Ако ви арестуват или задържат, най-доброто, което можете да направите е да запазите мълчание.
НЕ подписвате нищо до пристигане на адвоката ви!!!
Не, няма да ви освободят ако се признаете за виновен. Не, няма да ви освободят ако им дадете информация. Ако нямате повдигнати обвинения ще ви пуснат до 24 часа.
Не се съгласявате с нищо, дори да сте виновни, защото така само ще ги улесните. Ако не се признаете за виновен, то тогава те ще трябва да го докажат.
Запомнете тези правила -
Имате право да запазите мълчание!
Имате право да се свържете с адвокат И ТРАБВА! Ако нямате такъв ще ви бъде назначен служебен. Имайки предвид, това с което се занимаваме е задължително да имате телефона на адвокат записан на хартия или визитка винаги във вас!
Имате право да се свържете с член на семейството ви. Не вие лично, но органите на реда ще го направят при ваше желание. Хубаво е да знаете, че дори да се опитате да го скриете от родителите си, то те ще разберат в един момент, а по-добре рано от колкото късно, защото така, ще могат да ви помогнат.
НЕ ОКАЗВАЙТЕ СЪПРОТИВА! ИЗПЪЛНЯВАЙТЕ НАРЕЖДАНИЯТА НА ОРГАНИТЕ НА РЕДА. В противен случай те ще използват сила и това не е яко.
Имате и право да запазите личното си достойнство, но това в България е относително понятие и има вероятност да се държат с вас, като с парцал и да ви понабият, но само мога да ви кажа да стискате зъби, докато не дойде адвоката ви.
Когато сте задържан, срещу вас ще бъдат използвани всевъзможни техники с цел да ви изплашат и изнервят. Стойте спокойни до колкото е възможно, мислете за нещо хубаво и чакайте адвокат!
Шофиране
Ако бъдете спрян под въздействие на опиати, ще ви бъде направен тест, който можете и трябва да откажете, ако знаете че ще бъде на 100% положителен, защото ще бъдете задържан и ще ви бъде наложена глоба, а няма да будете съден. В България заплатите на ченгетата са ниски и имате шанс да ги подкупите, НО трябва да подходите деликатно. Не се заяждайте, а се дръжте по възможно най-вежливия и деликатен начин, така че да не ги изнервите, така шансовете ви се увеличават. Вероятно сумата ще бъде висока 200-1500лв намерете начин да се сдобиете с тях.
Тестовете хващат ~24часа след употреба.
TIPS: Жабурете с кислородна вода 1-2 пъти преди да се качите и карате. Тестовете показват че 3-4 часа след употреба и жабурене с кислородна вода DrugCheck 3000 показва отрицателна проба. За DrugCheck 5000 няма достатъчно информация, а той е в пъти по чувствителен.
Обиск в дома ви
За да бъде направен обиск в дома ви трябва да има подаден сигнал за нарушаване на обществения ред, като - Силна музика, "Подозрително поведение", Укриване на бегълци, Укриване на оръжие или наркотици. Всички тези сигнали могат да бъдат подадени срещу вас от ваш съсед, приятел, роднина и тн.
Когато, ви се позвъни на врата, направете всичко възможно да се отървете от укриваните от вас вещества, най-добрият вариант е в тоалетната. Законът ви задължава да отворите врата, но не и да ги допуснете вътре, НО това няма да ги спре. Те могат да влязат под претекст, че нарушавате закона.
Личен обиск и наказания за притежание на марихуана.
Според нашето законодателство тя е приравнена с всички останали наркотици т.е цигара марихуана е равна пред закона както на доза хероин или един грам кокаин, така и на 5 хапчета екстази.
В количествено отношение законът различава само понятията големи размери – наркотик на стойност между 70 и 140 минимални работни заплати ( лишаване от свобода – от 3 до 12 години; глоба – от 10 000 до 50 000 лева) и особено големи размери – наркотик на стойност над 140 минимални работни заплати (лишаване от свобода – от 5 до 15 години; глоба – от 20 000 до 100 000 лева).
Важно е да развенчаем мита за еднократната доза или позната като марихуана за лично ползване.
През 2004 от Наказателния кодекс отпадна частта, която ме освобождава от наказателна отговорност, ако имам наркотик в размери, предназначени за еднократна употреба. Това означава, че вече без значение какво количество марихуана имам в себе си, то аз съм наказателно отговорен и извършвам престъпление.
Как могат да ме хванат с марихуана?
За да ме хванат, че държа в себе си марихуана, полицаите първо трябва да ме претърсят, т.е. – да ми извършат личен обиск.
Най-важното, което трябва да знам е, че такова “джобене” е позволено само при следните случаи:
когато съм задържан и за мен има данни, че съм извършил престъпление;
когато има данни за мен, че нося опасни или забранени за притежаване предмети;
когато се намирам на място, където е извършено престъпление или нарушение на обществения ред и има достатъчно данни, че нося в себе си вещи, които са свързани с извършеното престъплението или нарушението;
когато има подаден сигнал за мен в Шенгенската информационна система (ШИС) (Това е информационна система, използвана в много европейски държави за предоставяне на информация за хора и предмети. Информацията може да се отнася за изгубени вещи или изчезнали лица, за които има заповед за арест) за извършване на специфичен контрол.
Това означава, че при целенасочена полицейска проверка за марихуана, трябва да има данни, че аз или автомобилът, с който се движа, са свързани по някакъв начин с притежание, пренос или търговия на марихуана или някакво друго престъпление, т.е трябва да има основание за претърсването, което съответства на закона. Неправилно би било да ми извършат проверка само защото изглеждам мнителен, поради това трябва да попитам полицаите за основанието за извършване на обиск срещу мен. Проверка на автомобила ми (отваряне на багажника, ровене в жабката или на други места в колата) също означава личен обиск. За да бъде законно това претърсване, трябва да се състави протокол и да се подпише от свидетел, а след това този протокол се валидира в съда. Дори да открият, че аз притежавам марихуана, ако няма съставен по надлежния ред протокол, то аз не подлежа на наказателна отговорност, защото проверката на органите на реда е била незаконосъобразна, следователно и резултатите от проверката са незаконосъобразни. Задържането на мен или на притежаваната от мен марихуана без съставяне на протокол означава, че полицаите злоупотребяват с правомощия, което навежда на мисълта за евентуален рекет от тяхна страна спрямо мен.
1. Кога полицаите могат да ме спират на улицата и защо?
Проверката, която служителите на МВР могат да ми наложат на обществено място, се изразява в две основни направления: проверка на личната ми карта и извършване на личен обиск.
Полицаите могат да ме спрат за проверка на личната ми карта при следните условия:
когато съм под 18 годишна възраст и се разхождам вечер, следва да спазвам законово установените правила за часовите ограничения, в които мога да излизам навън. Практиката показва, че често вечер служителите на МВР проверяват личните карти на младежите, за да са сигурни, че се спазват следните правила:
когато съм поне на 14 години имам право да излизам без придружител до 22 часа и право да излизам след 22 часа, но с придружител;
когато съм на 18 години имам право да излизам без придружител след 22:00 ч.
когато има налични данни за мен, че съм извършил някакво престъпление или друго нарушение на обществения ред (примерно при дребно хулиганство);
когато проверката е наложителна, защото има извършено престъпление или административно нарушени;
когато съм чуждестранен гражданин и се провежда контрол по редовността на документите ми за самоличност и пребиваване в страната;
когато се намирам на контролен (пропусквателен) пункт, организиран от полицията;
когато проверката е наложена по искане на друг държавен орган.
Полицаите ме обискират или извършват т.н. официален оглед, познат още в разговорната реч като “джобене” или “прeджобване”, с цел да открият у мен доказателство за престъпление или укрити вещи.
