За тези от вас, които не знаят за какво става дума, ще се опитам да обясня възможно най-подробно и най-опростено.
Щам е понятие, което характеризира генетична вариация или подтип на даден организъм.
Когато си купите спори, те са съставени от много различни щамове, като някои от тях, когато се развият нямат нужните генетични свойства да се размножават или да дадат потентен плод. Както при растенията всяка семка може да бъде различна от майката с различен фенотип.
Ако заразите субстрата директно със спори в него ще се развият много различни щамове, като само малка част ще имат нужните ни генетични качества, за да ни дадат потентни плодове. Крайният резултат, ще бъде нисък добив и сравнително ниска потентност.
Заради по-горните причини се налага да изолираме най-добрия щам, за да ни даде най-добрите резултати.
Това е вторият ми опит, първият беше пълен провал, заради малкото информация, която бях прочел по темата, също така заради лошата хигиена при заразяването. Резултатът беше всякакви други гъбички (червени, зелени, лилави, сини), но не и тези, които ми трябваха
За целта ще използвам за основа агар-агар и панички Петри (вероятно сте ги виждали в много филми). Агар-агар е перфектният субстрат за целта, защото може да задържи нужното количество влага и хранителни вещества за развитието на гъбичките.
Какво ни трябва:
1- Стерилни Петри панички с агар-агар - намират се ужасно трудно и понякога се налага да се поръчат от чужбина, аз успях да ги изнамеря от една българска лаборатория с хиляди молби да ми ги продадат.
2- Спирт
3- Запалка
4- Изолирбанд или друг вид лепенка
5- Спринцовка и игрла
6- Спори
7- Памук
Първото нещо, което трябва да направите е да стерилизирате абсолютно всичко. Хубаво е да се намирате в помещение в което няма включени вентилатори или климатици и да не става течение, на кратко въздухът не трябва да е в движение най-добре е да го направите в затворена стая или дори в баня след основно почистване с белина.
Ако сте отглеждали гъби дори веднъж най-вероятно процедурата ви е ясна (Стерилизация на иглата под пламък - заразявате - отново стерилизация - заразявате)
След успешно заразяване, ще видите първите следи от вегетативните части на губите, а именно мицела съставен от маса разклоняващи се хифи. Една типична спора покълва в хомокариотен мицел, който не може да се размножава полово. Когато два съвместими хомокариотни мицела се съединят и образуват дикариотен мицел, този мицел може да образува плодово тяло (спорокарп) като гъба. Мицелът може да е миниатюрен, образуващ колония, която е твърде малка за да се види, а може и да е обширен. През мицела гъбите абсорбират хранителни вещества от околната среда. Това става в двуетапен процес. Първо хифите секретират ензими в или върху източника на храна, които разлагат биополимерите на по-малки единици като мономери. След това тези мономери се абсорбират в мицела чрез улеснена дифузия и активен транспорт.
Днес е "ДЕН - 1" от заразяването, ще качвам ъпдейти при всеки етап от развитието.
Това е резултатът от първият ми опит. При появата на нещо различно от бяло, незабавно отделете Петри паничката от останалите или направо я изхвърлете.
Добре дошли! Моля запознайте се с нашите ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ и УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
преди да продължите!
Производството, купуването, продаването, разпространението и притежанието на наркотици се наказва от закона в голяма част от държавите по света! Моля запознайте се с местните си закони.
преди да продължите!
Производството, купуването, продаването, разпространението и притежанието на наркотици се наказва от закона в голяма част от държавите по света! Моля запознайте се с местните си закони.
Втори опит за изолиране на щам на Golden Teacher върху агар
- WDScorpio
- СЕО
- Мнения: 921
- Регистриран на: 03 Дек 2018, 15:59
- Has thanked: 84 times
- Been thanked: 1874 times
- WDScorpio
- СЕО
- Мнения: 921
- Регистриран на: 03 Дек 2018, 15:59
- Has thanked: 84 times
- Been thanked: 1874 times
Дата 21.12.2018 точно 4 дни след заразяването.
