Въведение -
Успешното клониране изисква стерилни инструменти, топлина, здрави растения и разбира се малко сръчност. Клонингите са чувствителни към средата в която ще ги поставите, лоши условия може да забавят вкореняването и да ускорят гниенето. Като цяло клонирането е елементарен процес, който нашите баби практикуват от както се помнят, като разменят по между си резници на цветя, плодови дръвчета или лози. Понякога е достатъчно да поставите резниците във вода и да чакате, но за да постигнете сигурни резултати трябва да се придържате към някой правила.
Материали
Вкоренител за резници (използвам този на Лакотофол)
Бръснарски ножчета (стерилизирани със спирт)
Кубче каменна вата (за последно ги намерих в IKEA 2лв. за 30бр.) има във всеки гроу шоп
Спирт за почистване на бръснарските ножчета и повърхноста, на която ще режете
Контейнер с прозрачен капак (кувьоз) нещо в което да се задържа влагата
Осветление
Престояла вода 24ч
PH метър
SuperThrive (1 капка / 4л вода )
Каменна вата
Каменната вата е перфектният избор за клонинги (стерилна, евтина, биоразградима и може да се постави в последствие във всичко от хидропоника до почва)
Колко клонинка ми трябват
Винаги ще има някаква разлика между клонингите. Колко по-бързо се развиват/вкореняват клонингите толкова по-голям потенциал имат да се развият и превърнат в страхотни растения. Заради смъртността, както и бавното и/или неуспешно вкореняване ви предлагам ако ви трябват 5 клонинга да отрежете 10 за да се застраховате.
Подготовка на майките
Майките трябва да се здрави, без паразити и във вегетация. Клонинги може да се вземат до 2 седмици напреднал цъфтеж, но ще бъдат стресирани и често трудно се вкореняват. Хубаво е да намалите азота в диетата на майките 3 дни преди рязането на клонинги. Много хора съветват дори да направите флуш на почвата с чиста вода. Азота спира растежа на корени, когато го намалите ще увеличите шанса за по-бързо вкореняване. Избягвайте да режете върховете, защото това ще спре растежа на майките във височина въпреки, че там има най-много хормони на растежа, а наблягайте на по-ниските клони, защото съдържат по-високи нива на скорбяла, което ще даде повече енергия на новите клонинги.
Подготовка на каменната вата
Потопете кубчетата с каменна вата във вода с SuperThrive (1 капка / 4л вода ) PH 5.5 за 24 часа.
Подготовка
Почистете бръснарското ножче със спирт
Почистете повърхността върху която ще режете със спирт
Изцедете купчетата с каменна вата и ги поставете в контейнера за клониране
Направете дупка в центъра на кубчетата 1см.
Видове клонинги/резници
Връхчетата са перфектни за клониране, тъй като съдържат най-много хормон на растежа. Клонинги взети от долната част на растението обикновено не са така добре развити. Аз предпочитам връхчета между 6см и 10см с 2-3 листа на тях и поне 2-3 nodes (възли/пъпки за разклонения). Изрежете големите листа на половина за да намалите листната площ, която едва развитите корени трябва да поддържат. След като сте отрязали резница от майка е време да го почистите от ненужните листа, както е показано на картинката .
Дневни задължения
1- Проветрявайте
Отваряйте капака поне веднъж на ден (за първите 3-4 дни след това го махнете) Дишайте вътре в контейнера за да вдигнете нивата на Co2
2- Поливки
Поливайте през ден, а след като махнете капака, всеки ден.
Веднъж щом корените се покажат извън кубчето вата (отнема 5-10 дни) ще трябва да ги поливате дори два пъти на ден за да ги поддържате влажни.
PH на водата вътре в кубчетата бавно ще се покачва, когато ги поливате с 5.6-.5.8 ще възстановявате нормалните нива на PH в зоната на корените. Когато оставяте кубчетата да изсъхнат ще накарате корените да растат и да търсят вода (Но не позволявайте да изсъхнат на барут)
След като сте махнали капака започнете да добавяте малко торове към водата Micro + Bloom + 1 капка / 4л SuperThrive.
3- Проверка на корените
След 5-10 дни корените вече трябва да излизат от кубчетата, за да проверите колко добре са се развили корените може да опитате да повдигнете кубчето като хванете директно клонинга (Не правете това преди 5-ти ден) ако се измъкнат значи не са развили корени. Обикновено не вкоренените клонинги изглеждат зелени и здрави със седмици. Ако клонинга не развие корени до две седмици. махнете го. Кафявите корени са индикатор за гниене. Веднъж след, като имат добре развита коренова система можете да ги преместите в хидропоника или почва.
Превод: WDScorpio
Кредит: Няма
Добре дошли! Моля запознайте се с нашите ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ и УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
преди да продължите!
Производството, купуването, продаването, разпространението и притежанието на наркотици се наказва от закона в голяма част от държавите по света! Моля запознайте се с местните си закони.
преди да продължите!
Производството, купуването, продаването, разпространението и притежанието на наркотици се наказва от закона в голяма част от държавите по света! Моля запознайте се с местните си закони.