Обискът е позволен само при следните случаи:
когато съм задържан и за мен има данни, че съм извършил престъпление;
когато има данни за мен, че нося опасни или забранени за притежаване предмети;
когато се намирам на място, където е извършено престъпление или нарушение на обществения ред и има достатъчно данни, че нося в себе си вещи, които са свързани с извършеното престъплението или нарушението;
когато има подаден сигнал за мен в Шенгенската информационна система (ШИС) за извършване на специфичен контрол. Това е информационна система, използвана в много европейски държави за предоставяне на информация за хора и предмети.Информацията може да се отнася за изгубени вещи или изчезнали лица, за които има заповед за арест.
Важно! Обиск може да ми бъде извършен само от лице, което е от същия пол като моя.
2. Как протича самата проверка?
За да съм спокоен с процедурата за проверка, следва учтиво да помоля полицаите да ме запознаят с основанието за извършване на обиска срещу мен. Ако е защото ме задържат, то какво е основанието за задържането ми. Ако е защото нося опасни или забранени предмети, то какви са данните, по които съдят за това нещо. Важно е да поискам всичко това да се впише в протокола за извършване на обиска ми. АКО ТЕ НЕ ПИШАТ ПРОТОКОЛ ТО ТОГАВА НЕ ГИ ПОДСЕЩАЙТЕ! Това може да ви бъде от полза
Задължително е обискът да се извърши освен от лице от същия пол, но и в присъствие на поне още един свидетел. А когато основанието за това е, защото съм задържан или укривам предмети от значение за съдебно дело, тогава свидетелите трябва да са поне двама (поемни лица) и отново от същия пол.
Първо и задължително условие, за да протече един обиск законосъобразно, е служителите на МВР да ми се представят, като се идентифицират с име и звание, а при съмнение от моя страна са длъжни да покажат и полицейските знаци по себе си и служебната си карта.
Второ: Полицаите следва да снемат самоличността ми, като представя документи за самоличност (лична карта, шофьорска книжка, паспорт). Ако не нося такива в себе си, е достатъчно, лицата, които имат документи за самоличност и ме познават да потвърдят, че аз съм човекът, за когото се представям.
Ако откажа без основание да представя документите си за самоличност на полицейските органи или не ги нося със себе си може да ми бъде наложена глоба в размер между 50 и 300 лева. Възможно е да последва и отвеждането ми за справка в близкото районно поделение на МВР и даже да ми бъдат взети отпечатъци, за да се разкрие самоличността ми.
Трето: Всеки път при извършване на обиск полицаите са длъжни да съставят протокол. Той се подписва от полицейския орган, от един свидетел и от мен. Полага ми се един екземпляр от него.
Важно! След като протоколът бъде попълнен от органите на реда, имам право да се запозная с неговото съдържание и да се уверя, че в него са изчерпателно описани всички вещи, които са били у мен в момента на обиска, както и да отчета дали не са пропуснати вещи или пък не са добавени нови. За да се подсигуря, че такива няма да се допишат, мога да задраскам свободните полета в протокола, след като го прочета. А ако нещо не е както смятам, мога да напиша възражението си в самия протокол в графата за това. По възможност, ако съм с приятел по време на обиска, е добре той внимателно да следи какви вещи се вадят от джобовете ми, за да не ми се подхвърли някоя незаконна без да забележа.
3. Как да се защитя, ако бъда подложен на неоснователен и неправилно извъшен обиск?
Мое конституционно право е това на лична свобода и неприкосновеност. Обискът следва да се извърши по начин, който не уронва честта и достойнството ми.
Когато полицаите употребят неправомерно сила или оръжие при упражняване на принудителни мерки върху мен, или когато ме обиждат и накърняват достойнството ми, мога:
да подам жалба в районното поделение на МВР;
да сигнализирам на съда в Страсбург, за да потърся защита на човечките си права. Това важи само за случаите, когато съм се възползвал от всичките вътрешноправни средства за защита, предвидени в българското законодателство. И дори, когато тези средства са неефективни и с тях не мога да постигна защита на нарушеното ми право или справедливо обезщетение, тогава също мога да се обърна към съда.
В случай, че иззетите от мен вещи не са доказателства за извършено нарушение или престъпление, следва да ми бъдат върнати след обиска и никой няма право да ги задържа, освен ако притежаването им е противозаконно. #
Добре дошли! Моля запознайте се с нашите ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ и УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
преди да продължите!
Производството, купуването, продаването, разпространението и притежанието на наркотици се наказва от закона в голяма част от държавите по света! Моля запознайте се с местните си закони.
преди да продължите!
Производството, купуването, продаването, разпространението и притежанието на наркотици се наказва от закона в голяма част от държавите по света! Моля запознайте се с местните си закони.
Арести обиски и проблеми с полицията
- WDScorpio
- СЕО
- Has thanked: 84 times
- Been thanked: 1913 times
- Crazy Train
- Баш Градинар

- Has thanked: 1516 times
- Been thanked: 1272 times
Това ми хареса. Разни практики на куките.
Не е нужно да отговаряте на полицаи и прокурори, ако първо не обяснят защо ви питат
Не е нужно да отговаряте на полицаи и прокурори, ако първо не обяснят защо ви питат
България има проблем със защита правата на задържаните да бъдат навреме, надлежно и разбираемо информирани защо са лишени от свобода. Често в такава неизвестност те биват притискани от правораздавателните органи да разкриват информация и да пишат обяснения преди да е пристигнал адвокатът им. Известна е и практиката да "канят" заподозрени на "разговор", който на практика се превръща в разпит и когато пристигне техен защитник, му се казва, че няма нужда от него, защото това не е задържане, а свободна беседа.
Това са част от заключенията на Агенцията на Европейския съюз за основните права (АЕСОП), базирана във Виена и наследник на Европейския център за мониторинг на расизма и ксенофобията. Докладът, изработен по поръчка на Европейската комисия, проследява прилагането на 3 директиви на ЕС в 8 държави, сред които и България, през 2018 г.
Данните в него се основават на интервюта с общо 252 души, включително 29 от България. От тях 11 са заподозрени от българските власти или са задържани по искане за екстрадиране от друга държава в ЕС, 6 са адвокати, 5 са полицаи, 4 са съдии или прокурори и 3 са от организации, които следят ситуацията в местата за задържане и лишаване от свобода.
Един от задържаните в България е описал, че известно време не е получил никаква информация за основанието и причините за това, а трима - че изобщо не са поличили никакво обяснение. Понякога те нямат достатъчно време да изчетат връчения им документ или полицията ги пришпорва да свършват бързо.
Липсваща или неразбираема информация
Представител на организация, наблюдаваща положението в местата за задържане, описва:"Основанието за задържане не е описано подробно в заповедта. Ако някой е арестуван, защото има доказателства за престъпление, това също не се описва в заповедта. Заповедта се попълва с колкото се може по-малко думи. Така че човекът не получава информация - най-малкото от тези документи не става ясно каква е причината, понеже задържаният няма представа какво означава, например, Член 72, параграф 1, точка 2, 3 и 4. Това не е информация, на която може да се разчита."
В други от проверените страни като Австрия, Дания, Гърция, Холандия и Полша, в повечето случаи основанията за арест са представени писмено и се обясняват устно. В Холандия заподозреният може да получи допълнително обяснение от помощник на прокурора, тъй като това е част от оценката за законното основание за лишаването от свобода.
Авторите на доклада уточняват, че поради малкия брой анкетирани не бива да се правят общи заключения, че по принцип така се действа във всяка от държавите. Но един от интервюираните в България задържани описва: "Изобщо не ми казаха защо ме арестуват. Питах ги "За какво, какво става, искам да знам какво се случва, защо е всичко това?", а те ми казват "Влизай в колата. За какво - ще научиш в полицейското управление".
