Добре дошли! Моля запознайте се с нашите ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ и УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
преди да продължите!
Производството, купуването, продаването, разпространението и притежанието на наркотици се наказва от закона в голяма част от държавите по света! Моля запознайте се с местните си закони.

Отглеждане на халюциногени гъби

Място за дискусия, изследване и проучване на един от най-мистериозните и проницателни ентеогени на Земята.
Семена марихуана
Аватар
WDScorpio
СЕО
Мнения: 921
Регистриран на: 03 Дек 2018, 15:59
Has thanked: 84 times
Been thanked: 1873 times

Тук ще опиша възможно най-опростеният начин за отглеждане на халюциногени гъби.
Следването на всички стъпки от това ръководство е от критична важност ако искате да имате успешен проект

Нужни матеряли:
1. Спирт
2. Вода
3. Перлит
4. Вермиколит
5. Тенджера под налягане или обикновенна с капак
6. Спиртна лампа или запалка
7. Контеинер размери поне 30х20 см
8. Буркани
9. Гумени ръкавици
10. Памук
11. Спори

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ВСИЧКО Е ЧИСТОТАТА/СТЕРИЛНОСТТА
По въпроса за чистотата
Чрез отглеждането на гъби на закрито на хранителен субстрат създавате условия, не просто за растеж на гъбите, но и растеж на голям брой други организми (плесени, бактерии), много от които са потенциално опасни за здравето. За да се гарантира, че се отглежда само желаната гъба, е много важно да се осигури чистота във всички процедури, свързани с култивирането.

Преди да работите, измийте ръцете си с (антибактериален - препоръчително) сапун и топла вода. След това ги избършете и изтрийте с лизол или изопропилов алкохол (изопропанол). Не носете мръсни дрехи или обувки. Личната хигиена е еднакво важна. Мръсните ръце и дори мръсната коса са огнище за всякакви нежелани микроорганизми, които могат да унищожат вашия проект за култивиране.
ВСИЧКО, АБСОЛЮТНО ВСИЧКО ТРАБВА ДА БЪДЕ СТЕРИЛНО!!! Това е ключът към услехът на вашият проект


Материали
Повечето материали са лесно достъпни в местните магазини.

1- Вермикулит
Вермимулитът е направен от естествено срещащ се минерал - слюда.
Натрошената слюда, съдържаща вода, се нагрява и се разширява до обем, който е няколко пъти по-голям от този на необработената слюда. Вермимулитът може да държи няколко пъти собственото си тегло във вода и дава субстрата въздушна структура. Вермикулитът се предлага в няколко степени, средната и средната фин клас са най-подходящи за култивационни цели.

2- Кафяво оризово брашно (BRF)
BRF се предлага в магазините за здравословни храни, понякога има само цял кафяв ориз. В този случай можете да смилате ориза или в магазина, или ако тази опция не е налична, смилайте си с електрическа кафемелачка.

3- Вода
Водата, използвана за подготовката на субстрата, трябва да има качествена питейна вода. Водата от чешмата обикновено е наред, но ако не сте сигурни в нея, по-добре използвайте бутилирана питейна вода или минерална вода.

4- Спорова спринцовка
Пластична спринцовка с прикрепена игла, съдържаща суспензия от 10cc-12cc спори от гъби във вода.
Цветът на суспензията варира от напълно прозрачен до леко виолетов, в зависимост от количеството на спорите в разтвора.
Сайт от който да си поръчате ще поставя в края на това ръководство.

5- Буркани
Контейнерите трябва да съдържат около ½ пинта (~ 240ml)
Можете да използвате консервни буркани (Ball, Kerr ...) или чаши за пиене, единственото изискване е, те да са заострени и без рамене, така че можете да плъзнете тортата от него наведнъж, след като е колонизирана. По-големите буркани отнемат много повече време за колонизиране и не се препоръчват.
Перфектните буркани открих в Praktiker цена 8лв
1.jpg
1.jpg (51.99 KiB) Преглеждано 11110 пъти
Подготовка на субстрата
За един буркан (~ 240 мл) ще ви трябва:
=> 140 ml вермикулит
=> 40 мл брашно от кафяво ориз
=> вермикулит, за да напълнете буркана нагоре (приблизително 20 ml)
=> вода

Поставете необходимото количество вермикулит за всички буркани на една партида (например 6 буркана: 6 x 140 ml = 840 ml) в купа.
Налейте бавно водата над вермикулита, като бъркате с лъжица.
Внимавайте само да не сложите много вода, тя може да бъде абсорбирана от вермикулита. Разбъркайте добре, така че целият вермикулит да е равномерно напоен с вода. Когато наклоните купата, трябва да видите само малко вода, изтичаща от вермикулита.
Ако в купата има прекалено много вода, изцедете вермикулит и оставете излишната вода да изтече за минута.