Клониране: Стъпка По-стъпка
Както хората са различи, така един ползва един метод, а друг друг .
И аз ще ви споделя моите премеждия с клонирането
Моите драми с клонирането започнаха след прочитането на темата на Рип Клонинг Метод с Почва и реших да направя първият си клонинг от S2 поколение .Човек от немотия какво прави .
И започнах първо точно с лактофол (изхвърлих опаковката го почти пълен ) .Пробвах в джифи, пробвах в почва, пробвах във вата, ползвах с роотит, пробвах с няколко капки биороот и какво ли не .Просто не си заслужават парите .Същата работа върши хормона от върбови клонки, че дори и по-добра .
Знаете ли какво ?Според мен не си заслужаваше купуването на изброените препарати .Дори от джифито не останах доволен .В началото не знаех точно как да направя с него нещата и беше или сухо или влажно .....
от кубчетата вата също не останах доволен .
В чиста вода си се вкоренява перфектно и безпроблемно, трябва само няколко дни търпение повече .
Може да се вкорени директно в почва .
Осветление :За клонингите и нищожна цфл-ка ще свърши работа (12 ватова ми е вършела работа ) Дори съм правил клонинги под друго растение(автоматик който гледах 24/0), защото съм нямал място .
Един влагомер и термометър ви трябва за клонинг бокса .Една пръскалка с която да ги пръскате клонингите .
Кутия за храна с капак (струва 2-3 лв от веригите магазини според размера) или много голяма прозрачна кутия (10 лева ) .
Аквариум или някакви стъкларии също могат да свършат работа за направата на клонинг бокс .(или от куп други неща можете да импровизирате за да го направите ) Не отнема почти никакви усиля и средства .Консумацията на електричество е нищожна .Буквално !
Спестява много време и пари .
Спестява време от покълване, спестява пари за семена, знаете със сигурност пола и фенотипа на растението .
С клонингите можете да вадите реколта по-бързо/по-често (индор) или просто да си подготвите от 2 семки няколко клонинги за аутдоора и да ги извадите на вън след сланите, когато пониква конопа, вие ги слагате със стебло 1 пръст .
П.С някой ден жертвай ако можеш 1 растение и му дай 20х дозата от SuperThrive и виж какво ще стане .
SuperThrive e ефикасен продукт, познавам хора който са страшно доволни от него, има ли са проблеми с растения и направо са ги връщали обратно в играта благодарение на него .
Но въпреки това си мисля, че има нещо гнило в него и за това се въздържам от него .
Отглеждайте за качество, не за количество .Дори да отглеждате количество, то нека бъде качествено .
КРЕДИТ: firstcitizen
И аз ще ви споделя моите премеждия с клонирането
Моите драми с клонирането започнаха след прочитането на темата на Рип Клонинг Метод с Почва и реших да направя първият си клонинг от S2 поколение .Човек от немотия какво прави .
И започнах първо точно с лактофол (изхвърлих опаковката го почти пълен ) .Пробвах в джифи, пробвах в почва, пробвах във вата, ползвах с роотит, пробвах с няколко капки биороот и какво ли не .Просто не си заслужават парите .Същата работа върши хормона от върбови клонки, че дори и по-добра .
Знаете ли какво ?Според мен не си заслужаваше купуването на изброените препарати .Дори от джифито не останах доволен .В началото не знаех точно как да направя с него нещата и беше или сухо или влажно .....
от кубчетата вата също не останах доволен .
В чиста вода си се вкоренява перфектно и безпроблемно, трябва само няколко дни търпение повече .
Може да се вкорени директно в почва .
Осветление :За клонингите и нищожна цфл-ка ще свърши работа (12 ватова ми е вършела работа ) Дори съм правил клонинги под друго растение(автоматик който гледах 24/0), защото съм нямал място .
Един влагомер и термометър ви трябва за клонинг бокса .Една пръскалка с която да ги пръскате клонингите .
Кутия за храна с капак (струва 2-3 лв от веригите магазини според размера) или много голяма прозрачна кутия (10 лева ) .
Аквариум или някакви стъкларии също могат да свършат работа за направата на клонинг бокс .(или от куп други неща можете да импровизирате за да го направите ) Не отнема почти никакви усиля и средства .Консумацията на електричество е нищожна .Буквално !
Спестява много време и пари .
Спестява време от покълване, спестява пари за семена, знаете със сигурност пола и фенотипа на растението .
С клонингите можете да вадите реколта по-бързо/по-често (индор) или просто да си подготвите от 2 семки няколко клонинги за аутдоора и да ги извадите на вън след сланите, когато пониква конопа, вие ги слагате със стебло 1 пръст .
П.С някой ден жертвай ако можеш 1 растение и му дай 20х дозата от SuperThrive и виж какво ще стане .
SuperThrive e ефикасен продукт, познавам хора който са страшно доволни от него, има ли са проблеми с растения и направо са ги връщали обратно в играта благодарение на него .
Но въпреки това си мисля, че има нещо гнило в него и за това се въздържам от него .
Отглеждайте за качество, не за количество .Дори да отглеждате количество, то нека бъде качествено .
КРЕДИТ: firstcitizen
-
new vilager
- Градинар