Имате право да мълчите
Не само в България се злоупотребява с това, че хората обикновено не знаят (и не биват надлежно информирани) за правото си да мълчат, включително за да не разкриват информация, която може да се използва срещу тях. Представител на органите на реда описва това като "игра на покер" със задържания.
"По принцип, заподозрените би трябвало да бъдат информирани и да разбират тази информация. Въпросът е, че понякога преди да пристигнат адвокатите им те биват подканвани да разкажат всичко, да споделят, защото така щели да получат по-леки присъди, защото иначе щяло да има "сериозни последствия" и т.н. Такива средства се използват и ако задържаните са по-податливи, по-срамежливи - както се държат повечето хора, попаднали за пръв път в подобна ситуация, те започват да пишат дълги обяснения, в които казват и неща, за които никой не ги е питал или дори неща, които са далеч от истината, само и само да излязат на свобода колкото се може по-бързо", разказва адвокат от България, чието име не се посочва в доклада.
Опасната сива зона на "беседите"
Авторите описват и как в полицията на някои държави използват "сивата зона", в която задържаният още не е наясно какъв е статутът му - дали е заподзрян, свидетел... Това е моментът, в който и органите на реда не са длъжни да уведомят задържания за правата му - задават му въпроси и си записват отговорите, но не ги вписват в официалните документи по случая. Преди да го информират за статута, задържаният не се ползва от защитата на заподозрян, който е длъжен да каже истината, но не може да бъде принуждаван да разкрива вредящи лично на него факти.
"Първо, хващат някого, водят го в полицията без да му връчват заповед за задържане. После казват, че просто искат да си поговорят. И когато пристигне адвокат, заявяват, че "Ама чакай, той не е задържан, че да има право на защита, ние просто водим беседа". Човекът не е информиран за нищо, не знае защо е там, те просто започват да питат" "Къде беше, познаваш ли този или онзи" и т.н. А адвоката - забравете за него", разказва в доклада защитник от България.
В страната това се наричало "разузнавателен разговор" и адвокати твърдят, че в България често такива беседи са първото основание, на което потенциален задържан, обвиняем или представляващ интерес е викан да се появи, а не формално да го призоват като свидетел.
Няколко от участниците в проучването изтъкват, че подобни "беседи" могат да навредят на положението на задържаните. Понякога такива хора дори не са записвани в регистъра на полицейското управление, а адвокатите им са държани отвън, защото нямали основания да присъстват. Половината анкетирани адвокати споделят за случаи, в които полицията се опитва в такава ситуация да измъкне колкото може повече, включително като кара хората да дават писмени обяснения.
"Българските власти са регулирали с някакви вътрешни документи - публично достъпни нормативни актове няма - провеждането на такива "разузнавателни разговори", за които научаваме от разпитването на полицейски офицери като свидетели в наказателни дела", разказва български адвокат. "Тогава установяваме, че заподозреният е бил поставен в ситуация да говори с полицията и да им каже всичко по случая без да му е изяснено нито че имат право на адвокат, нито че имат право да мълчат. После думите им биват включени в делото като свидетелски показания на разпитвалите ги офицери."
Преходът от свидетел към заподозрян
Друг важен момент, посочен в доклада, е използването на показания от свидетели за натиск срещу тях, когато статутът им се промени в заподозрени или обвиняеми. В почти всяка от осемте държави с изключение
на Дания, свидетелските показания остават в делото и съдията може да ги допусне като доказателствен материал или да ги прочете и да ги вземе предвид при разглеждане на случая.
Адвокат от България казва, че в страната има такава практика - да се взимат свидетелски показания и човекът да бъде питан вече като заподозрян дали продължава да стои зад думите си.
"По принцип, показанията на заподозрян, когато той е бил само свидетел, не се взимат предвид. В България това е напълно незаконно, доколкото знам - Европейският съд за правата на човека постанови, че е погрешна практика оперативните работници, след като разговарят с някого, после да разказват като свидетели какво са чули и присъдата да се основава на косвено признание", разказва един от българските защитници.
"Разбира се, че четат свидетелските показания и ги взимат предвид. Както и че задават въпроси на базата на това, което заподозреният е заявил като свидетел", е цитиран в доклада български адвокат. "Взимат ги предвид, но не могат да ги използват законно, съдът не може да се мотивира с това, че като свидетел той или тя е казал едно, а като заподозрян - нещо, противоречащо на първото, и затова второто ще го пренебрегнем и ще се позовем на показанията като свидетел. Това е невъзможно."
Защо задържаните не схващат състоянието си
В проучването е отделено внимание и на усилията на властите да проверят дали задържаният добре разбира информацията за статута си. Авторите изброяват 5 проблемни казуса защо хората не схващат за какво става дума и България присъства при всеки един от тях:
- бързане да се приключи с процедурата
- стрес или психологическо състояние на задържания, особено ако е в такава ситуация за пръв път (в 3 от 5 случая в България анкетираните заподозрени изобщо не си спомнят заради притеснение дали са ги информирали за правата им да извикат адвокат; двама казват, че полицията директно им е извикала адвокат, на един е било казано, че няма нужда да вика адвокат, защото процедурите срещу него ще бъдат прекратени, един се е сетил, че прочел за право на адвокат във връчената му за подписване писмена декларация; във Франция съотношението на хората в такава ситуация е 1:10)
- предполагане на връзка между нивото на образованост на задържания и способността му да разбере правата си (бел.ред. - в смисъл, че на по-необразованите не се дават подробни обяснения, защото не могат да схванат за какво става дума)
- полицията не полага усилия задържаният да разбере правата си и просто му ги изчита и пита наясно ли е
- проблеми с това по какъв начин се поднася информацията на задържания (анкетиран от България описва как просто се връчва писмена декларация, която се очаква човекът да прочете, попълни и подпише).
Представители и на полицията, и на адвокатите в България казват, че обикновено се оставя изцяло на защитниците да обяснят на хората ситуацията. "Но ако задържаният се появи с адвокат, не му четат правата. От 100 случая, които съм имал, правата бяха изчетени само веднъж", споделя един от адвокатите.
Адвокатите струват пари и това плаши
Още един важен момент за България - задържаните са освободени от плащане на разходите на представляващите си защитници, само ако в крайна сметка бъдат оправдани. Български адвокат твърди, че властите подчертават този факт на задържаните, вероятно за да ги накарат да се откажат от търсене на услугите на защитник: "Хората се притесняват за разходите, защото при изясняване на това, че им се полага правна помощ, винаги им казват, че ако ги осъдят, тези средства не им се възстановяват". Негов колега казва, че това не е съвсем така, поне при хората, които вече са били обвиняеми - те не се притеснявали за разходите, защото на практика държавата няма как да си събере парите от осъдени в тежко финансово положение.
От България и Полша съобщават в доклада за притеснения, че органите на реда са във връзки с назначаваните от държавата адвокати и често полицаите препоръчват свои приятели. От организация, следяща състоянието на местата за задържане, разказват, че ако полицията изобщо помага на задържаните да си намерят адвокат, то е най-много да им връчи списък с имена и контакти и да им даде телефон или дори да позвъни на някой от тяхно име. "Всички анкетирани представители на този орган бяха единодушни, че никаква друга помощ не се оказва."
Има адвокат, но как да стигне до клиента си
Когато в България се установи връзка с адвокат, има трудности той да се срещне с клиента си. Това става, след като конкретен служител, отговарящ за делото, позволи посещението, а това обикновено отнема време, през което продължават "неформални разговори" на полицията със задържания, пише в доклада. Опитите да стигнат до клиента си бързо след задържането се сблъскват с това, че назначаването на водещ следовател става след време и преди това никой не поема отговорността да позволи посещение на адвокат. А би трябвало човек да има възможност да се обади на семейството си или на адвокат от момента, в който е влязъл в полицейското управление, казва един от анкетираните.