Сега поставете необходимото количество от BRF (например 6 x 40 ml = 240 ml) в мокрия вермикулит наведнъж и го разбъркайте с лъжицата. Целта е равномерно покриване на влажните частици на вермикулита със слой от BRF.

Напълнете сместа в буркани (1 см) под ръбът на буркана. Много е важно да се напълни субстрата в бурканите, без изобщо да се натъпква. Сместа трябва да остане много въздушна и хлабава, за да осигури оптимални условия за растежа на мицела.
Вземете чиста гърпа и забършете хубаво ръбът на буркана и единият сантиметър който сте оставили не запълнен. Внимавайте да не оставяте субстрата върху горния край на буркана. Ако не сте били достатъчно внимателни и има някои субстрати петна на ръба в горната част на буркан замърсителите могат да започнат от тези места и да се промъкнат в буркана.

Запълнете останалата част от буркана със сух вермикулит до върха.
Този слой възпрепятства попадането на замърсители от въздуха, достигащи до основата, в случай че успеят да се появят по време на инокулацията и инкубацията.

Вземете (24х12 см) широка лента от алуминиево фолио и я прегънете на две.
Поставете фолиото върху отвора на буркана. Ако използвате буркани с метални капачки, можете да пробиете 4 дупки в самия ръб на всеки капак с малък пирон и чук и да завиете капака. Дупките трябва да са малко по-големи от диаметъра на иглата на спринцовката.
Сгънете ръбовете на фолиото и ги натиснете заедно, за да получите хубаво капаче от алуминиево фолио.

След това вземете парче фолио с размери 15 х 15 см и го поставете върху първите два слоя (съответно металния капак, ако използвате капаци), като оставяте ръбовете на фолиото да достигне надолу, тъй като трябва да се повдигне отново по време на инокулацията, така че сега имате 3 слоя фолио над отвора. Най-горният слой се повдига по време на инокулацията.

Стерилизиране
Изсипете приблизително 2-3 см вода в тенджерата под налягане, не поставяйте прекалено много вода, в противен случай тя ще попадне в бурканите и ще промени тяхното съдържание на вода.
След това поставете бурканите на готварска печка. Използването на нещо като решетка, за да пазите бурканите от пряко докосване до дъното на тенджерата, е силно препоръчително.
Поставете капака и включете котлона, трябва да достигне необходимото налягане (15 psi = 1 atm над атмосферното налягане) не по-бързо от 15 минути на средно пламък. Ако го загреете прекалено бързо има вероятност да се спукат бурканите. След постигане на нужното налягане продължете да варите бурканите още 45 минути

Ако не можете да намерите или купите тенджера под налягане, можете също така да стерилизирате бурканите в обикновенна тенджера с капак.
В този случай варете бурканчетата за 1,5 часа. Използвайте само приблизително 2-3 см. вода в долната част.
Може да се наложи да добавите малко вода по време на варенето поради изпаряване.

Инокулация/Заразяване
След като тенджерата е студена на допир, извадете бурканите и ги поставете на чиста повърхност, запалете спиртна лампа или запалка и пригответе спринцовка със спори. Разклатете спринцовката за спори, за да разкъсате купчините от спори.
За да може да се разклати, е необходимо в спринцовката да има малък въздушен мехур. Ако това не е така, тогава можете да изсмучете приблизително 1 куб/см стерилен въздух в спринцовката, като поставите върха на иглата в пламъка и бавно да издърпате буталото назад.

