Пускам тема,защото повечето проблеми,които наблюдавам се дължат много често на неправилно поливане(най-често е твърде често с малки количества вода,но има и други варианти) или на това,че почвата задържа влага,а се изразяват под формата на светлеене,петна,недостици,в други случаи приличат на преторяване,но се лекуват с прецизиране на поливането и съхненето,а не толкова с добавки.
Започвам с едно общо клипче изобщо за домашните цветя как и защо се поливат,понеже в него са дадени базови неща.И ще подбирам и други специално за марихуана,които ми харесат,вие също ако желаете споделяйте добри практики и клипчета за поливане.
Няколко полезни неща по отношение на дренажа и влагата: навлажнявайте си леко почвения микс преди да садите в него каквото и да е,защото ако е изпръхнал от пакета после трудно попива и водата му изтича.От пакета са обичайно достатъчно влажни,но ако и вие добавят перлит,зеолит и други добавки хубаво е да се навлажни ЛЕКО за да се споят и дори да се остави известно време преди употреба.Гледайте как се държи доста намокрен почвен микс,сипете някъде отделно и обилно го намокрете,след това го стиснете на топка и вижте разпада ли се тя,ако трябва добавяйте кокос,перлит и тн за да бъде рохкава,а остава ли на мокра,сбита,кална топка(особено ако използвате почва от градината или чернозем те могат всъщност да бъдат много кални) то и за корените няма да е приятен и на дъното на саксията почти никога няма да може да изсъхне.Ако съдовете са пластмасови и прекалено големи пробийте им дупки и по страните,там където се предполага,че би останало най-влажно най-продължително време,ако трябва повдигайте ги върху нещо за да се върти добре въздуха и отдолу,нека да има известно разстояние и между тях,дори вентилатор на нивото почвата не би навредил в някои случаи.Не оставяйте полятите цветя да киснат в паничките с изтеклата вода,а я изсипвайте.Поливайте бавно,внимателно ако трябва с паузи и обилно докато саксийката понатежи за да знаете,че действително сте напоили навсякъде.Преполиването всъщност е твърде често поливане,ане толкова прекомерно количество вода,макар че напред в цъфтежа когато не пият толкова и прекомерното количество вода може да не им се отрази добре ако не могат да изсъхнат дълго време.....Но по-честият проблем,е че няма достатъчна пауза между поливанията,а цветята и техните корени нарастват по време на съхненето и имат нужда от достатъчно дълго изсъхване според големината на съда,почвения микс и условията.Това обаче не се отнася за кокоса,той не се полива като почва!Друга честа грешка е мъничко поливане в средата.Така може да се полива само докато цветенцето е съвсем малко бебе в голям съд,но в даден момент поливането трябва да се съобразява с размера на цветето и къде се намират неговите корени,защото крайчетата на корените не могат да се споят с прекомерно суха почва или да изтеглят нещо от нея,дори и хрантелните вещества да са си там.така че търсете баланса,хем да имат въздух,но не да увиснат.В платнени съдове нека споделят колегите как най-добре с еполива,те също си имат специфики,аз не ги предпочитам и не съм толкова запозната с тях,знам че от страх д а не потекат обикновено не ги дополиват в страни......
https://www.youtube.com/watch?v=6CI9nMq ... cGardening
Добре дошли! Моля запознайте се с нашите ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ и УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
преди да продължите!
Производството, купуването, продаването, разпространението и притежанието на наркотици се наказва от закона в голяма част от държавите по света! Моля запознайте се с местните си закони.
преди да продължите!
Производството, купуването, продаването, разпространението и притежанието на наркотици се наказва от закона в голяма част от държавите по света! Моля запознайте се с местните си закони.
Как да поливаме
-
Inna
- Marijuana Mom