"Когато ги задържаме за 24 часа, те не се нуждаят от адвокат", обаче обяснява полицейски служител от България. "[Това става] едва по-късно, когато се намеси следовател и реши дали формално да повдигне обвинения или не."
Двама задържани, които са анкетирани за доклада, казват, че сами са избрали и платили за защитниците си, но че те не са присъствали при арестуването им или когато полицията е поискала да дадат писмени показания по повдигнати им обвинения. Те са прекарали около 24 часа в ареста и са се видели с адвоатите си при напускането на управлението или по-късно. Други двама обвиняеми казват, че адвокатите са им избрани от полицията и че са ги видели чак в съдебната зала. Единият от тях е прекарал около 2 месеца в ареста преди първото съдебно заседание. И двамата не са доволни от начина, по който са ги защитавали и обвиняват адвокатите си, че само са се съгласявали с прокурора. Всъщност, по закон те имат право да сменят защитника си, ако не са доволни.
"Ако, съгласно Наказателно процесуалния кодекс на България, обвиняемият задължително трябва да има защитник и ако случайно полицейски служител или магистрат го разпитват без адвокат, въпросите имат нулева стойност, те нямат никаква процесуална стойност. Протоколите от такива разпити не се допускат като доказателства заради серзиозно процесуално нарушение. По този начин се допуска грешка още в разпита и каквото и да е казано в него, то няма процесуална стойност и е недопустимо като доказателство", обяснява български съдия.
България има проблем със защита правата на задържаните да бъдат навреме, надлежно и разбираемо информирани защо са лишени от свобода. Често в такава неизвестност те биват притискани от правораздавателните органи да разкриват информация и да пишат обяснения преди да е пристигнал адвокатът им. Известна е и практиката да "канят" заподозрени на "разговор", който на практика се превръща в разпит и когато пристигне техен защитник, му се казва, че няма нужда от него, защото това не е задържане, а свободна беседа.
Това са част от заключенията на Агенцията на Европейския съюз за основните права (АЕСОП), базирана във Виена и наследник на Европейския център за мониторинг на расизма и ксенофобията. Докладът, изработен по поръчка на Европейската комисия, проследява прилагането на 3 директиви на ЕС в 8 държави, сред които и България, през 2018 г.
Данните в него се основават на интервюта с общо 252 души, включително 29 от България. От тях 11 са заподозрени от българските власти или са задържани по искане за екстрадиране от друга държава в ЕС, 6 са адвокати, 5 са полицаи, 4 са съдии или прокурори и 3 са от организации, които следят ситуацията в местата за задържане и лишаване от свобода.
Един от задържаните в България е описал, че известно време не е получил никаква информация за основанието и причините за това, а трима - че изобщо не са поличили никакво обяснение. Понякога те нямат достатъчно време да изчетат връчения им документ или полицията ги пришпорва да свършват бързо.
Липсваща или неразбираема информация
Представител на организация, наблюдаваща положението в местата за задържане, описва:"Основанието за задържане не е описано подробно в заповедта. Ако някой е арестуван, защото има доказателства за престъпление, това също не се описва в заповедта. Заповедта се попълва с колкото се може по-малко думи. Така че човекът не получава информация - най-малкото от тези документи не става ясно каква е причината, понеже задържаният няма представа какво означава, например, Член 72, параграф 1, точка 2, 3 и 4. Това не е информация, на която може да се разчита."
В други от проверените страни като Австрия, Дания, Гърция, Холандия и Полша, в повечето случаи основанията за арест са представени писмено и се обясняват устно. В Холандия заподозреният може да получи допълнително обяснение от помощник на прокурора, тъй като това е част от оценката за законното основание за лишаването от свобода.
Авторите на доклада уточняват, че поради малкия брой анкетирани не бива да се правят общи заключения, че по принцип така се действа във всяка от държавите. Но един от интервюираните в България задържани описва: "Изобщо не ми казаха защо ме арестуват. Питах ги "За какво, какво става, искам да знам какво се случва, защо е всичко това?", а те ми казват "Влизай в колата. За какво - ще научиш в полицейското управление".
Имате право да мълчите
Не само в България се злоупотребява с това, че хората обикновено не знаят (и не биват надлежно информирани) за правото си да мълчат, включително за да не разкриват информация, която може да се използва срещу тях. Представител на органите на реда описва това като "игра на покер" със задържания.
"По принцип, заподозрените би трябвало да бъдат информирани и да разбират тази информация. Въпросът е, че понякога преди да пристигнат адвокатите им те биват подканвани да разкажат всичко, да споделят, защото така щели да получат по-леки присъди, защото иначе щяло да има "сериозни последствия" и т.н. Такива средства се използват и ако задържаните са по-податливи, по-срамежливи - както се държат повечето хора, попаднали за пръв път в подобна ситуация, те започват да пишат дълги обяснения, в които казват и неща, за които никой не ги е питал или дори неща, които са далеч от истината, само и само да излязат на свобода колкото се може по-бързо", разказва адвокат от България, чието име не се посочва в доклада.
Опасната сива зона на "беседите"
Авторите описват и как в полицията на някои държави използват "сивата зона", в която задържаният още не е наясно какъв е статутът му - дали е заподзрян, свидетел... Това е моментът, в който и органите на реда не са длъжни да уведомят задържания за правата му - задават му въпроси и си записват отговорите, но не ги вписват в официалните документи по случая. Преди да го информират за статута, задържаният не се ползва от защитата на заподозрян, който е длъжен да каже истината, но не може да бъде принуждаван да разкрива вредящи лично на него факти.
"Първо, хващат някого, водят го в полицията без да му връчват заповед за задържане. После казват, че просто искат да си поговорят. И когато пристигне адвокат, заявяват, че "Ама чакай, той не е задържан, че да има право на защита, ние просто водим беседа". Човекът не е информиран за нищо, не знае защо е там, те просто започват да питат" "Къде беше, познаваш ли този или онзи" и т.н. А адвоката - забравете за него", разказва в доклада защитник от България.
В страната това се наричало "разузнавателен разговор" и адвокати твърдят, че в България често такива беседи са първото основание, на което потенциален задържан, обвиняем или представляващ интерес е викан да се появи, а не формално да го призоват като свидетел.
Няколко от участниците в проучването изтъкват, че подобни "беседи" могат да навредят на положението на задържаните. Понякога такива хора дори не са записвани в регистъра на полицейското управление, а адвокатите им са държани отвън, защото нямали основания да присъстват. Половината анкетирани адвокати споделят за случаи, в които полицията се опитва в такава ситуация да измъкне колкото може повече, включително като кара хората да дават писмени обяснения.
"Българските власти са регулирали с някакви вътрешни документи - публично достъпни нормативни актове няма - провеждането на такива "разузнавателни разговори", за които научаваме от разпитването на полицейски офицери като свидетели в наказателни дела", разказва български адвокат. "Тогава установяваме, че заподозреният е бил поставен в ситуация да говори с полицията и да им каже всичко по случая без да му е изяснено нито че имат право на адвокат, нито че имат право да мълчат. После думите им биват включени в делото като свидетелски показания на разпитвалите ги офицери."
Преходът от свидетел към заподозрян
Друг важен момент, посочен в доклада, е използването на показания от свидетели за натиск срещу тях, когато статутът им се промени в заподозрени или обвиняеми. В почти всяка от осемте държави с изключение
на Дания, свидетелските показания остават в делото и съдията може да ги допусне като доказателствен материал или да ги прочете и да ги вземе предвид при разглеждане на случая.