Първи следи от мицел
Първи следи от мицел
- WDScorpio
- СЕО
- Мнения: 921
- Регистриран на: 03 Дек 2018, 15:59
- Has thanked: 84 times
- Been thanked: 1874 times
дата 23.12.2018 точно 6 дни след заразяването
- WDScorpio
- СЕО
- Мнения: 921
- Регистриран на: 03 Дек 2018, 15:59
- Has thanked: 84 times
- Been thanked: 1874 times
Нещо много интересно
Агресивно развитие на плесен в търсене на ресурси
Агресивно развитие на плесен в търсене на ресурси
- WDScorpio
- СЕО
- Мнения: 921
- Регистриран на: 03 Дек 2018, 15:59
- Has thanked: 84 times
- Been thanked: 1874 times
Все още съм аматьор и нямам нужда от такава техника
От 4 панички само 1 става за изолация на Щам
На първите две снимки ще видите оградено мястото от което утре ще отрежа част и ще заразя други 3 панички
----
- WDScorpio
- СЕО
- Мнения: 921
- Регистриран на: 03 Дек 2018, 15:59
- Has thanked: 84 times
- Been thanked: 1874 times
Малко се забавих с качването на снимките, но ето ги и тях
Това е първа изолация, като е хубаво да се направят поне още 2 за да се изолира на 100% стреина
Така изглеждат 18 дни след заразяването от първата партида
Това е първа изолация, като е хубаво да се направят поне още 2 за да се изолира на 100% стреина
Така изглеждат 18 дни след заразяването от първата партида
- Bathory
- Градинар
- Мнения: 280
- Регистриран на: 02 Ное 2022, 23:27
- Has thanked: 546 times
- Been thanked: 388 times
Много интересно ми стана, какво се случи след това?
За първи път гледам гъби от готов кит, още не са станали, обаче се чудя дали има начин да се само поддържа културата без да се налага поръчка на спори.
Имам достъп до микробиологично оборудване (бокс, петрита, термостат).
За първи път гледам гъби от готов кит, още не са станали, обаче се чудя дали има начин да се само поддържа културата без да се налага поръчка на спори.
Имам достъп до микробиологично оборудване (бокс, петрита, термостат).
Здравей, имам питанка: като изолира желания щам, как процедира със разпространението му към друг източник на храна (торта)WDScorpio написа: ↑17 Яну 2019, 20:01 Малко се забавих с качването на снимките, но ето ги и тях
Това е първа изолация, като е хубаво да се направят поне още 2 за да се изолира на 100% стреина
20181228_165058-min.jpg
Така изглеждат 18 дни след заразяването от първата партида
20190117_194942-min.jpg20190117_195016-min.jpg20190117_195026-min.jpg20190117_195038-min.jpg20190117_195042-min.jpg
- Focktor
- Баш Градинар
- Мнения: 366
- Регистриран на: 04 Сеп 2019, 15:13
- Has thanked: 566 times
- Been thanked: 320 times
Парче от агара/парчета, към стерилизарана храна.vincroots написа: ↑16 Ное 2022, 08:21Здравей, имам питанка: като изолира желания щам, как процедира със разпространението му към друг източник на храна (торта)WDScorpio написа: ↑17 Яну 2019, 20:01 Малко се забавих с качването на снимките, но ето ги и тях
Това е първа изолация, като е хубаво да се направят поне още 2 за да се изолира на 100% стреина
20181228_165058-min.jpg
Така изглеждат 18 дни след заразяването от първата партида
20190117_194942-min.jpg20190117_195016-min.jpg20190117_195026-min.jpg20190117_195038-min.jpg20190117_195042-min.jpg
Биопсия от мицел от петрито, към воден хранителен разтвор. След което да инжектираш в избрания и стерилизиран хранителен контейнер.
Разбира се това трябва да се прави в стерилна среда, SAB, FFU/Flowhood
Нищо сложно, просто зависи от ситуацията.