- Has thanked: 8098 times
- Been thanked: 5502 times
-
Mtod88
- Градинар

- Has thanked: 52 times
- Been thanked: 99 times
Аз моя опит с поливането, мога да споделя, че цветето което гледам сега, го засуших с един повече.Обикновено поливам веднъж в седмица, но този път изчакам 8 дни, полях както Ина е описала и тогава започнаха проблемите с него. Не съм сигурен дали е заради текстилните саксии, до сега не съм имал такъв проблем. Мисля си, че е трябвало да му сложа по-малко вода и видя как ще реагира. Обикновено поливам с 2 литра вода на 11.5л саксия. Та мисълта ми е, че сега осъзнавам колко е важно поливането и количеството вода да правилното количество спрямо съответната ситуация.
-
Inna
- Marijuana Mom

https://www.youtube.com/watch?v=9aY0EJ9 ... oomandGrow Eто още едно интересно.
Мtod88:според размера и вида на саксията,каква е почвата и колко е голямо цветето,като е много важно да съхне достатъчно преди следващата поливка,но не да изпръхне или увисне чак.Малко по чувство е да го нагодиш...Аз например не бъркам с пръст за да проверя,по-скоро вдигам саксията или просто вече съм гледала в тези саксии с тази почва и и добавям това,което трябва за да съхне по-добре.....Понякога може да не го оцелиш от раз разбира се.
Мtod88:според размера и вида на саксията,каква е почвата и колко е голямо цветето,като е много важно да съхне достатъчно преди следващата поливка,но не да изпръхне или увисне чак.Малко по чувство е да го нагодиш...Аз например не бъркам с пръст за да проверя,по-скоро вдигам саксията или просто вече съм гледала в тези саксии с тази почва и и добавям това,което трябва за да съхне по-добре.....Понякога може да не го оцелиш от раз разбира се.
-
Inna
- Marijuana Mom

А това е за дренажа отдолу,тъй като Ветрушката спомена,че е имал проблем с керамзит,поставен за дренаж на дъното на саксията...Аз смятах,ч е е хубаво,но явно по-добре да се забърка добра почва и да се полива внимателно.....
https://www.youtube.com/watch?v=1aHPIZX ... cGardening
https://www.youtube.com/watch?v=1aHPIZX ... cGardening
-
Inna
- Marijuana Mom

Тук да ви покажа една примерна почва горе долу колко рохкава и разредена с бучици я правя, като може и още повече перлит да има, вермикулит и тн. Аз си ги купувам допълнително зеолит и такива, защото купените от пакета стават, но винаги им трябва още малко разреждане. Също я намокрям леко предварително, така че да се оживи, ако имам сипвам малко полезни бактерийки и подобни преди още да садя в нея. Сега в случая основата е на Био цвет торфа(но иначе гледам да не са сложили НПК торове производителите)
А това са ми саксиите. Макар че те са работни и са по-добри от онези "естетичните"(при тях е помислено по практично за растенията) , защото имат дупки долу отстрани фабрични все пак аз ги допробивам още, там където евентуално ще остава най накиснато да влиза допълнително въздух. Напоследък всичките им праея дупки, мисля че е много по - добре, особено когато са по - плътно една до друга. Даже още много дупки може, никога не са излишни.Могат допълнително и да се повдигнат на нещо два пръста, три от земята.
А това са ми саксиите. Макар че те са работни и са по-добри от онези "естетичните"(при тях е помислено по практично за растенията) , защото имат дупки долу отстрани фабрични все пак аз ги допробивам още, там където евентуално ще остава най накиснато да влиза допълнително въздух. Напоследък всичките им праея дупки, мисля че е много по - добре, особено когато са по - плътно една до друга. Даже още много дупки може, никога не са излишни.Могат допълнително и да се повдигнат на нещо два пръста, три от земята.
-
Inna
- Marijuana Mom

И тази е Био цвет, хубава е, да, може и чиста да се използва за по бързо. аз си добавям разни камъчета и лавички за други микроелементи и за въздух в почвата и също малко тор от червей, но тук сега май няма.... И вече поливката според условията, на кой колко му е влагата в мястото, дали лампата суши, дали е на висок етаж или в мазе...... Затова може би ти поливаш по често и ти върви, а при мен ще остане пък дълго влажно и поливам доста рядко. Но при всички случаи паузата да съхне е важна, просто при всеки трае различно......
.png)