От известно време искам да си направя система за автоматично подаване на въглероден диоксид в оранжерията. Купих си електрически клапан (на 24 волта), маркучи, снадки, скоби, сега избирам каква да бъде бутилката (избора ми е пред 3 варианта - 10, 20 и 100л), вероятно ще се спра на най-малката, че лесно се носи. От всичко преди сглобяване ми остана да се снабдя с РРМ метър (тук, моля за съвет какъв да избера, за да е най-точен в измерването на наситеността на въглероден диоксид в помещението).
Моля, ако някой е правил такива опити или ползва такава система - да сподели. Мисля, че темата щ ее интересна за всички, които искат да опитват да подобрят условията за отглеждане и изкуствената околна среда за растенията ни
По това начинание ме запали приятел от Украйна (разбира се гроувър), който ми каза, че след като е направил такава система, добивите му са се увеличили почти 3 пъти !!! От тогава не спира да ползва въглеродния диоксид.
Принципно не виждам нищо сложно, освен автоматичното подаване и спиране на газта + регулиране на точното количество за растенията в помещението.
Ще се радвам на дискусия и споделен опит и мнения !
Мир на всички !

.png)