Home Земеделие Микро хранителни вещества

Микро хранителни вещества

by firstcitizen
Канабис марихуана лечение CBD THC

Подобно на макроелементите, микроелементите са от съществено значение за растежа на растенията, но те са необходими в много по-малки количества. Има осем микро хранителни вещества, които са предимно метални или полуметални елементи, които растенията получават от почвата. Тези микро елементи са предимно от атмосферни влияния на родителските скални материали, но малки количества се добавят от органични материали като тор.

Желязо (Fe) Желязото е от съществено значение за синтезата на хлорофила, така че дефицитът предизвиква пожълтяване между листовите вени. Рядко е за почвите да липсва желязо, но растенията може да не са в състояние да ги абсорбират в алкални почви и почви с високи нива на наличен фосфор, манган и цинк.

Бор (B) Борът е важен за укрепването на растителните клетъчни стени и силно влияе върху метаболизма на растенията и плодовете. Борният дефицит е един от най-честите дефицити на микроелементи, включващи зачервяване, умиращи съвети за отглеждане и липса на плодове. Борът е най-вече налице в почвата в разтворима форма, която е склонна към извличане; това означава, че пясъчните почви са склонни към недостиг на бор.

Хлор (Cl) Хлорът е единственият неметален или полуметален микро елемент. Важен е при фотосинтеза и регулиране на вътрешната влага чрез отваряне и затваряне на порите за обмен на газ (стомата). Хлорът се среща в почвата като отрицателно заредени йони, които като боров и молибден са склонни към извличане. Симптомите на недостиг включват изпадане в резултат на застояла коренова система. При зелевите, липсата на хлор причинява отсъствие на отличителен мирис на зеле – причината е загадка за учените.

Манган (Mn) Манганът е друг метален елемент, който е от съществено значение за фотосинтеза, а симптомите на дефицит са подобни на желязото. Той може да се различава от дефицита на желязо, тъй като младите листа са засегнати първо, тъй като манганът не е мобилен в растението и не може да бъде преместен от по-стари до по-млади части. Подобно на много микроелементи, наличието на манган е свързано с PH на почвата и съдържанието на желязо.

Цинк (Zn) Цинкът е от съществено значение за ДНК репликацията и е най-често срещаният недостиг на микроелементи от растенията. Почти половината от зърнените култури в света се отглеждат на почви с недостиг на цинк, което води до загуба на добив и широко разпространен недостиг на цинк при хората. Симптомите на дефицит на растения от цинк включват пожълтяване и зацапване на листата („малко листо“).

Мед (Cu) Медта се изисква за фотосинтеза, метаболизъм и укрепване на клетъчните стени на растенията. Симптомите на недостатъчност включват пожълтяване на листата. Подобно на желязото и мангана, наличието на мед за растенията зависи от PH на почвата. Медта също е по-трудно за растенията да поемат, когато нивата на фосфор и желязо са високи.

Молибден (Мо) Молибденът участва в метаболизма на азота, а недостигът води до натрупване на нитрати в растителните тъкани, което води до пожълтяване. Молибденът също е от съществено значение за фиксирането на азота в кореновите възли, така че дефицитът в тези растения причинява азотен дефицит. За разлика от повечето микронутриенти, молибденът е по-лесен за растенията да абсорбират от алкални, отколкото кисели почви.

Никел (Ni) Никелът също участва в метаболизма на азота. По-специално, е от съществено значение ензимът, които да превърне уреята от животински отпадъци в нетоксични форми на азот, които растенията могат да използват. Недостигът на никел причинява натрупване на урея в растенията, което води до пожълтяване и смърт на листа.

Може би сте забелязали, че много микроелементи са повлияни от pH-то и концентрацията на други хранителни вещества в почвата, защото всичко е свързано.

You may also like