Разхлабете фолиото от всички буркани, за да може лесно да се повдига, когато инокулирате. Вземете спринцовката като загрейте иглата над пламъка, докато се оцвети в червено. Оставете да изстинете за няколко секунди. Вземете горния слой от фолиото и го обърнете с главата надолу. Пробийте фолиото в края на буркана с иглата и инжектирайте споровата суспензия към вътрешната повърхност на буркана. Трябва да видите малка капка, която тече надолу по вътрешната повърхност на буркана. Всеки буркан се инокулира на 4 равномерно разположени точки. Трябва да използвате 1 - 1,5 ml суспензия от спори на бурканче, така че една спринцовка от 10 ml е достатъчна за 6 -10 буркана.
Поставете фолиото отново. Отново стерилизирате иглата след инокулиране на всеки буркан, за да се предотврати кръстосано замърсяване в случай, че бурканът не е правилно стерилизиран.
Не трябва да докосвате нищо друго с иглата в противен случай незабавно я стерилизирайте над огъня.
инкубация
Съдовете трябва да се съхраняват при 21-27 ° C , колкото по-топло, толкова по-добре, но не повече от 27 ° C. Ако нямате тези температури у дома, можете да построите инкубатор, в който да се поставят бурканите.
инкубатор
Инокулираните буркани се развиват най-бързо, ако се съхраняват при температура 27 ° С (според Stamets, най-добрата температура на инкубиране за P. cubensis ще бъде 32 ° F, но тъй като самите буркани са с няколко градуса по-топли от околната среда (мицелът излъчва топлина при отглеждане) 27 ° F е добра и безопасна температура на инкубатора)

Можете да изградите ефективен инкубатор, като използвате пластмасова кутия и един аквариум нагревател.
Има няколко вида аквариумни нагреватели. Когато купувате нагревател, уверете се, че той е от тип "напълно потопяем".
Прикрепете нагревателя към дъното на кутията и изсипете топла вода с температура 27 градуса по Целзий, така че нагревателят да е напълно потопен.
Регулирайте термостата на отоплителното тяло, така че нагревателят просто да се изключи при 27 ° С. Поставете бурканите вътре като можете да подможите нещо под тях, така че водата да ги покрива до половината.
Оставете бурканите в пълна тъмнина.

Осигурявайки на бурканчета тези условия, трябва да видите първия знак за кълняемост след 3-5 дни като ярки бели петна. Това е мицел. Ако нещо расте, което не е бяло, например зелено, черно или розово, то бурканчетата са замърсени и съдържанието им трябва да се изхвърли и процедурите с почистването трябва да се подобрят. След като бурканът се изпразни и се измие с препарат и топла вода, той може да се използва отново.

Колонизиране
В зависимост от температурата и жизнеспособността на споровата спринцовка отнема 14-28 дни, докато мицелът колонизира целия буркан. След като се колонизира, съхранявайте бурканчета при нормална стайна температура, около 21 ° C, за да започнете пинването.
Не излагайте бурканите на пряка слънчева светлина. Индиректната слънчева светлина или лампата с ниска мощност (студена бяла флуоресцентна лампа е идеална, лампата с нажежаема жичка е по-малко подходяща) за 4-12 часа на ден е достатъчна.

В рамките на 5-10 дни (с определени гъбни щамове обаче може да отнеме до 30 дни) трябва да се формират пикочови натрупвания на мицели. Тези така наречени щифтове представляват началото на растежа на гъбите. В следващите дни стават видими и малки гъби с кафяви глави. Когато случаят е такъв, е време да се извадят тортата в контейнера, където гъбите могат да се развият до зрялост.
Някои щамове не развиват лесно щифтове. В този случай поставяйте колонизирания буркан, увит в найлонова торбичка в хладилника за през нощта, и след това продължете го върнете в нормалната среда в следващия ден, дори ако тортата все още не показва щифтове. Това студено шокиране обикновено помага да се задейства донякъде.

Родилно
Раждането на тортите може да бъде осъществено във всякакъв вид контейнер, който може да бъде пластмасова кофа, контейнер, терариум, аквариум ...
Поставете 1/2 инчов слой от навлажнен перлит или експандирани глинести гранули или дори мокра кърпа в долната част на контейнера и тортите върху този слой, като ги оставите да се плъзгат от буркана с главата надолу.