Адвокат от България казва, че в страната има такава практика - да се взимат свидетелски показания и човекът да бъде питан вече като заподозрян дали продължава да стои зад думите си.
"По принцип, показанията на заподозрян, когато той е бил само свидетел, не се взимат предвид. В България това е напълно незаконно, доколкото знам - Европейският съд за правата на човека постанови, че е погрешна практика оперативните работници, след като разговарят с някого, после да разказват като свидетели какво са чули и присъдата да се основава на косвено признание", разказва един от българските защитници.
"Разбира се, че четат свидетелските показания и ги взимат предвид. Както и че задават въпроси на базата на това, което заподозреният е заявил като свидетел", е цитиран в доклада български адвокат. "Взимат ги предвид, но не могат да ги използват законно, съдът не може да се мотивира с това, че като свидетел той или тя е казал едно, а като заподозрян - нещо, противоречащо на първото, и затова второто ще го пренебрегнем и ще се позовем на показанията като свидетел. Това е невъзможно."
Защо задържаните не схващат състоянието си
В проучването е отделено внимание и на усилията на властите да проверят дали задържаният добре разбира информацията за статута си. Авторите изброяват 5 проблемни казуса защо хората не схващат за какво става дума и България присъства при всеки един от тях:
- бързане да се приключи с процедурата
- стрес или психологическо състояние на задържания, особено ако е в такава ситуация за пръв път (в 3 от 5 случая в България анкетираните заподозрени изобщо не си спомнят заради притеснение дали са ги информирали за правата им да извикат адвокат; двама казват, че полицията директно им е извикала адвокат, на един е било казано, че няма нужда да вика адвокат, защото процедурите срещу него ще бъдат прекратени, един се е сетил, че прочел за право на адвокат във връчената му за подписване писмена декларация; във Франция съотношението на хората в такава ситуация е 1:10)
- предполагане на връзка между нивото на образованост на задържания и способността му да разбере правата си (бел.ред. - в смисъл, че на по-необразованите не се дават подробни обяснения, защото не могат да схванат за какво става дума)
- полицията не полага усилия задържаният да разбере правата си и просто му ги изчита и пита наясно ли е
- проблеми с това по какъв начин се поднася информацията на задържания (анкетиран от България описва как просто се връчва писмена декларация, която се очаква човекът да прочете, попълни и подпише).
Представители и на полицията, и на адвокатите в България казват, че обикновено се оставя изцяло на защитниците да обяснят на хората ситуацията. "Но ако задържаният се появи с адвокат, не му четат правата. От 100 случая, които съм имал, правата бяха изчетени само веднъж", споделя един от адвокатите.
Адвокатите струват пари и това плаши
Още един важен момент за България - задържаните са освободени от плащане на разходите на представляващите си защитници, само ако в крайна сметка бъдат оправдани. Български адвокат твърди, че властите подчертават този факт на задържаните, вероятно за да ги накарат да се откажат от търсене на услугите на защитник: "Хората се притесняват за разходите, защото при изясняване на това, че им се полага правна помощ, винаги им казват, че ако ги осъдят, тези средства не им се възстановяват". Негов колега казва, че това не е съвсем така, поне при хората, които вече са били обвиняеми - те не се притеснявали за разходите, защото на практика държавата няма как да си събере парите от осъдени в тежко финансово положение.
От България и Полша съобщават в доклада за притеснения, че органите на реда са във връзки с назначаваните от държавата адвокати и често полицаите препоръчват свои приятели. От организация, следяща състоянието на местата за задържане, разказват, че ако полицията изобщо помага на задържаните да си намерят адвокат, то е най-много да им връчи списък с имена и контакти и да им даде телефон или дори да позвъни на някой от тяхно име. "Всички анкетирани представители на този орган бяха единодушни, че никаква друга помощ не се оказва."
Има адвокат, но как да стигне до клиента си
Когато в България се установи връзка с адвокат, има трудности той да се срещне с клиента си. Това става, след като конкретен служител, отговарящ за делото, позволи посещението, а това обикновено отнема време, през което продължават "неформални разговори" на полицията със задържания, пише в доклада. Опитите да стигнат до клиента си бързо след задържането се сблъскват с това, че назначаването на водещ следовател става след време и преди това никой не поема отговорността да позволи посещение на адвокат. А би трябвало човек да има възможност да се обади на семейството си или на адвокат от момента, в който е влязъл в полицейското управление, казва един от анкетираните.
"Когато ги задържаме за 24 часа, те не се нуждаят от адвокат", обаче обяснява полицейски служител от България. "[Това става] едва по-късно, когато се намеси следовател и реши дали формално да повдигне обвинения или не."
Двама задържани, които са анкетирани за доклада, казват, че сами са избрали и платили за защитниците си, но че те не са присъствали при арестуването им или когато полицията е поискала да дадат писмени показания по повдигнати им обвинения. Те са прекарали около 24 часа в ареста и са се видели с адвоатите си при напускането на управлението или по-късно. Други двама обвиняеми казват, че адвокатите са им избрани от полицията и че са ги видели чак в съдебната зала. Единият от тях е прекарал около 2 месеца в ареста преди първото съдебно заседание. И двамата не са доволни от начина, по който са ги защитавали и обвиняват адвокатите си, че само са се съгласявали с прокурора. Всъщност, по закон те имат право да сменят защитника си, ако не са доволни.
"Ако, съгласно Наказателно процесуалния кодекс на България, обвиняемият задължително трябва да има защитник и ако случайно полицейски служител или магистрат го разпитват без адвокат, въпросите имат нулева стойност, те нямат никаква процесуална стойност. Протоколите от такива разпити не се допускат като доказателства заради серзиозно процесуално нарушение. По този начин се допуска грешка още в разпита и каквото и да е казано в него, то няма процесуална стойност и е недопустимо като доказателство", обяснява български съдия.
completely mad
- Peggy Zina
- Градинар

- Has thanked: 728 times
- Been thanked: 1012 times
Мина тези дни покрай ушите ми информация , че са задържали син на депутат с тревичка. Няма да цитирам таблоиди и т.н. на един клик разстояние ви е. И слушам аз хванали го, държали го няколко часа , па го пуснали , за тараш и тем подобни ни вест ни кост.... Явно е със специален статут. И се питам аз въпросният баща какво направи по направление легализация, освен някоя друга приказка из медийното пространство. Толкова години родните демократи, не можаха да загърбят мутренско-връзкарския манталитет, който ще им изяде главите - ние да сме добре , пък останалите ,кучета ги яли... Отрочетата ще стъпят накриво, няма страшно, ще дойде чичкото с пагоните и ще оправи нещата, пък раята нека търка наровете... Прочетете си "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски. Та качвам тази публикация и като въпрос към всички млади, родители и т.н., защото много от децата ви пораснаха и те си пафят, как бихте процедирали при недай си Боже такава ситуация, защото нито сме милиционери, нито депутати, нито роднини на такива. Да е като допълнение към двата горни поста... Качвам публикациите на Либърти420 и на г-н депутата.
Вчера сутрин, около 9 без 10, след гостуване при приятели, синът ми Борис, на 16г., е бил спрян за рутинна проверка от патрул на МВР, в близост до дома ни, в квартал “Манастирски ливади”. Полицаите са открили в него около грам марихуана. Обадиха се веднага, аз ги срещнах на мястото на проверката, където подписахме съответните документи и синът ми доброволно предаде откритото вещество на криминална полиция.
След това беше отведен в 6-то РПУ, където му беше наложена мярка полицейско задържане до 24 часа. По-късно беше освободен, след повдигане на обвинение за притежание на наркотично вещество, представляващо маловажен случай.
