От известно време ми се върти в главата идеята да се върна към отглеждането и колекционирането на различни видове гъби
Затова реших да започна с един growkit McKennaii като първи експеримент. Избрах growkit, а не spore syringe или liquid culture, просто защото искам да започна по-бързо и да направя един пълен, документиран цикъл, който може да е интересен и полезен за хората, които тепърва навлизат в хобито, пък и така се очаква да има какво да се пробва до месец а не след месец
План за действие:
1. Да стартирам growkit-а и от всеки flush да направим по 1–2 spore print-а.
2. Да изсушим реколтата и да обсъдим впечатленията от вида.
3. Ако резултатът е добър — ще приготвим няколко spore syringe от принтовете.
4. Оттам нататък:
- Или ще работим по класическата схема spore → агар → liquid culture,
- Или ще покажа по-бързия метод spore syringe → liquid culture (въпреки че е по-бавен като растеж).
- Или Spore syringe → буркани.
6. Накрая — монотъб и нови спорови принтове.
Идеята:
Процесът със сигурност ще отнеме време, но ще бъде интересен и полезен за начинаещите.
Няма да използвам laminar flow hood, защото малцина имат такъв — ще работя само със SAB, за да покажа, че не е нужно скъпо оборудване.
Имам няколко въпроса, към начинаещи какво би им било по-интересно и нужно да видят и научат:
1. Процеса от Spore Syringe към Liquid Culture не е сложен, но не е и нужен попринцип. Може директно да преминем от Spore Syringe към бурканите.
2. Интересувате ли се как се прави SAB, за какво служи и т.н
3. Интересуват ли се от това как се прави монотъб или да използвам готов който имам?
4. Мога да отговарям на всякакви въпроси каквито имате, така че задавайте смело.
А сега първа стъпка да поръчаме growkit-а, очаква се да дойде другата седмица, поръчан е стига да дойде и да няма проблеми ще кажа от къде е взет.
Поздрави
.png)