- Has thanked: 495 times
- Been thanked: 223 times
Извинявам се за глупавия въпрос...нов съм, а клонирането ме привлича и тепърва чета за него. Не намерих никъде тази информация, затова питам - от всяко растение ли може да се направим клонинги ? Имам предвид - трябва ли да е от регулар семка или може и да от феминизирано, авто и т.н. ?
Благодаря предварително !
"Освен сега, има и после !"
- SativaLover
- Градинар

- Has thanked: 87 times
- Been thanked: 91 times
Става и от регулар и от fem. но растението трябва да е добре гледано и задължително във вегетация.... автоматиците не стават за тази работа, защото цъфтят много рано и когато си поискатnew vilager написа: ↑21 Ное 2019, 16:25 Извинявам се за глупавия въпрос...нов съм, а клонирането ме привлича и тепърва чета за него. Не намерих никъде тази информация, затова питам - от всяко растение ли може да се направим клонинги ? Имам предвид - трябва ли да е от регулар семка или може и да от феминизирано, авто и т.н. ?
- firstcitizen
- Буден

- Has thanked: 5591 times
- Been thanked: 3543 times
Могат да се вземат прекрасни клонинги и от цъфтящи растения, след което се ревегетират. След това клонингите от такива растения "помнят" цъфтежа и през цъфтежа се развиват с много по-интензивни темпове.SativaLover написа: ↑21 Ное 2019, 16:31Става и от регулар и от fem. но растението трябва да е добре гледано и във вегетация.... автоматиците не стават за тази работа, защото цъфтят много рано и когато си искатnew vilager написа: ↑21 Ное 2019, 16:25 Извинявам се за глупавия въпрос...нов съм, а клонирането ме привлича и тепърва чета за него. Не намерих никъде тази информация, затова питам - от всяко растение ли може да се направим клонинги ? Имам предвид - трябва ли да е от регулар семка или може и да от феминизирано, авто и т.н. ?
Благодаря предварително !![]()
#БГКоноп
- SativaLover
- Градинар

Да , може и да не е задължително във вегетация, но през цъфтежа е по-трудно 
-
new vilager
- Градинар

- Has thanked: 495 times
- Been thanked: 223 times
- firstcitizen
- Буден

Кое му е по-трудното? Ще направиш същото, което ще направиш на другите клонинги. Ще го държиш в същите условия... единствено най-много да изчакаш някой друг ден повече, но после това се отблагодарява.SativaLover написа: ↑21 Ное 2019, 17:00 Да , може и да не е задължително във вегетация, но през цъфтежа е по-трудно![]()
Тази тема е с повече информация и снимки.
viewtopic.php?f=3&t=162
#БГКоноп
- firstcitizen
- Буден

Ще се получи!new vilager написа: ↑21 Ное 2019, 17:18 Ще опитам от тази хубавица. За сега е най-доброто, което съм отгледал (не ми се смейте -новобранец съм![]()
Феминизирано растение, но е фотопериодно, не е автомат. От преди ден-два се появиха първите пистили, смятам, че съм навреме ?
Разгледай тази тема:
viewtopic.php?f=3&t=162
#БГКоноп
- SativaLover
- Градинар

Може първо да я върнеш във вегетация и тогава... ако е след бране, остави само най-долните разклонения.
https://www.thcfarmer.com/attachments/2 ... pg.781835/
https://www.thcfarmer.com/attachments/2 ... pg.781835/
.png)