По случая е започнато досъдебно производство, на което той и цялото ни семейство ще съдействаме добросъвестно.
Не подценявам действията му, за които ще понесе последици според закона. Независимо колко честа е употребата на марихуана и колко достъпна е тя за децата ни, ние с Деница никога не сме проявявали толерантност към забранени вещества и сме отделили немалко време да убеждаваме детето си да не се подхлъзва по това изкушение. За наше съжаление и огорчение, явно не сме намерили верния подход.
Честно казано, не разбирам защо е необходимо в тези случаи децата да бъдат задържани, особено след като родителите са реагирали още преди задържането. Но от много разговори с познати и колеги-адвокати разбрах, че това е обичайната практика на МВР. Без да я одобрявам, не очаквам, че за нашето семейство важат различни правила. Надявам се в бъдеще да бъдат променени.
Благодарим от сърце на всички, които се обадиха с подкрепа и тревога за детето ни. Мнозина от вас не бяха нито приятели, нито съмишленици, а просто хора, които проявяват разбиране към тревогата на едно семейство и човешка съпричастност към едно дете. Защото 16 годишните са деца, колкото и да не искат да го признаят - пред себе си и пред нас.
Благодаря и на медиите за разбирането и сдържаното отразяване. Моментът е труден за нас - не заради ефекта върху родителите, а заради рисковете за детето.
Източник: https://www.facebook.com/radan.kanev
Още малко изводи и съвети от нашумялата сага с г-н Кънев и сина му:
1) Уважаеми бащи,
Ако такава ситуация сполети сина ви, моля ви...бъдете повече бащи и по-малко политици. Един вид...прочетете поста на г-н Кънев и НЕ ПРАВЕТЕ ТАКА!
2) Уважаеми г-н Кънев, за вас "важат други правила"!
Разбирам шока от ситуацията и факта, че в Брюксел такива простотии не се случват...затова сте изгубил връзка с действителността тук.
НО...на нас простосмъртните, като ни открият "един грам марихуана" в джоба или дадем фалшиво позитивен тест на пътя...освен арест, обвинение, регистрация и доста от познатите МВР хватки....влизат в домовете ни, събуждат семействата ни и започват ТАРАШ! Покъщнината бива обръщана с краката нагоре, компютри, телефони, сървъри и прочее биват конфискувани и разчепквани за чатове, мейли, снимки...и така нататък. Неща, които на вас не се случиха, но на всеки друг - се.
Синът ви не е бит в ареста, никой не е скачал с кубинки отгоре му...това не се видя в поста ви...че можеше да е много по-зле. Запознайте се с черната хроника, случваща се по Бг арестите...
3) Фактът, че чак сега се случва на вашето семейство, не е извинение за крайната ви неподготвеност по темата...
Не бяхте ли изпратен в ЕС да представлявате ВСИЧКИ БЪЛГАРИ?!
Кой представлява 25-те човека, които са били задържани за трева в часовете между ареста на сина ви и публикуването на този пост?
Да, на всеки кръгъл час в България нечий син получава същото "обслужване" от страна на МВР...с добавката - тараш, която ви беше спестена. На всеки кръгъл час...без почивка. Всеки ден от годината...
4) ДСБ, гробницата за политици, на която г-н Кънев е член...преди няколко години изпъди цялата си младежка организация.
Хора, по-млади от мен, с които (айде, не с всички, но с около 90%) сме пушили заедно по различни сбирки. Те разбираха проблема отлично...
Къде ви е връзката с реалността днес?!
5) Не обичам в тия ситуации да ползвам имена, но...съм пушил със сина на бивш МВР министър. Пушил съм със сина на бивш председател на здравна комисия към парламента, бивш вицепремиер, дъщерята на бивш председател на НС, няколко настоящи народни представители...
Пушил съм с хората, които ви взимат интервютата, инфлуенсърите дето ви канят на подкасти, щерките на големите и знаменити "говорещи глави" от телевизионните екрани...
...не е ли време да излезем от гардероба всички и да кажем в прав текст пред нечия камера, че:
1 - това се случва в България, случва се масово
2- не е толкова страшно и опасно, колкото си мислят от ДСБ-Трета възраст
3- ...и е крайно време да декриминализираме?!
Източник: https://www.facebook.com/liberty420
Вчера сутрин, около 9 без 10, след гостуване при приятели, синът ми Борис, на 16г., е бил спрян за рутинна проверка от патрул на МВР, в близост до дома ни, в квартал “Манастирски ливади”. Полицаите са открили в него около грам марихуана. Обадиха се веднага, аз ги срещнах на мястото на проверката, където подписахме съответните документи и синът ми доброволно предаде откритото вещество на криминална полиция.
След това беше отведен в 6-то РПУ, където му беше наложена мярка полицейско задържане до 24 часа. По-късно беше освободен, след повдигане на обвинение за притежание на наркотично вещество, представляващо маловажен случай.
По случая е започнато досъдебно производство, на което той и цялото ни семейство ще съдействаме добросъвестно.
Не подценявам действията му, за които ще понесе последици според закона. Независимо колко честа е употребата на марихуана и колко достъпна е тя за децата ни, ние с Деница никога не сме проявявали толерантност към забранени вещества и сме отделили немалко време да убеждаваме детето си да не се подхлъзва по това изкушение. За наше съжаление и огорчение, явно не сме намерили верния подход.
Честно казано, не разбирам защо е необходимо в тези случаи децата да бъдат задържани, особено след като родителите са реагирали още преди задържането. Но от много разговори с познати и колеги-адвокати разбрах, че това е обичайната практика на МВР. Без да я одобрявам, не очаквам, че за нашето семейство важат различни правила. Надявам се в бъдеще да бъдат променени.
Благодарим от сърце на всички, които се обадиха с подкрепа и тревога за детето ни. Мнозина от вас не бяха нито приятели, нито съмишленици, а просто хора, които проявяват разбиране към тревогата на едно семейство и човешка съпричастност към едно дете. Защото 16 годишните са деца, колкото и да не искат да го признаят - пред себе си и пред нас.
Благодаря и на медиите за разбирането и сдържаното отразяване. Моментът е труден за нас - не заради ефекта върху родителите, а заради рисковете за детето.
Източник: https://www.facebook.com/radan.kanev
Още малко изводи и съвети от нашумялата сага с г-н Кънев и сина му:
1) Уважаеми бащи,
Ако такава ситуация сполети сина ви, моля ви...бъдете повече бащи и по-малко политици. Един вид...прочетете поста на г-н Кънев и НЕ ПРАВЕТЕ ТАКА!
2) Уважаеми г-н Кънев, за вас "важат други правила"!
Разбирам шока от ситуацията и факта, че в Брюксел такива простотии не се случват...затова сте изгубил връзка с действителността тук.
НО...на нас простосмъртните, като ни открият "един грам марихуана" в джоба или дадем фалшиво позитивен тест на пътя...освен арест, обвинение, регистрация и доста от познатите МВР хватки....влизат в домовете ни, събуждат семействата ни и започват ТАРАШ! Покъщнината бива обръщана с краката нагоре, компютри, телефони, сървъри и прочее биват конфискувани и разчепквани за чатове, мейли, снимки...и така нататък. Неща, които на вас не се случиха, но на всеки друг - се.
Синът ви не е бит в ареста, никой не е скачал с кубинки отгоре му...това не се видя в поста ви...че можеше да е много по-зле. Запознайте се с черната хроника, случваща се по Бг арестите...
3) Фактът, че чак сега се случва на вашето семейство, не е извинение за крайната ви неподготвеност по темата...
Не бяхте ли изпратен в ЕС да представлявате ВСИЧКИ БЪЛГАРИ?!
