипа. Той каза, че не може да вземе решение, трябва министърът да реши, че си правят тяхно разследване, проверки и до ден днешен – нищо”, каза още Димитър Чонгов. Нещо повече – докато опитвал да следи какво документално се случва със собствения му автомобил, Чонгов стигнал до документи, според които джипът официално става собственост на МВР.
„С една заповед на министъра на финансите ми го крадат, обсебват ми го, взимат ми го, без да има решение на съд, прокуратура. Пускат ми документ от прокуратурата като определение, че джипът е в полза на държавата, без да е минало съдебно решение, без нищо. Аз искам да попитам как автомобилът е зачислен в баланса на МВР? С какъв документ? Джипът го купих с договор за покупко-продажба от България, минах през сверка-канал, издадоха ми документ, карах го една година и след година и нещо се оказа, че е нередовен, а пък те могат да го карат?! Как е нередовен, а те го карат без гражданска и без никакви документи? Кой го кара - не знам – дали директорът, дали шофьорът”, чуди се собственикът на колата.
От полицията не уточниха кой е карал автомобила, нито какво точно се е случило или объркало, за да бъде взет по този начин. Единствената официална информация е, че тече процедура по връщането му на собственика. Тя обаче изисква време, за да бъде всичко законно издържано. А Чонгов чака.
Верижна катастрофа при Рилци заради 100-метрова "локва" на Е-79
Проливният дъжд над Благоевградско изрови пътя между Благоевград и Рилци. Големият отвор на пътя предизвика катастрофа между три коли.
Дупката в пътя е с дължина над 100 метра. Тя се е образувала вследствие от изливаща се вода от дере до пътя.
Около 7 ч. навлизайки в “локвата” се удрят джипове „Мерцедес“ и „Тойота“. Леко е ударен и трети автомобил.
Движението се осъществява само в изпреварващата лента.
Проверка на компрометираният участък е направен от директора на ОД МВР - Георги Кандев, директора на ОПУ - Иван Кунев, директора на ОД ПБЗН - Георги Пармаков, представители на пътно-подържащата фирма.
Заради дъжда свлачище на Е-79 има и между Черниче-Брежани, заради придошла река е залят пътя и между Черинче и Крупник.
Джипът на бизнесмена Димитър Чонгов, ползван от полицейски шефове, се оказа дерегистриран, той отказа да го вземе
Скандалът с джипа на бизнесмена Димитър Чонгов от с. Ново Лески, община Хаджидимово, който се оказа ,че бил ползван служебно от полицейски шефове, продължава да набира скорост. Бизнесменът бил уведомен от полицията да отиде вчера в 16.00 часа да си го вземе от гаража на ОДМВР – Благоевград. Когато отишъл заедно с адвокатката си Парашкева Зотева и вещо лице, където ги чакала комисия от полицията, се оказало, че лекият автомобил „Тойота“ е без номера.
„Регистрационните табели на автомобила са свалени. Има друг номер на шасито. При това положение аз не се съгласих да си получа колата“, заяви пред медиите Димитър Чонгов, докато траеше огледът.
„Колата е дерегистрирана. Поради каква причина, ние не знаем. Шефът на КАТ – Благоевград , който също беше на огледа, заяви, че ще ни даде отговор до 9 май. Разбрахме се да бъде направен повторен оглед с вещи лица от двете страни на автомобила”, поясни след приключване на вчерашния оглед двокат Парашкева Зотева. Дотогава джипът остава в гаража на полицията.
Припомняме, че лекият автомобил е иззет на 13 август 2009 г. от гоцеделчевските полицаи след проверка, която установила, че номерът на рамата е изрязан и на негово място е залепена планка с друг номер. Започнало разследване за престъпление по чл. 345а, ал. 1 от НК, но тъй като извършителят не бил разкрит, на 6 февруари 2012 г. делото е прекратено с постановление на наблюдаващия прокурор поради изтекла давност. В същото постановление джипът е отнет в полза на държавата. Едва през октомври 2022 г. прокурорското постановление било отменено с окончателно съдебно решение и Димитър Чонгов предприел действия по законовия ред, за да си върне обратно джипа от полицията. От там обаче отказали да му го върнат, поради което той подал сигнал до министъра на МВР, до омбудсмана и до Окръжна прокуратура – Благоевград.
Докато траела цялата сага, той бил глобен за неплатени винетки и гражданска отговорност на джипа, който от 2015 г. се ползвал служебно от директорите на ОДМВР – Благоевград. Наложило му се да обжалва санкциите, които впоследствие са отменени от съда.
На 16 май 2022 г. Чонгов получил писмо от ОДМВР – Кюстендил, че има наложени глоби по 9 фиша за нарушение на Закона за движение по пътищата.
„Проведох лична среща с директора на ОДМВР – Благоевград комисар Георги Кандев на 22 ноември 2022 г., в която участва и моят адвокат Парашкева Зотева. При разговора полицейският директор заяви, че само министърът може да вземе решение за джипа и отказа да ми го върне. Парадоксалното е, че въпреки че има окончателно съдебно решение и талонът на автомобила е у мен, отказаха да ми го върнат”, заяви преди седмица Димитър Чонгов.
На срещата преди 6 месеца Чонгов видял в двора на полицията джипа си с оригиналните номера – Е 9697 ВР. Цялата хронология по случая той бе описал в сигнал до вътрешния министър, който, придружен с копия на документи, бе изпратен до Pirinsko.com, пресцентъра на ОДМВР – Благоевград и други медии.
Официалната реакция по случая на полицията беше, че са предприети действия за връщане на лекия автомобил.
Източници:
https://vsi4kibri4ki.com/news/vrnaxa-ko ... ki-parking
https://nova.bg/news/view/2023/04/14/40 ... %B5%D0%BE/
https://www.vbox7.com/play:8c62266b67
https://infomreja.bg/verijna-katastrofa ... 03759.html
https://pirinsko.com/djipyt-na-biznesme ... me-122978/
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0 ... 0%B5%D0%B2
"Неприятната истина: няма да можете всички да станете инфлуенсъри. Все някой ще трябва да работи."