Пипайте тортите, колкото е възможно по-малко, но когато го правите, винаги мийте добре ръцете си предварително.
В течение на следващите 7-14 дни по тортичките ще започнат да растат гъби (ако все още не са започнали в бурканите) и малките гъби ще растат големи в рамките на 2-5 дни и веднага след като капачките започват да се отварят, те могат да бъдат събрани.
Едновременно бране на всички гъби се нарича флъш.
След като гъбите са порастнали, обикновено са останали няколко малки, заклещени гъби, които се наричат "аборти". Те могат да бъдат разпознати от техните черни глави и факта, че те са престанали да растат в някакъв момент. Все пак те са полезни и могат да се ядът, освен ако не са гнили.

От решаващо значение е да съберете всички гъби, а също и абортите, след флъша. По желание можете да потапяте тортите след всеки флъш във вода за 24 часа, което това значително увеличава шанса за по-добър добив.

След около една седмица малки гъби започват да се образуват отново и зрели през следващите дни.
Този цикъл може да се повтаря до 4 пъти понякога дори повече. След това тортата е изчерпана, и не произвежда повече гъби може да бъде изхвърлена. Те могат да се използват и за заразяване на места outdoor

Понякога зелена плесен атакува тортите, дори преди те да са напълно изтощени. Ако случаят е такъв, незабавно отстранете и изхвърлете замърсените торти, за да предотвратите разпространението на контаминацията.


Не поръчвайте готови Grow Kit's възможно е да бъдат спрени на границата!
1.jpg
1.jpg (51.99 KiB) Преглеждано 11110 пъти
2.jpg
2.jpg (33.92 KiB) Преглеждано 11110 пъти
3.jpg
3.jpg (6.26 KiB) Преглеждано 11110 пъти
4.jpg
4.jpg (40.45 KiB) Преглеждано 11110 пъти
5.jpg
5.jpg (42.31 KiB) Преглеждано 11110 пъти
6.jpg
6.jpg (28.51 KiB) Преглеждано 11110 пъти
7.jpg
7.jpg (16.91 KiB) Преглеждано 11110 пъти
8.jpg
8.jpg (5.18 KiB) Преглеждано 11110 пъти
9.jpg
9.jpg (4.13 KiB) Преглеждано 11110 пъти
10.jpg
10.jpg (13.47 KiB) Преглеждано 11110 пъти
11.jpg
11.jpg (4.54 KiB) Преглеждано 11110 пъти
12.jpg
12.jpg (19.3 KiB) Преглеждано 11110 пъти
13.jpg
13.jpg (8.05 KiB) Преглеждано 11110 пъти
14.jpg
14.jpg (30.9 KiB) Преглеждано 11110 пъти
15.jpg
15.jpg (28.64 KiB) Преглеждано 11110 пъти
16.jpg
16.jpg (26.4 KiB) Преглеждано 11110 пъти
17.jpg
17.jpg (10.14 KiB) Преглеждано 11110 пъти
18.jpg
18.jpg (10.14 KiB) Преглеждано 11110 пъти
19.jpg
19.jpg (25.08 KiB) Преглеждано 11110 пъти
Аватар
WDScorpio
СЕО
Мнения: 921
Регистриран на: 03 Дек 2018, 15:59
Has thanked: 84 times
Been thanked: 1873 times

Това е още един метод за отглеждане на гъби



Zigicha
Нов Градинар
Нов Градинар
Мнения: 12
Регистриран на: 15 Дек 2018, 22:31
Has thanked: 2 times
Been thanked: 11 times

А тази смес от която никнат губите мицел ли е?
Аватар
firstcitizen
Буден
Буден
Мнения: 1993
Регистриран на: 04 Дек 2018, 20:34
Has thanked: 5554 times
Been thanked: 3486 times

Zigicha написа: 06 Яну 2019, 18:08 А тази смес от която никнат губите мицел ли е?
Има снимки и пише от какво е направена сместа , кафяв ориз и вермикулит, които са инокулирани със спори на гъби.

Мицел е вегетативната част на гъбите или гъбоподобните бактериални колонии, съставена от маса разклоняващи се хифи. Гъбените колонии, съставени от мицел, се срещат в и върху почвата и много други субстрати. Една типична спора покълва в хомокариотен мицел, който не може да се размножава полово. Когато два съвместими хомокариотни мицела се съединят и образуват дикариотен мицел, този мицел може да образува плодово тяло (спорокарп) като гъба. Мицелът може да е миниатюрен, образуващ колония, която е твърде малка за да се види, а може и да е обширен.
Mushroom's_roots_(mycélium)-min.jpg
Mushroom's_roots_(mycélium)-min.jpg (93.74 KiB) Преглеждано 11073 пъти
През мицела гъбите абсорбират хранителни вещества от околната среда. Това става в двуетапен процес. Първо хифите секретират ензими в или върху източника на храна, които разлагат биополимерите на по-малки единици като мономери. След това тези мономери се абсорбират в мицела чрез улеснена дифузия и активен транспорт.