Кой представлява 25-те човека, които са били задържани за трева в часовете между ареста на сина ви и публикуването на този пост?
Да, на всеки кръгъл час в България нечий син получава същото "обслужване" от страна на МВР...с добавката - тараш, която ви беше спестена. На всеки кръгъл час...без почивка. Всеки ден от годината...
4) ДСБ, гробницата за политици, на която г-н Кънев е член...преди няколко години изпъди цялата си младежка организация.
Хора, по-млади от мен, с които (айде, не с всички, но с около 90%) сме пушили заедно по различни сбирки. Те разбираха проблема отлично...
Къде ви е връзката с реалността днес?!
5) Не обичам в тия ситуации да ползвам имена, но...съм пушил със сина на бивш МВР министър. Пушил съм със сина на бивш председател на здравна комисия към парламента, бивш вицепремиер, дъщерята на бивш председател на НС, няколко настоящи народни представители...
Пушил съм с хората, които ви взимат интервютата, инфлуенсърите дето ви канят на подкасти, щерките на големите и знаменити "говорещи глави" от телевизионните екрани...
...не е ли време да излезем от гардероба всички и да кажем в прав текст пред нечия камера, че:
1 - това се случва в България, случва се масово
2- не е толкова страшно и опасно, колкото си мислят от ДСБ-Трета възраст
3- ...и е крайно време да декриминализираме?!
Източник: https://www.facebook.com/liberty420
"Неприятната истина: няма да можете всички да станете инфлуенсъри. Все някой ще трябва да работи."
-
Orbitall11
- Нов Градинар

- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 7 times
Здравейте! Изпатих си доста с нашите полицаи, изгърмяха ми една реколта 17кг . и тогава не бях наясно какво мога или трябва да говоря, а те се правят на приятели за да може да им се доверите! Едно ще ви кажа , озовете ли се в такава ситуация, гълтайте си езика и мълчете каквото и да ви питат, каквото кажете е само в тяхна полза, ако приложат номера , "по добре си признай, защото ще претърсим всичко", оставете ги да се гърчат и да си правят обиска, мълчете , това ще ви помогне по късно на делото! Полицаите в България са много подли и ако ви кажат , че ще ви помогнат, бъдете сигурни , че ще ви го набият още по дълбоко. И като капак накрая ми продадоха реколтата от 17кг., следсвие на което разбрах , че в града имало полицейски монопол на марихуаната и метаамфетамини, имали си дилъри , конфискуват и чрез тях пръскат всичко и това не е само в моя град, практикува се масово в България, полицията ни вече не е това , което беше преди 20години примерно, сега мога да ги нарека само ПолиМафия! Това ще кажете не е за вярване, но то сеч вижда и по телевизията, щпрез 2-3месеца в някой от красивите ни градове хващат полицайчета барабар с шефовете им за наркоразпространение! Събудете се ,вижте грозната истина и за нищо на света не им се доверявайте! Късмет!
- Peggy Zina
- Градинар

"Всички ме гледат, защото, аз съм с белезници, арестант, гледат ме, начервени... После разбрах, че това са подбрани проститутки"Orbitall11 написа: ↑28 Дек 2025, 19:56 Здравейте! Изпатих си доста с нашите полицаи, изгърмяха ми една реколта 17кг . и тогава не бях наясно какво мога или трябва да говоря, а те се правят на приятели за да може да им се доверите! Едно ще ви кажа , озовете ли се в такава ситуация, гълтайте си езика и мълчете каквото и да ви питат, каквото кажете е само в тяхна полза, ако приложат номера , "по добре си признай, защото ще претърсим всичко", оставете ги да се гърчат и да си правят обиска, мълчете , това ще ви помогне по късно на делото! Полицаите в България са много подли и ако ви кажат , че ще ви помогнат, бъдете сигурни , че ще ви го набият още по дълбоко. И като капак накрая ми продадоха реколтата от 17кг., следсвие на което разбрах , че в града имало полицейски монопол на марихуаната и метаамфетамини, имали си дилъри , конфискуват и чрез тях пръскат всичко и това не е само в моя град, практикува се масово в България, полицията ни вече не е това , което беше преди 20години примерно, сега мога да ги нарека само ПолиМафия! Това ще кажете не е за вярване, но то сеч вижда и по телевизията, щпрез 2-3месеца в някой от красивите ни градове хващат полицайчета барабар с шефовете им за наркоразпространение! Събудете се ,вижте грозната истина и за нищо на света не им се доверявайте! Късмет!
Положението не се е променило от тоя цитат насам. Много е говорено и писано по тази тема. Силно се надявам да си си изиграл картите правилно и да не си им признал нищо. Който е признал , хаир не е видял. У вас тараш като правиха, нещо намериха ли , нещо откраднаха ли, че им е навик от мутренските години като ги пратят 2 буса хора да млатят някой по поръчка, да приберат за себе си де що има ценно. Много зависи и на какви полицаи си попаднал - например на младите постоваци в общи линии им е все тая , те се на принципа "ден да мине, самун да замине", е в един момент им щраква чипа да джобят тревомани , за да се издигат в очите на слепите, но схвана общия смисъл на идеята.... Другите старите кучета, там по висотите на МВР системата - там вече много мръсотия, интриги, разврат, чадъри.... Полицайките ала Симона Радева за съжаление не са една и две, няма да влизам в подробности кви работи правят в работно и извън работно време от уважение към женската членска маса в Гръсти. Прочетете пак цитата по-горе, гледаш ги едни наджукени, силиконови с едни джипове за по 100 бона, дори в моя малкия град има представителки на тази прослойка....
Та ако имаш достатъчно капацитет, можеш в името на свободата си да се възползваш от дупките и интригите в тази система - един малък пример , един авер който вече е в Щатите да си пафи и гледа на спокойствие, му бяха направили акция, по направление гледане, в общи линии го хванаха за манивелата, но бяха му взели малкия талон на колата, като едно от доказателствата, той след няколко дена , отиде в КАТ като пич и си изкара нов под предлог , че е изгубил стария
Полицаите работят от време оно на два хонорара, не от вчера, не от преди 20 години. При мене бяха хванали син на криминален полицай - дилър и то стабилни количества 4-5 кила анфа и метамфетамин месечно. Докато подчинените на този полицай джобеха ученици...Тъй, че и за тази твоя история не се изненадвам. Ако се притесняваш от тормоз, отиди в друг град или държава, това е някакво решение на проблема, щото тормоза може да продължи.
И заради такива престъпници в униформи малките ни градчета заприличаха на забутани американски щати с наркозависими зомбита и всякаква криминална измет, която тормози нормалните хора, и която обаче милиционерите не закачат, защото е електорат и им носи допълнителни приходи. Е как да има оправия, като са в комбина с проблема?
Завършвам поста с няколко важни изречения, които ще ви помогнат до някъде да избегнете посещението на тази тема в бъдеще. Внимавайте къде гледате! Внимавайте как гледате! Внимавайте на кого споделяте , че гледате!
"Неприятната истина: няма да можете всички да станете инфлуенсъри. Все някой ще трябва да работи."
- Peggy Zina
- Градинар

Един полезен съвет - смартфоните си ги заключвайте с парола!!! Там всякакви лицеви и пръстови отключвания ги забравете! Получавам информация, че не веднъж и дваж полицаи правят опити да отключат телефони на задържани насочвайки камерата им към лицата им или използвайки техни пръсти за сензора на пръстовия докато са с белезници. Не казвам че няма да разбият паролата, но така ще спечелите някаква преднина, колкото повече им спестявате толкова по-добре. Милиционерите НЕ са ваши приятели!