Мицелът е жизненоважен в наземните и водните екосистеми, заради ролята им в разлагането на растителен материал. Допринася за органичната част на почвата и растежът му изпуска въглероден диоксид в атмосферата. Някои видове мицел увеличават ефективността на водата и абсорбирането на хранителни вещества за повечето растения и придават устойчивост към някои растителни патогени. Мицелът е важен източник на храна за много безгръбначни в почвата.

Компактна и твърда маса от мицел се нарича склероций.

източник: wikipedia
Аватар
braZdi
Нов Градинар
Нов Градинар
Мнения: 19
Регистриран на: 21 Дек 2018, 00:03
Has thanked: 11 times
Been thanked: 26 times

Много добре описан туториал, поздравления!
Аз съм се захванал сега да отгледам първата си реколта гъби, следвам почти същия туториал с изключение, че първо ще посея спорите (Ban Hua Thai) в течна среда(96% дест. вода и 4% мед) и като се развият вътре с тази течност ще инокулирам тортите(БРФ кейкс)

ПП: Буркани 1/2 пинт(236мл) има в практикер, 6 броя за около 5-6 лв :)
Аватар
KIOSARCHETOWEE
Мнения: 1
Регистриран на: 04 Сеп 2019, 09:17
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Доста изчерпателно, но единствено не разбрах как мога да се сдобия със споровата спринцовка. Нов съм в сайта и в такъв тип тематика.
1 day you may.
RIP Rich
Apostol
Мнения: 2
Регистриран на: 08 Мар 2020, 17:26
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

И аз повдигам темата за намирането на спорите?
Аватар
Sofia Cannabis
Градинар
Градинар
Мнения: 2307
Регистриран на: 04 Май 2019, 00:46
Has thanked: 3485 times
Been thanked: 4731 times

Golden Teachers

Единственото което не е снимано е Кафяв Ориз

Всичко неоходимо за процеса го прочетох от тази тема и от тази на фърст. Всичко изглежда доста лесно сега само остава чакането.
Прикачени файлове
IMG_20200328_120748.jpg
IMG_20200327_131850.jpg
IMG_20200328_120721.jpg
IMG_20200328_121113.jpg
IMG_20200331_140749.jpg
IMG_20200331_140759.jpg
IMG_20200331_160837.jpg
IMG_20200331_190651.jpg
IMG_20200331_190704.jpg
IMG_20200331_190659.jpg
Най-добрата трева е домашно отгледаната трева.
www.youtube.com/@SofiaCanna
#БГКоноп
Аватар
firstcitizen
Буден
Буден
Мнения: 1993
Регистриран на: 04 Дек 2018, 20:34
Has thanked: 5554 times
Been thanked: 3486 times

Sofia Cannabis написа: 01 Апр 2020, 08:30 Golden Teachers

Единственото което не е снимано е Кафяв Ориз

Всичко неоходимо за процеса го прочетох от тази тема и от тази на фърст. Всичко изглежда доста лесно сега само остава чакането.
Подготвил си се много добре, сигурен съм, че ще се получат нещата. Гъбите са много красиви, като растат.
Успех с новото хоби и приятно забавление. :)
Аватар
Sofia Cannabis
Градинар
Градинар
Мнения: 2307
Регистриран на: 04 Май 2019, 00:46
Has thanked: 3485 times
Been thanked: 4731 times

Ето използваните уреди за направата на бурканите и заредените буркани вече.
Прикачени файлове
IMG_20200401_104248.jpg
IMG_20200401_104243.jpg
IMG_20200401_103609.jpg
IMG_20200401_102430.jpg
Най-добрата трева е домашно отгледаната трева.
www.youtube.com/@SofiaCanna
#БГКоноп
Публикувай отговор

Обратно към “Халюциногени / Ентеогени (растения, гъби, кактуси и други психаделици )”