И въпреки че съм върл антиiphoneист не мога да скрия своята радост от ентусиазма, с който льохманите, извинете експертите към МВР правят опити да отключват айфони резултатът е все 0. Това ми е потвърдено за айфоните от 12ка нагоре и даже и аз взех да се замислям.... ФБР дават 1 милион долара, на който успее да крак не тея новите ама ц и с айфона на Алексей Петров нищо не изкараха, при все че и на международни експерти го носиха.....
И въпреки че съм върл антиiphoneист не мога да скрия своята радост от ентусиазма, с който льохманите, извинете експертите към МВР правят опити да отключват айфони резултатът е все 0. Това ми е потвърдено за айфоните от 12ка нагоре и даже и аз взех да се замислям.... ФБР дават 1 милион долара, на който успее да крак не тея новите ама ц и с айфона на Алексей Петров нищо не изкараха, при все че и на международни експерти го носиха.....
-
Orbitall11
- Нов Градинар

- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 7 times
Peggy zina виждам , че си с широко отворени очи и си наясно какво се случва в държавата, как се случва и т. н, за0 разлика от останалите 90% от населението , които не са само слепи Ами и глупави и все още си мислят, че полицаите им помагат и им мислят доброто, но за съжаление са дълбоко заблудени!
Много си прав за малките градове, аз живея в такъв с население около 80 000жители.
Тук полицията е създала монопол над марихуаната и метаамфетамини и в града ги разпространява само полицията ни. Преди 5-6години се заеха и изхващаха всички шанаджии и вдигнаха цената на марихуаната, тогава беше 7-8 до 10лв на грам, а сега някакви деца ми предлагат грамче с отвратително качество за 15-20евро, а дори и не мирише на марихуана. А тези хлапета и общо взето всички млади в града вземат от тия метаамфетамини и буквално както каза ти"ходещи зомбита", а в главите им мисли , ако изобщо има такива са само как да запалят някой, да му вземат парите и да се надрусат и след като спомена , че из форума ходят полицайчета, г-да полицаи вие и само вие сте виновни за това , което се случва в града ми! Гордеете ли се с това , че създадохте от децата ни едни празни тикви, гордейте се, ама само ще ви кажа , че и вашите деца са в кюпа! А сега ми отговорете, заслужават ли си тъпите пари това да рискуваме да пристрастим собствените си деца към нещо , което ги прави зомбита?Аз знам отговора, но вие , вие сте една алчна паплач от 60 000души ,които живеете на нашите гърбове, но нещо тотално сте сбъркани, вие вече не ни пазите, вие само ни газите,дано сте горди от това!
Много си прав за малките градове, аз живея в такъв с население около 80 000жители.
Тук полицията е създала монопол над марихуаната и метаамфетамини и в града ги разпространява само полицията ни. Преди 5-6години се заеха и изхващаха всички шанаджии и вдигнаха цената на марихуаната, тогава беше 7-8 до 10лв на грам, а сега някакви деца ми предлагат грамче с отвратително качество за 15-20евро, а дори и не мирише на марихуана. А тези хлапета и общо взето всички млади в града вземат от тия метаамфетамини и буквално както каза ти"ходещи зомбита", а в главите им мисли , ако изобщо има такива са само как да запалят някой, да му вземат парите и да се надрусат и след като спомена , че из форума ходят полицайчета, г-да полицаи вие и само вие сте виновни за това , което се случва в града ми! Гордеете ли се с това , че създадохте от децата ни едни празни тикви, гордейте се, ама само ще ви кажа , че и вашите деца са в кюпа! А сега ми отговорете, заслужават ли си тъпите пари това да рискуваме да пристрастим собствените си деца към нещо , което ги прави зомбита?Аз знам отговора, но вие , вие сте една алчна паплач от 60 000души ,които живеете на нашите гърбове, но нещо тотално сте сбъркани, вие вече не ни пазите, вие само ни газите,дано сте горди от това!
- Peggy Zina
- Градинар

Няма да отварям дума колко пъти съм бил свидетел на полицаи и деца на полицаи да се правят мармалад със субстанции, най-фрапантният случай беше от една клиника по токсикология, на рапорт ни споменава професора за някакъв предрусал полицейски син, разбира се на визитация нас не ни пускат при него , да не му разваляме рахата..... Пък за полицаи и техни чеда дилъри служебно и не само дал Господ примери... Ми в кюпа са те и техните деца , не си далече от истината, но са го ударили на "Това не ни засяга".... Мисля че бях качил тука из форума, едни интервюта на Карбовски със сина на Валери Симеонов , ако не съм потърсете ги , струват си да се гледат. Препоръчвам да гледате и филма "Трафик" на Стивън Содърбърг, тъй както е американски се припокрива с българската действителност.... И загатва за това какво ще ни чака в наши дни....Orbitall11 написа: ↑17 Мар 2026, 03:43 Peggy zina виждам , че си с широко отворени очи и си наясно какво се случва в държавата, как се случва и т. н, за0 разлика от останалите 90% от населението , които не са само слепи Ами и глупави и все още си мислят, че полицаите им помагат и им мислят доброто, но за съжаление са дълбоко заблудени!
- Peggy Zina
- Градинар

Качвам го, мисля , че ще ви е от полза. Заповядайте и линк.
БЪЛГАРИЯ БЕШЕ ОСЪДЕНА за незаконното и масово събиране на биометрични данни – ДНК, пръстови отпечатъци и снимки от полицията!
Съдът на ЕС в Люксембург постанови, че българските власти НЕ могат автоматично и без конкретна необходимост да събират и съхраняват такива чувствителни данни от всеки обвиняем. Това нарушава европейското право и защитата на личния живот.
Още по-скандално – българското законодателство е позволявало тези данни да се пазят безсрочно, дори след реабилитация, което също бе обявено за несъвместимо с правото на ЕС.
Така че всеки, на когото е била наложена полицейска регистрация:
• взети пръстови отпечатъци
• ДНК проба
• снимки и биометрични данни
може да търси обезщетение за нарушение на правата му, включително и пред Европейски съд по правата на човека след изчерпване на вътрешните средства за защита.
В практиката на Страсбург обезщетенията за незаконно събиране и съхранение на лични и биометрични данни могат да бъдат сериозни, особено при липса на контрол, необходимост и пропорционалност.
Докато в нормалните държави защитават личните данни на гражданите, в България години наред се действаше така, сякаш всеки човек е престъпник по подразбиране.
https://curia.europa.eu/site/upload/doc ... ipesD7640A
БЪЛГАРИЯ БЕШЕ ОСЪДЕНА за незаконното и масово събиране на биометрични данни – ДНК, пръстови отпечатъци и снимки от полицията!
Съдът на ЕС в Люксембург постанови, че българските власти НЕ могат автоматично и без конкретна необходимост да събират и съхраняват такива чувствителни данни от всеки обвиняем. Това нарушава европейското право и защитата на личния живот.
Още по-скандално – българското законодателство е позволявало тези данни да се пазят безсрочно, дори след реабилитация, което също бе обявено за несъвместимо с правото на ЕС.
Така че всеки, на когото е била наложена полицейска регистрация:
• взети пръстови отпечатъци
• ДНК проба
• снимки и биометрични данни
може да търси обезщетение за нарушение на правата му, включително и пред Европейски съд по правата на човека след изчерпване на вътрешните средства за защита.
В практиката на Страсбург обезщетенията за незаконно събиране и съхранение на лични и биометрични данни могат да бъдат сериозни, особено при липса на контрол, необходимост и пропорционалност.
Докато в нормалните държави защитават личните данни на гражданите, в България години наред се действаше така, сякаш всеки човек е престъпник по подразбиране.
https://curia.europa.eu/site/upload/doc ... ipesD7640A
.png)